Brood ongezond? Klinkklare onzin!

20 juli 2015 |
Brood ongezond? Klinkklare onzin!<

Brood ligt al langer onder vuur. Het zou een dikmaker zijn en het eten van brood zou tot gezondheidsproblemen leiden. Maak je niet druk: deze
beweringen blijken grotendeels niet waar, we eten zelfs te weinig brood!

Tarwe
Het verhaal gaat, dat tarwe in de loop der tijd zo veredeld is geraakt, dat het schadelijk is geworden voor de gezondheid. Enige wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering ontbreekt. Het Voedingscentrum meldt, dat we er zelfs te weinig van eten. Vezels zijn immers belangrijk voor de gezondheid, en tarwebrood bevat veel vezels. Volkorenbrood is nóg beter, want dat bevat nog meer vezels; in witbrood zit daarentegen maar de helft van het aantal vezels dat in tarwebrood zit.

Het mysterie rond speltbrood
Hoe zit het dan met het alom geprezen speltbrood? Nou, laten we vooropstellen dat er geen regels zijn voor het begrip speltbrood. Wanneer er dus een minuscule hoeveelheid spelt in het brood zit, mag het al speltbrood genoemd worden. Daarentegen bevat speltbrood wel andere koolhydraten dan tarwebrood, wat voor sommige mensen bevorderlijk is voor de gezondheid.

Overgewicht
Opvallend is, dat in Nederland het broodgebruik is afgenomen, maar het overgewicht is toegenomen. Overgewicht wordt steeds vaker toegeschreven aan een teveel aan brood, maar dat blijkt in de praktijk dus niet te onderbouwen. Bovendien gebruiken bakkers steeds minder broodverbetermiddelen, waardoor het brood natuurlijker is. Broodverbetermiddelen zijn namelijk niet nodig, maar wel handig. Zeker als je brood langer wilt kunnen bewaren. Overgewicht pak je niet per definitie aan door minder brood te eten.

Jodiumtekort door te weinig brood
Onlangs kwam in het nieuws dat Nederlanders steeds minder jodium binnenkrijgen, aangezien dit standaard toegevoegd wordt aan brood. Nu de broodconsumptie daalt, krijgen we met zijn allen dus minder jodium binnen. Ook gebruiken steeds meer bakkers zeezout, dat bijna geen jodium bevat. Naar het schijnt, heeft een kwart van de volwassen vrouwen ‘iets’ aan de schildklier. De schildklier houdt namelijk wel van jodium, en wordt blij van een stukje verrijkt brood. Kinderen kunnen een groeiachterstand oplopen, wanneer ze te weinig van dit stofje binnenkrijgen en volwassenen voelen zich minder energiek. Zelfs het IQ kan afnemen bij een jodiumtekort. Mensen die biologisch brood eten, of zelf brood bakken, kunnen ook te weinig jodium binnenkrijgen. De broodmijder doet er overigens goed aan om witvis tot zich te nemen, want dat is eveneens een goede bron van jodium.

Nederlanders zijn niet trendy
Hoe dan ook, Nederlanders zijn en blijven broodeters. De lunch wordt nog steeds grotendeels gedomineerd door het bruine goud en de gezondheidsdiscussie woedt vooral onder hoogopgeleide en bovenmodaal verdienende werkenden in de Randstad. Het zal de rest van Nederland grotendeels een zorg zijn. Ruim zeventig procent van de Nederlanders vindt trends, zoals superfoods en de ‘Voedselzandloper’ maar onzin, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Gfk in mei 2015. Als grote boosdoeners voor de gezondheid worden alcohol en frisdranken gezien, terwijl de superfoods enkel een kleine groep van de ondervraagden aanspreken, en dan met name jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Tachtig procent van de Nederlanders heeft zelfs nog nooit een superfood op het boodschappenlijstje gezet. Vooralsnog wordt brood in Nederland dus nog niet vervangen door een hippe superfood.

Fabels over brood

• Van brood eten word je dik
Niet waar: je wordt gewoon zwaarder als je meer energie tot je neemt dan dat je verbruikt.

• Brood zorgt voor een broodbuik
Ook onzin. Gluten in brood zouden ervoor zorgen dat het vet in de taille gaat omslaan. Dit is niet waar. Sterker nog: mensen met een glutenvrij dieet worden doorgaans zwaarder.

• Tarwebrood stimuleert de eetlust
Hier is geen enkel overtuigend bewijs voor gevonden. Het beleg dat men op het brood gebruikt, kan wel invloed hebben.

• Donker brood heeft meer vezels dan lichtbruin brood
Deze donkere broden zijn donkerder gemaakt door toevoeging van een moutextract. Vaak bestaan deze broden uit wit meel en bevatten dus minder vezels dan lichtbruin brood.

• Meergranenbrood bevat veel vezels
Het bevat lang niet zoveel vezels als een volkorenbrood, vooral omdat de verschillende granen van hun vliesje zijn ontdaan.

• Speltbrood bevat minder koolhydraten
Het bevat net zoveel koolhydraten als volkorenbrood. Wel is spelt minder gemanipuleerd dan tarwe.

Ons panel over brood

Loes de Vos, blue Amsterdam
“Of onze gasten minder brood bestellen? Nee, totaal niet. Als je uit gaat lunchen of ontbijten, dan kom je meestal op brood uit. Ik zie wel steeds vaker dat gasten glutenvrij brood bestellen, en dat zijn dan heel vaak gasten die geen allergie hebben. Sterker nog: onlangs heb ik al twee keer meegemaakt dat iemand kroket op glutenvrij brood bestelde. En dat terwijl de kroket uit de frituur komt, waar verschillende producten in gefrituurd worden. Iemand met een allergie zou dat nooit bestellen natuurlijk; het is puur voor het idee, blijkbaar. Zelf heb ik het idee dat het bestellen van alternatieve broodvarianten vooral een gezondheidskwestie is. Wij hebben overigens gewoon wit- en meergranenbrood op de kaart; geen gekke dingen. Heel af en toe komen hier weleens gasten met een echt zware allergie. Die brengen dan zelf een broodje mee dat wij voor ze opwarmen. Dat doen we gewoon, geen probleem.”

Ilja Donderwinkel, Smaakrijk Nijmegen
“Wij verkopen twintig procent meer brood dan in het voorgaande jaar. Met de populariteit van brood zit het dus wel goed. Er wordt inderdaad wel gevraagd naar glutenvrij brood of speltbrood, maar dat gebeurt weinig. Ik schat door zo één of twee op de vierhonderd gasten zo ongeveer. Wie écht een allergie heeft, neemt vaak zijn eigen brood mee. Weet je wat het is? Mensen denken steeds kundiger te worden door Google, terwijl je online een verzameling vindt van zowel deskundige als ondeskundige informatie; raak daar maar eens wijs uit. Ineens heeft iedereen last van dyslexie en is ieder kind hoogbegaafd… Ik merk dat er wel veel sojamelk in de koffie wordt gebruikt; dat is echt een trend. Wat betreft de broodtrend voorspel ik een toenemende populariteit van platte broden. Die zijn multicultureel, smakelijk en eenvoudig. Een beetje zeezout erop, of wat yoghurtsaus met koriander en limoen erbij. Heerlijk!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: