Zes kalfsvleesklassiekers

1 maart 2018 | redactie

Kalf is een all-time favourite op de kaart. Vooral in Italië weten ze er weg mee, maar ook Nederland omarmt de internationale beproefde kalfsvleesklassiekers. Zes keer kalf in de hoofdrol op het bord. Alles weten over kalfsvlees? Download dan nu de Kalfsvleesspecial van De RestaurantKrant!

Vitello tonnato: surf & turf

Dungesneden kalfsvlees met een saus van tonijn en kappertjes vormen de hoofdmoot van dit koude gerecht; een surf & turf dus(vis en vlees op een bord). Het is een topper uit het Italiaanse Piemonte. Hiervoor wordt kalfsmuis, fricandeau of staartstuk (liefst een dag eerder) gebraden en vervolgens gesmoord.

Wie het ooit bedacht heeft, is niet zo een-twee-drie te zeggen. Vooral in de zomer is dit op kamertemperatuur geserveerde gerecht populair als hoofddis én als antipasto bij de Italianen. In Nederland staan de kalfslapjes vooral als voorgerecht op de kaart.

Naast tonijn is ansjovis een veel gebruikt ingrediënt.

Ossobuco alla Milanese: zonder tomaat

Nog zo’n Italiaans gerecht met kalfsvlees in de hoofdrol; kalfsschenkels in dit geval. Het vlees wordt samen met uien, wortel en bleekselderij gestoofd. De traditionele variant komt uit Milaan (alla Milanese) en daar horen geen tomaten in. Voeg je die wel toe dan mag het gerecht eigenlijk niet de naam Ossobuco alla Milanese hebben. Helemaal af is deze klassieker met gremolata: een evenredig mengsel van peterselie, gehakte knoflook en citroenrasp. Meestal is risotto de begeleider van deze kalfsschotel.

Saltimbocca alla Romana: springt van het bord

Letterlijk betekent dit gerecht: spring in de mond. Het bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees: schnitzels. Deze worden bedekt met rauwe ham en salie en worden gesmoord in witte wijn. Deze specialiteit vindt haar oorsprong in Rome. Als voor- en hoofdgerecht geniet dit lichte gerecht steeds meer populariteit. Het springt als het ware van je bord.

Wienerschnitzel: uit wanhoop geboren

De enige echte Wienerschnitzel maak je met kalfsvlees. Daarvoor gebruik je de platte bil (oftewel de kalfsfricandeau) welke je in gelijke lapjes snijdt van 150 gram. De vondst van de schnitzel wordt toegeschreven aan Italianen, Spanjaarden en Arabieren, maar het mooiste verhaal komt uit Wenen: omdat zijn veeleisende chefom steeds grotere schnitzels vroeg, greep een kok uit pure wanhoop naar een pan en plette daarmee het vlees. Zo leek de schnitzel toch groter en was de platte, Weense variant geboren. Uiteraard voorzien van een krokant jasje met bloem, eigeel en paneermeel. Volgens de traditie is een goede Wienerschnitzel flinterdun en‘hangt’ deze over je bord.

Kalfsburger: hip en licht

De burger is big. Steeds meer restaurants serveren deze klassieker en om zich te onderscheiden gebruiken ze kalfsvlees. Dat is net een tikkeltje lichter. Van het gehakt maak je als chef zelf een homemade burger. De traditionele bereiding die hierbij past is grillen.Voeg naar eigen smaak kruiden toe en serveer met groentes van het seizoen op een zacht broodje.

Kalfszwezerik: vakmanschap vereist

Dit is wel het meest favoriete en delicate orgaanvlees van het kalf. Zwezerik (oftewel de thymus) is bij jonge zoogdieren te vinden tussen borstbeen en luchtpijp. Op latere leeftijd krimpt dit orgaan. Het vergt wel vakmanschap om dit deel te verwerken.

De klier bestaat uit twee delen: de ronde en compacte hartzwezerik en delangwerpige halszwezerik die los van structuur is. Eerst moet je de zwezerik spoelen, daarna pocheren in bouillon en vervolgens weer afspoelen. De vliezen en de knobbels dien je daarna te verwijderen. Nadat het vlees is afgekoeld, kun je ermee aan de slag. Wat betreft de structuur is hartzwezerik malser en groter. Je kunt dit vlees bakken (hartzwezerik) of verwerken in terrines en mousses (halszwezerik). Leuk weetje: zwezerik bevat veel eiwitten, fosfor en zink. Het is bovendien een van de weinige dierlijke voedingsmiddelen die vitamine C bevatten.

Tekst: Bianca Roemaat - Foto’s: Kalfsvlees.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje 2018

Leuk dat je je lekkerste broodje in wilt zenden voor deelname. Lukt het niet met onderstaand formulier, dan kun je de foto van het gerecht, de receptuur, bereidingswijze, prijs op de kaart en overige gegevens mailen naar thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. ...

Achtergronden Culinair
Klassiek kindermenu niet meer van deze tijd

Hoewel uit eten met jonge kinderen een uitdaging kan zijn, geeft bijna de helft (45%) van de ouders met jonge kinderen (5-10 jaar) aan minimaal eens per maand buiten de deur te eten met hun kroost. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 gezinnen. Heikel punt is de menukaart, bi...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo for Business biedt roomservice in hotels

Deliveroo breidt het bedrijfsaanbod van 'Deliveroo for Business' uit met drie nieuwe opties. Van dit onderdeel van Deliveroo, gericht op de zakelijke markt, maken wereldwijd meer dan 7.000 bedrijven gebruik, waaronder bedrijven in Nederland. Nederlandse bedrijven bestellen via een zakelijk a...

Culinair Rotterdam
François Geurds verkoopt zaak aan Herman den Blijker

Topkok François Geurds heeft zijn restaurant, FG Bistro, in het Rotterdamse Lloydkwartier verkocht aan horecaondernemer Herman den Blijker. Zijn andere zaken in Rotterdam behoudt hij. Op Facebook meldt Geurds het volgende: "We hebben met deze beslissing gekozen ons volledig te focussen o...

Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res...

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: