Brood ongezond? Klinkklare onzin!

20 juli 2015 |
Brood ongezond? Klinkklare onzin!<

Brood ligt al langer onder vuur. Het zou een dikmaker zijn en het eten van brood zou tot gezondheidsproblemen leiden. Maak je niet druk: deze
beweringen blijken grotendeels niet waar, we eten zelfs te weinig brood!

Tarwe
Het verhaal gaat, dat tarwe in de loop der tijd zo veredeld is geraakt, dat het schadelijk is geworden voor de gezondheid. Enige wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering ontbreekt. Het Voedingscentrum meldt, dat we er zelfs te weinig van eten. Vezels zijn immers belangrijk voor de gezondheid, en tarwebrood bevat veel vezels. Volkorenbrood is nóg beter, want dat bevat nog meer vezels; in witbrood zit daarentegen maar de helft van het aantal vezels dat in tarwebrood zit.

Het mysterie rond speltbrood
Hoe zit het dan met het alom geprezen speltbrood? Nou, laten we vooropstellen dat er geen regels zijn voor het begrip speltbrood. Wanneer er dus een minuscule hoeveelheid spelt in het brood zit, mag het al speltbrood genoemd worden. Daarentegen bevat speltbrood wel andere koolhydraten dan tarwebrood, wat voor sommige mensen bevorderlijk is voor de gezondheid.

Overgewicht
Opvallend is, dat in Nederland het broodgebruik is afgenomen, maar het overgewicht is toegenomen. Overgewicht wordt steeds vaker toegeschreven aan een teveel aan brood, maar dat blijkt in de praktijk dus niet te onderbouwen. Bovendien gebruiken bakkers steeds minder broodverbetermiddelen, waardoor het brood natuurlijker is. Broodverbetermiddelen zijn namelijk niet nodig, maar wel handig. Zeker als je brood langer wilt kunnen bewaren. Overgewicht pak je niet per definitie aan door minder brood te eten.

Jodiumtekort door te weinig brood
Onlangs kwam in het nieuws dat Nederlanders steeds minder jodium binnenkrijgen, aangezien dit standaard toegevoegd wordt aan brood. Nu de broodconsumptie daalt, krijgen we met zijn allen dus minder jodium binnen. Ook gebruiken steeds meer bakkers zeezout, dat bijna geen jodium bevat. Naar het schijnt, heeft een kwart van de volwassen vrouwen ‘iets’ aan de schildklier. De schildklier houdt namelijk wel van jodium, en wordt blij van een stukje verrijkt brood. Kinderen kunnen een groeiachterstand oplopen, wanneer ze te weinig van dit stofje binnenkrijgen en volwassenen voelen zich minder energiek. Zelfs het IQ kan afnemen bij een jodiumtekort. Mensen die biologisch brood eten, of zelf brood bakken, kunnen ook te weinig jodium binnenkrijgen. De broodmijder doet er overigens goed aan om witvis tot zich te nemen, want dat is eveneens een goede bron van jodium.

Nederlanders zijn niet trendy
Hoe dan ook, Nederlanders zijn en blijven broodeters. De lunch wordt nog steeds grotendeels gedomineerd door het bruine goud en de gezondheidsdiscussie woedt vooral onder hoogopgeleide en bovenmodaal verdienende werkenden in de Randstad. Het zal de rest van Nederland grotendeels een zorg zijn. Ruim zeventig procent van de Nederlanders vindt trends, zoals superfoods en de ‘Voedselzandloper’ maar onzin, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Gfk in mei 2015. Als grote boosdoeners voor de gezondheid worden alcohol en frisdranken gezien, terwijl de superfoods enkel een kleine groep van de ondervraagden aanspreken, en dan met name jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Tachtig procent van de Nederlanders heeft zelfs nog nooit een superfood op het boodschappenlijstje gezet. Vooralsnog wordt brood in Nederland dus nog niet vervangen door een hippe superfood.

Fabels over brood

• Van brood eten word je dik
Niet waar: je wordt gewoon zwaarder als je meer energie tot je neemt dan dat je verbruikt.

• Brood zorgt voor een broodbuik
Ook onzin. Gluten in brood zouden ervoor zorgen dat het vet in de taille gaat omslaan. Dit is niet waar. Sterker nog: mensen met een glutenvrij dieet worden doorgaans zwaarder.

• Tarwebrood stimuleert de eetlust
Hier is geen enkel overtuigend bewijs voor gevonden. Het beleg dat men op het brood gebruikt, kan wel invloed hebben.

• Donker brood heeft meer vezels dan lichtbruin brood
Deze donkere broden zijn donkerder gemaakt door toevoeging van een moutextract. Vaak bestaan deze broden uit wit meel en bevatten dus minder vezels dan lichtbruin brood.

• Meergranenbrood bevat veel vezels
Het bevat lang niet zoveel vezels als een volkorenbrood, vooral omdat de verschillende granen van hun vliesje zijn ontdaan.

• Speltbrood bevat minder koolhydraten
Het bevat net zoveel koolhydraten als volkorenbrood. Wel is spelt minder gemanipuleerd dan tarwe.

Ons panel over brood

Loes de Vos, blue Amsterdam
“Of onze gasten minder brood bestellen? Nee, totaal niet. Als je uit gaat lunchen of ontbijten, dan kom je meestal op brood uit. Ik zie wel steeds vaker dat gasten glutenvrij brood bestellen, en dat zijn dan heel vaak gasten die geen allergie hebben. Sterker nog: onlangs heb ik al twee keer meegemaakt dat iemand kroket op glutenvrij brood bestelde. En dat terwijl de kroket uit de frituur komt, waar verschillende producten in gefrituurd worden. Iemand met een allergie zou dat nooit bestellen natuurlijk; het is puur voor het idee, blijkbaar. Zelf heb ik het idee dat het bestellen van alternatieve broodvarianten vooral een gezondheidskwestie is. Wij hebben overigens gewoon wit- en meergranenbrood op de kaart; geen gekke dingen. Heel af en toe komen hier weleens gasten met een echt zware allergie. Die brengen dan zelf een broodje mee dat wij voor ze opwarmen. Dat doen we gewoon, geen probleem.”

Ilja Donderwinkel, Smaakrijk Nijmegen
“Wij verkopen twintig procent meer brood dan in het voorgaande jaar. Met de populariteit van brood zit het dus wel goed. Er wordt inderdaad wel gevraagd naar glutenvrij brood of speltbrood, maar dat gebeurt weinig. Ik schat door zo één of twee op de vierhonderd gasten zo ongeveer. Wie écht een allergie heeft, neemt vaak zijn eigen brood mee. Weet je wat het is? Mensen denken steeds kundiger te worden door Google, terwijl je online een verzameling vindt van zowel deskundige als ondeskundige informatie; raak daar maar eens wijs uit. Ineens heeft iedereen last van dyslexie en is ieder kind hoogbegaafd… Ik merk dat er wel veel sojamelk in de koffie wordt gebruikt; dat is echt een trend. Wat betreft de broodtrend voorspel ik een toenemende populariteit van platte broden. Die zijn multicultureel, smakelijk en eenvoudig. Een beetje zeezout erop, of wat yoghurtsaus met koriander en limoen erbij. Heerlijk!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: