Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten

16 april 2018 | David Bakker
Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten<

Het is al geruime tijd een hot topic: plantaardig eten wordt steeds belangrijker. Dit betekent niet direct dat heel Nederland en masse vegetariër of veganist wordt. Er is echter wel een groeiende trend gaande waarin het steeds normaler wordt om eens een dagje geen vlees te eten (62%). Peulvruchten, in de volksmond bonen genaamd, hebben in de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Het is namelijk een goede en volwaardige vleesvervanger met als resultaat: een enorme impact op de gehele bonenindustrie in Nederland. In vier jaar tijd steeg de omzet met maar liefst een kwart.

Ondanks de enorme groei, zijn er nog steeds barrières die men ervan weerhouden om voor bonen te kiezen: ze weten niet hoe je bonen lekker kunt klaarmaken en komen niet verder dan de bruine boon in de chili con carne of witte bonen in tomatensaus of denken er simpelweg niet aan. Dit terwijl er tegenwoordig een keur aan variatie van ook de minder traditionele peulvruchten in de schappen ligt, zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen waarmee de lekkerste gerechten kunnen worden klaargemaakt. Bij anderen zit het gewoonweg niet in de wekelijkse eetroutine.

Bonen ontzettend voedzaam

Dat bonen gezond, vezelrijk en toch licht verteerbaar zijn en daarnaast ook nog eens boordevol eiwitten zitten, is nog niet bij iedereen bekend. Peulvruchten zijn onderdeel van de Schijf van Vijf en het advies van het Voedingscentrum is om wekelijks bonen te eten, zoals kidneybonen, linzen of kikkererwten. In lijn met dit advies heeft marktleider HAK zichzelf ten doel gesteld om de consument te bewegen tot het minimaal één keer per week eten van bonen.

“Geen week voorbij zonder bonen erbij”

Nicole Freid, directeur marketing en innovatie bij HAK: “Ons doel is om het eetgedrag van Nederlanders op een gemakkelijke manier te verrijken. Met de cross-mediale campagne genaamd “Geen week voorbij zonder bonen erbij” roepen wij Nederlanders op om één keer per week bonen aan de maaltijd toe te voegen.

De barrières om te kiezen voor bonen bij het eten willen wij wegnemen door middel van educatie en laten zien hoe makkelijk en lekker het is om een gerecht met bonen te maken.” Met de hulp van een selecte groep foodbloggers zoals o.a. Francesca Kookt, GWESSE van Leonie ter Velde, De Hippe Vegetariër, Leukerecepten.nl en natuurlijk topkok Herman den Blijker zal HAK het komende jaar wekelijks een keur aan recepten, feiten, weetjes en een grote variatie aan (nieuwe) producten bieden waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog te kiezen voor een maaltijd zonder bonen.

Favoriete boon van Nederland

Voor het vierde opeenvolgende jaar is de bruine boon van HAK de favoriete peulvrucht van Nederlanders, op de voet gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Daarnaast zijn de ‘hippe’ peulvruchten enorm in opmars. Vooral in de grote steden is de vraag naar moderne, hippe peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen, enorm toegenomen. De bonen, die zijn verpakt in de innovatieve stazak met een modern en hip uiterlijk, trekken enorm de aandacht van de jongere consument en maken een grote groei door.

“De stazak is inmiddels verkrijgbaar in 14 varianten en trekt vooral de moderne, eter die op zoek is naar lekkere, plantaardige en vooral pure producten,” aldus Freid.

Bonen mogen dan wel steeds populairder worden: in vergelijking met Europeanen eten Nederlanders nog altijd slechts een vijfde van de hoeveelheid peulvruchten die in Europa wordt verorberd. Freid: “Er is nog genoeg werk te doen, daarom gaan wij ook dit jaar weer door met nieuwe introducties op het gebied van peulvruchten en blijven we de consument innovatieve oplossingen bieden om makkelijk, lekker en gezond bonen te eten.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

Bezorgen Achtergronden
McDonald’s trakteert op nineties kledingitems

Vandaag viert McDonald’s Global McDelivery Day. Tijdens deze feestelijke dag kan er bij de bezorging van jouw bestelling via de Uber Eats app één van de flashy items uit de unieke Throwback Collection van McDonald’s zitten. De items, waaronder een spijkerjack en heuptasjes,...

Ontbijt Interview Longread
Interview: Utrechtse lunchroom gaat helemaal voor ontbijt

Aan de Biltstraat in Utrecht vind je lunchroom ‘De keuken van Thijs’. Eigenaar Thijs Rullens is een oude bekende, want in december 2014 stond hij op de cover van ons blad. De lunchroom is inmiddels verhuisd naar een groter pand even verderop en op de oude locatie (eveneens in de Biltstr...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: