Lunch zet voedselverspilling in spotlight

8 mei 2013
Lunch zet voedselverspilling in spotlight

Een lunch voor 5.000 mensen moet voedselverspilling op de kaart zetten. Op 29 juni krijgen deze mensen in de hoofdstad een gratis lunch gemaakt van vers voedsel dat eigenlijk niet
op het bord zou belanden. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling.

*Verspilling van 4,4 miljard euro*
Ook in Nederland verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Dit gaat om zo’n 4,4 miljard euro per jaar, dat onnodig de vuilnisbak in verdwijnt, volgens gegevens van de organisatie. Damn Food Waste wordt georganiseerd door FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions. Eerder werden dergelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin, Nairobi en Parijs. Het doel is Nederlandse consumenten, bedrijven en overheid actief te betrekken bij de strijd tegen voedselverspilling.

*Te klein of gekgevormd*
Om te laten zien hoeveel voedsel er in de vuilnisbak verdwijnt, wordt er voor zeker 5.000 man een lunch gekookt. Er komt een grote berg verse groenten die ons bord anders niet bereikt zouden hebben om cosmetische redenen: te krom, te klein, te groot of gekgevormd. Die groenten worden ter plekke in veldkeukens verwerkt tot een soep waar men gratis kan eten tussen 12.00 en 16.00 uur.

*Politici oproepen*
Damn Food Waste is niet alleen gericht op de consument. In de aanloop naar het evenement benaderen ze zoveel mogelijk bedrijven om ook voedselverspilling in hun branche te reduceren. Ook worden politici opgeroepen voedselverspilling hoger op de agenda te zetten.

*Aanmelden*
De lunch is gratis. Aanmelden kan via Facebook.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws