Damn Food Waste in Zwolle

18 september 2014
Damn Food Waste in Zwolle

Nederland verspilt nog steeds te veel voedsel en daarom vindt op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle.
Daarbij worden meer dan duizend gratis lunches uitgedeeld aan bezoekers. De lunch is gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden en iedereen die tussen 12.00 en 16.00 uur langskomt kan gratis aanschuiven. Naast de lunch staan er meer dan 20 voedselinitiatieven op de Damn Food Waste Markt en draait DJ collectief Soulclap de lekkerste muziek.

*Terugdringen van voedselverspilling*
De grote pannen DiscoSoep vormen het middelpunt van Damn Waste Zwolle, maar er is meer. Een markt met verschillende voedselinitiatieven, waarvan sommige regionaal en anderen landelijk. Allemaal zijn ze bezig met het terugdringen van voedselverspilling. De markt is onderverdeeld in een aantal kleine terreinen. Loop van de Groentenoase, waar je groene vingers geluk vinden, naar Van Spek tot Bonen om je culinaire zintuigen te verwennen. Het Doe-plein spreekt voor zich; daar kun je van alles doen om je een betere kijk te geven op (jouw) voedselverspilling. Activiteiten voor jong en oud!

*Lokale horeca*
In de lunch van zaterdag zit veel voorbereiding. Op donderdag worden alle groenten opgehaald en soms zelfs nog geoogst. Het betreft dan een tweede oogst van groenten die op het land zijn blijven staan omdat ze bijvoorbeeld niet groot genoeg zijn of een verkleuring hebben. Op vrijdag worden alle honderden kilo’s groenten gewassen en gesneden zodat de zaterdagploeg ‘s ochtends vroeg kan beginnen met koken. Bijna het hele evenement draait op vrijwilligers. Ook de lokale horeca aan het Grote Kerkplein doet mee; daar zijn zaterdag bijzondere hapjes en drankjes te nuttigen gemaakt van waste.

*Verspilling in Nederland*
In Nederland verspillen we 800 miljoen kilo voedsel per jaar: dat is zo’n 50 kilo per persoon, goed voor zo’n 4,4 miljard euro in Nederland. Daarbij verliezen we ook een hoop bouwstoffen die gebruikt zijn om dat voedsel te produceren. Doodzonde! Damn Food Waste vraagt aandacht voor dit probleem door een lunch te serveren gemaakt van dat voedsel wat anders zou worden verspild.

*Organisatoren*
Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Feeding the 5000/EU Fusions en wordt ondersteund door Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Voor de Zwolse editie werken we nauw samen met ondernemers en initiatieven uit de stad en provincie, waaronder Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Groenkapje, de Partij voor Cultuur en YFM Zwolle.

~Christel Tuin~

Overig nieuws