Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten

16 april 2018 | David Bakker
Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten<

Het is al geruime tijd een hot topic: plantaardig eten wordt steeds belangrijker. Dit betekent niet direct dat heel Nederland en masse vegetariër of veganist wordt. Er is echter wel een groeiende trend gaande waarin het steeds normaler wordt om eens een dagje geen vlees te eten (62%). Peulvruchten, in de volksmond bonen genaamd, hebben in de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Het is namelijk een goede en volwaardige vleesvervanger met als resultaat: een enorme impact op de gehele bonenindustrie in Nederland. In vier jaar tijd steeg de omzet met maar liefst een kwart.

Ondanks de enorme groei, zijn er nog steeds barrières die men ervan weerhouden om voor bonen te kiezen: ze weten niet hoe je bonen lekker kunt klaarmaken en komen niet verder dan de bruine boon in de chili con carne of witte bonen in tomatensaus of denken er simpelweg niet aan. Dit terwijl er tegenwoordig een keur aan variatie van ook de minder traditionele peulvruchten in de schappen ligt, zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen waarmee de lekkerste gerechten kunnen worden klaargemaakt. Bij anderen zit het gewoonweg niet in de wekelijkse eetroutine.

Bonen ontzettend voedzaam

Dat bonen gezond, vezelrijk en toch licht verteerbaar zijn en daarnaast ook nog eens boordevol eiwitten zitten, is nog niet bij iedereen bekend. Peulvruchten zijn onderdeel van de Schijf van Vijf en het advies van het Voedingscentrum is om wekelijks bonen te eten, zoals kidneybonen, linzen of kikkererwten. In lijn met dit advies heeft marktleider HAK zichzelf ten doel gesteld om de consument te bewegen tot het minimaal één keer per week eten van bonen.

“Geen week voorbij zonder bonen erbij”

Nicole Freid, directeur marketing en innovatie bij HAK: “Ons doel is om het eetgedrag van Nederlanders op een gemakkelijke manier te verrijken. Met de cross-mediale campagne genaamd “Geen week voorbij zonder bonen erbij” roepen wij Nederlanders op om één keer per week bonen aan de maaltijd toe te voegen.

De barrières om te kiezen voor bonen bij het eten willen wij wegnemen door middel van educatie en laten zien hoe makkelijk en lekker het is om een gerecht met bonen te maken.” Met de hulp van een selecte groep foodbloggers zoals o.a. Francesca Kookt, GWESSE van Leonie ter Velde, De Hippe Vegetariër, Leukerecepten.nl en natuurlijk topkok Herman den Blijker zal HAK het komende jaar wekelijks een keur aan recepten, feiten, weetjes en een grote variatie aan (nieuwe) producten bieden waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog te kiezen voor een maaltijd zonder bonen.

Favoriete boon van Nederland

Voor het vierde opeenvolgende jaar is de bruine boon van HAK de favoriete peulvrucht van Nederlanders, op de voet gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Daarnaast zijn de ‘hippe’ peulvruchten enorm in opmars. Vooral in de grote steden is de vraag naar moderne, hippe peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen, enorm toegenomen. De bonen, die zijn verpakt in de innovatieve stazak met een modern en hip uiterlijk, trekken enorm de aandacht van de jongere consument en maken een grote groei door.

“De stazak is inmiddels verkrijgbaar in 14 varianten en trekt vooral de moderne, eter die op zoek is naar lekkere, plantaardige en vooral pure producten,” aldus Freid.

Bonen mogen dan wel steeds populairder worden: in vergelijking met Europeanen eten Nederlanders nog altijd slechts een vijfde van de hoeveelheid peulvruchten die in Europa wordt verorberd. Freid: “Er is nog genoeg werk te doen, daarom gaan wij ook dit jaar weer door met nieuwe introducties op het gebied van peulvruchten en blijven we de consument innovatieve oplossingen bieden om makkelijk, lekker en gezond bonen te eten.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Advertorial
3, 2, 1… Stoof!

Oma’s draadjesvlees, dat is waar je elk kind voor wakker kunt maken. En nu we eenmaal volwassen zijn, loopt het water nog steeds in onze mond als we er alleen al aan denken. Anno 2019 zijn stoofgerechten weer helemaal back in business. Smakelijke hachee, Franse Boeuf Bourguignon, Vlaamse stove...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
CityTrips
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: