De kronieken van wereldgerechten (III)

9 februari 2013 |
De kronieken van wereldgerechten (III)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel drie: de Carpaccio en de Sachertorte.

Carpaccio
Dit Italiaanse gerecht vindt zijn oorsprong in het Venetië van 1950. Het werd bedacht door Giuseppe Cipriani, eigenaar van Harry’s Bar. Een plaatselijke gravin, Amalia Nani Mocenigo, was een frequente bezoeker. Vanwege haar bloedarmoede werd zij geadviseerd om rauw rood vlees te eten. Cipriani ontwikkelde de schotel speciaal voor haar. Hij noemde het gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een tentoonstelling werd gehouden in Venetië. De rode kleuren die de schilder gebruikte in zijn werk deden Cipriani denken aan het rood van de ossenhaas. Harry’s Bar serveert nog steeds het gerecht. De gast moet er wel een fortuin voor neertellen.
Sachertorte
Dit baksel komt in 1832 voor het eerst uit de oven. Politicus Klemens von Metternich uit Wenen liet zijn persoonlijke keuken een nieuwe taart maken. Geen luchtige, schuimige, ‘mannelijke’ taart, maar een droge, compacte, ‘vrouwelijke’ taart. In de keuken bedacht de leerling Franz Sacher een taart zoals nog nooit was vertoond. De chocoladetaart ansich was al bekend, maar de combinatie met een abrikozenvulling en een dikke chocoladelaag bovenop was geheel nieuw. Sacher kreeg naar aanleiding van deze uitvinding een baan aangeboden in Boedapest. Hij keerde echter al snel terug naar Wenen om voor hofleverancier Dehne te werken. Toen Sacher zijn eigen zaak opende, nam hij het recept mee. Eduard Sacher, de zoon van Franz, opende in 1876 een restaurant achter de Weense Staatsopera. Later werd dit Hotel Sacher Wien-Salzburg waar vandaag nog steeds de Original Sacher-Torte verkrijgbaar is.
Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: