U heeft gezocht op : Voedingscentrum

22 oktober 2020 Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

24 september 2020 Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings ...

16 juli 2019 Achtergronden Fastservice
Voortaan altijd groente of fruit in het Happy Meal

McDonald’s biedt voortaan altijd groente of fruit aan in het Happy Meal. In de toetjesstap in het Happy Meal kunnen jonge gasten kiezen uit seizoensfruit of groente. Op deze manier wil McDonald’s het eten van meer groente en fruit stimuleren. Jaarlijks worden er ruim twaalf miljoen Happy ...

8 juli 2019 Interview
Interview: "Brood moet weer de boventoon gaan voeren"

Brood vormt voor veel lunchroomhouders de basis van hun onderneming. Vreemd genoeg is de kennis over brood in Nederland laag. Althans, dat vindt François Brandt, broodpurist, Fransman en hoofddocent aan de Bakery Institute. “De focus gaat bijna altijd uit naar wat er op het brood ligt, ...

12 maart 2019 Achtergronden Vega
Hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

Goede vraag, want veganistisch aanbod krijgt steeds meer aandacht. Is dat wel terecht? Als we kijken naar het aandeel veganisten in Nederland, dan kunnen we concluderen dat de cijfers uitwijzen dat deze groep nog bijzonder klein is. Om daar een uniek horecaconcept voor in te richten lijkt nog wat vo ...

25 februari 2019 Food
Leerlingen bedenken ve-GO burger

Op 25 februari lanceerde Vital4Skool de ve-GO burger, een vegetarische burger bedacht door leerlingen van St Michael College in Zaandam. De burger volgde uit een wedstrijd vanhet Technasium, een opleiding met extra focus op onderzoek en ontwerpen. Begin dit jaar startten leerlingen van het St Mic ...

14 januari 2019 Opening
23-jarige onderneemster Naomi Jansen opent Vital4Skool in Leek

Op maandag 7 januari opende Naomi Jansen in Leek haar gezonde schoolkantine. Ze is slechts 23 jaar en is nu al een eigen zaak begonnen. Naomi koos voor de scholengemeenschap rsg de Borgen om het cateringbedrijf op te zetten. Haar oog viel daarbij op de franchiseformule Vital4Skool. Dat Naomi voor ...

19 december 2018 Achtergronden
Onderzoek: melk en kaas zijn beperkte bron van vitamine B12

Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivelproducten als melk en kaas dragen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Alleen is de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van d ...

10 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. Maar wat is acrylamide dan eigenlijk? Op de website van het ...

16 april 2018
Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten

Het is al geruime tijd een hot topic: plantaardig eten wordt steeds belangrijker. Dit betekent niet direct dat heel Nederland en masse vegetariër of veganist wordt. Er is echter wel een groeiende trend gaande waarin het steeds normaler wordt om eens een dagje geen vlees te eten (62%). Peulvruch ...

18 januari 2018 Food Achtergronden
Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedings ...

20 oktober 2017
Vleesverbruik niet verder gedaald

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsum ...

18 augustus 2017 Achtergronden Blog
Actie borstvoeding geven in het openbaar: is dat nog nodig?

In de Wereld Borstvoeding Week is het Voedingscentrum de uitdaging aangegaan om Den Haag borstvoedings-vriendelijk(er) te maken. Is dat nodig? Wij denken van wel. Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich namelijk niet prettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals ...

7 augustus 2017 Achtergronden
Bagels & Beans zet sprinkhaan, krekel en meelworm op de kaart

Vrijwel ieder jaar krijgt de menukaart van Bagels & Beans een flinke make-over. Sommige producten verdwijnen van de kaart en populaire tijdelijke specials krijgen een vast plekje. Vanaf 14 augustus kunnen gasten van het nieuwe menu genieten. Waaronde ...

24 juli 2017 Food trends
Dé trendgroente van 2017: bloemkool

Bloemkool wordt gezien als het nieuwe witte goud. De groente verschijnt werkelijk overal op het menu en de horeca is daarbij geen uitzondering. In salades, als risotto, geroosterd, gefrituurd, gegrild of als pizzabodem… Bloemkool kan op uiteenlopende manieren bereid worden. De popularitei ...

21 juli 2017 Achtergronden
Brood is broodnodig

Lunchrooms serveren brood. Veel brood. Niet verwonderlijk, wanneer je ook in je eigen zaak ziet dat de focus ligt op ontbijt en lunch. Wanneer je op dergelijke schaal afhankelijk bent van een product, dan is het wel raadzaam om na te gaan of je wel het best mogelijke product in huis haalt en wat de ...

14 juli 2017 Interview
Interview Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys: Brood eten op sterrenniveau

Tien jaar geleden interviewden we Dimitri Roels, eigenaar van de bekende lunchroom- en bakkersketen Vlaamsch Broodhuys. In het bewuste artikel in Lunchroom sprak de ondernemer gepassioneerd over brood. Die passie is er nog steeds, misschien is die alleen nog maar groter geworden. Dimitri en zijn vro ...

7 juli 2017
Vijf initiatieven tegen voedselverspilling

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt in 2030 voor de helft minder voedsel verspild. Op dit moment wordt in de hele Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton aan voedsel verspild, dat komt neer op 173 kilogram per persoon. Er zijn voldoende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, ook ...

19 juni 2017 Drinks Achtergronden
Vijf tips om water te verkopen

3. Beleving We hadden het er al even over, maar de beleving speelt ook zeker een rol. Je kan de gast zelf water laten tappen, maar ook ‘eigen’ water aanbieden. Zo is het mogelijk om glazen flessen te produceren, waarop de naam en het logo van de zaak in is gegraveerd. Dit is niet alle ...

7 juni 2017 Columns F&B
Column Voedingscentrum. Meer groente in de horeca

Ik eet graag buiten de deur. In mijn woon- en werkomgeving Rotterdam/Den Haag heb ik werkelijk alle keuze van de wereld: van Hollandse pot tot nieuwe Aziatische en Latijns-Amerikaanse keukens. Nederlanders eten steeds vaker buitenshuis. Lekker en makkelijk, ter afwisseling van het zelf koken. Als je ...

13 maart 2017 Achtergronden
Nederlander houdt van zijn stukje vlees

Een stuk vlees tijdens het avondeten is voor veel Nederlanders belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Hellofresh. Uit het onderzoek blijkt dat mannen meer waarde hechten aan vlees dan vrouwen. Aan duizend respondenten werd gevraagd wat hun houding is tegenover het ete ...

22 februari 2017
Volkorenbrood is populairste broodsoort

Wie zijn gasten graag brood wil geven tijdens een lekker ontbijt of goede lunch, kan dan het beste volkorenbrood serveren. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat de broodsoort het populairst is onder Nederlanders. Uit Onderzoek blijkt 38 ...

19 oktober 2016 Food Achtergronden
Omroep MAX: te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden

Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de, veelal oudere, gebruikers ziek kunnen worden. MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van vier van de zes landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziek ...

1 april 2016
Voortaan ook legitimatie vragen bij verkoop frisdranken

De RIVM kwam deze week met alarmerende cijfers over de ongezonde leefstijl van jongeren en ook het Voedingscentrum luidt de noodklok. PvdA-kamerlid Elsa Witvoet heeft kamervragen gesteld en binnenkort wordt de kwestie uitvoerig behandeld in de Tweede Kamer. Identificatieplicht Eén van de voo ...

22 maart 2016
Schijf van Vijf: Brood mag weer en alcohol is not done

De Schijf van Vijf krijgt iedere paar jaar een update. Vandaag werd de nieuwe Schijf van Vijf bekendgemaakt. En wat blijkt? Brood mag weer! Witbrood is nog steeds uit den boze, maar volkorenbrood en roggebrood zijn helemaal prima. Overigens werd in Lunchroom in 2015 al aandacht besteed aan de kwes ...

1 januari 2016
Tonijnsandwich met komkommer

Een vissalade zonder saus is eigenlijk ondenkbaar, maar voor veel gasten geldt dat ze vet zoveel mogelijk willen vermijden. Er zijn tegenwoordig echter alternatieven beschikbaar die wél de smaak van saus, maar níet het bijbehorende “traditionele” vetgehalte hebben. Remia Fr ...

7 december 2015
Vegetarische burgers zijn een hit

Op 15 oktober lanceerde Bagels & Beans de No-Meat Bagel Burgers, een tijdelijke actie met vier verrassende vegetarische burgers. Niet alleen koeien bleken enthousiast; heel Nederland zette er massaal de tanden in. Daarom wordt de actie nu verlengd tot eind januari 2016. Burger van zeewier? Een ...

20 juli 2015
Brood ongezond? Klinkklare onzin!

Brood ligt al langer onder vuur. Het zou een dikmaker zijn en het eten van brood zou tot gezondheidsproblemen leiden. Maak je niet druk: deze beweringen blijken grotendeels niet waar, we eten zelfs te weinig brood! Tarwe Het verhaal gaat, dat tarwe in de loop der tijd zo veredeld is geraakt, d ...

29 juni 2015
Brood ongezond? Klinkklare onzin!

Het imago van brood ligt al langer onder vuur. Het zou een dikmaker zijn en het eten van brood zou tot gezondheidsproblemen leiden. Maak je niet druk: deze beweringen blijken grotendeels niet waar, we eten zelfs te weinig brood! Het verhaal gaat, dat tarwe in de loop der tijd zo veredeld is gera ...

26 juni 2015
Supergezond: groenteyoghurt

De gezondheidshype gaat maar door. In de VS zijn traditionele ‘yoghurtzaakjes’ daarom alweer op hun retour en is de zogenaamde groenteyoghurt ‘je van het’. Het ultragroene restaurant Blue Hill, onderdeel van voedingscentrum Stone Barns in de buurt van New York, pioniert met deze yoghurt 2.0 ...

18 september 2014
Damn Food Waste in Zwolle

Nederland verspilt nog steeds te veel voedsel en daarom vindt op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle. Daarbij worden meer dan duizend gratis lunches uitgedeeld aan bezoekers. De lunch is gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden en iedereen die t ...

25 juni 2013
Topkoks maken lunch van waste

In twee mega grote pannen wordt soep en curry gekookt, volledig gemaakt van voedsel dat anders niet op ons bord zou belanden. Om te laten zien hoeveel goed eten wordt afgekeurd, weggegooid en verspild, kookt Damn Food Waste zaterdag 29 juni een gratis lunch voor vijfduizend mensen op het Museumple ...

8 mei 2013
Lunch zet voedselverspilling in spotlight

Een lunch voor 5.000 mensen moet voedselverspilling op de kaart zetten. Op 29 juni krijgen deze mensen in de hoofdstad een gratis lunch gemaakt van vers voedsel dat eigenlijk niet op het bord zou belanden. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspillin ...

2 november 2012
Kinderen willen snacks als ontbijt

Deze week is op Paleis Soestdijk in Baarn de 10e editie van Het Nationaal Schoolontbijt gestart. De organisatie maakte de resultaten van twee recente ontbijtonderzoeken bekend. Onderzoek Netpanel Bij het eerste onderzoek vroeg Netpanel in oktober 3.084 kinderen uit groep 6, 7 en 8 naar hun droo ...

10 mei 2012
Symposium over juiste portiegroottes

Het Voedingscentrum organiseert op 1 juni het symposium 'Gezond en duurzaam – Pak de juiste portie'. Doel is om foodprofessionals te stimuleren om de juiste portiegrootte aan te bieden. Met het aanbieden van de juiste hoeveelheden eet de gast niet te veel, eet hij gezond en wordt voedselverspi ...

24 april 2012
Nieuwe campagne om volkorenproduct

In Nederland is de waarde van volkoren in producten nog steeds onderschat. Daarom wil het Voorlichtingsbureau Brood een campagne gaan starten. Kleur van het brood Dit doet zij in samenwerking met het Voedingscentrum met als doel duidelijk maken wat volkoren is. Slechts een kwart van de Nederland ...

5 april 2012
Pieter Punter - Het zout in de pap

Na cholesterol, vet, eieren en suiker is het nu de beurt aan zout – de stille moordenaar. Volgens het voedingscentrum mogen we per dag maximaal 6 gram zout consumeren, maar krijgen we zeker twee keer zoveel binnen, wat niet goed is voor onze gezondheid. Zout is de meest efficiënte en goedkoops ...

26 maart 2012
Britse pizza blijkt zoutbommetje

Tijdens een onderzoek naar het zoutgehalte in pizza's in Groot-Brittannië is er eentje boven komen drijven die de dagelijkse advieshoeveelheid ruim wist te overstijgen. Over advieswaarde In een vestiging van de keten Adam & Eve in het noorden van Londen kwamen onderzoekers een pizza Pepperoni t ...

15 november 2011
Nederlanders willen gezonder eten

Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41 procent wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43 procent van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Onderzoeksbureau GfK meldt dat. Dat bureau deed op verzoek van het Voedingscentrum de afgelopen jaren onderzoek onder 2 ...

14 oktober 2011
Borstvoeding in de lunchroom

Tiel is uitgeroepen tot borstvoedings-vriendelijke gemeente. Moeders kunnen in de gemeente op verschillende publieke plekken hun baby voeden zonder toestemming te hoeven vragen. Ook lunchroom Hart van de Betuwe doet mee met deze actie. Woensdag borstvoedingscafé Iedere woensdagochtend van d ...

6 oktober 2011
Advies blijft: melk drinken

Het Voedings-centrum blijft melk adviseren. Volgens de overheids-instantie past zuivel in een gezond voedingspatroon. Die bevestiging komt nadat de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett aan de Erasmus Universiteit Rotterdam claimde dat te veel melk ongezond zou zijn. Drie is teveel ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: