Omroep MAX: te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden

19 oktober 2016 | Jorien Slager

Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de, veelal oudere, gebruikers ziek kunnen worden. MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van vier van de zes landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziekmakende, bacteriën te zitten.

MAX nam bezorgmaaltijden onder de loep van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van iedere aanbieder een Hollandse én een vegetarische maaltijd. Van Foodconnect werden zowel diepvries als koelverse maaltijden onderzocht.

Laboratorium Nutrilab keek in de steekproef naar voedingswaarden (o.a. eiwit, zout en groente) én microbiologische veiligheid. Omdat voor dit soort voedselproducenten geen wettelijke hygiëne-norm bestaat, hanteert het laboratorium de hygiënecode voor de horeca. Vier van de veertien maaltijden hadden een lichte tot extreme overschrijding van bacteriën. Directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. ”Deze bezorgmaaltijden zijn bedoeld voor ouderen. Als je een zwakke gezondheid hebt dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden.” 

Voedingsstoffen
Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En slechts één op de zeven geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram. Wieke van der Vossen van Het Voedingscentrum: ”Bedrijven die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn.”

Smaaktest: slap vlees en overgare groente
MAX liet dezelfde maaltijden én een extra pastamaaltijd onderzoeken op smaak, geur, beleving en presentatie. Een panel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) beoordeelden de maaltijden. De panelleden proefden te droge aardappelen, te weinig of juist veel te veel zout, slap vlees en overgare groente. Janny van der Heijden: ”Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen.”

De verdere resultaten van de test worden vanavond bekendgemaakt in het MAX-tv-programma Meldpunt! (Vanaf 19.20 uur op NPO 2). Na de uitzending volgt meer achtergrondinformatie op de website www.maxvandaag.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: