Column Pieter Punter: Brood

4 april 2003 | Pieter Punter

Brood vormt al eeuwenlang in grote delen van de wereld het basisvoedsel. De bereiding van brood werd mogelijk door de productie van glutenrijke granen, een methode om hiervan meel te maken, de techniek om het deeg luchtig en licht te maken en een oven om het te bakken. Brood heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in religie, bijgeloof en gewoontes van mensen. Ook nu nog is brood het eerste voedsel dat we eten na moedermelk.

Het meest simpele brood wordt gemaakt van water, meel en zout. Als rijsmiddel wordt zuurdesem gebruikt, ontstaan door bacteriewerking in een mengsel van water en meel. Helaas weten weinig Nederlanders hoe dergelijk brood smaakt. Ruim tweederde van ons dagelijks brood komt uit de supermarkt en bevat broodverbeteraars, emulgatoren en gist. Voor Nederlanders is brood besmeerbaar kruim; smaak is volkomen ondergeschikt. Dit geldt vooral door de week, maar in het weekend willen we iets anders. Dan kan de betere warme bakker het speciaalbrood niet aanslepen.

Het aantal Nederlandse warme bakkers neemt af, het aantal Turkse bakkers neemt toe. Zij leggen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds vers brood in de winkel. Een gewoonte in veel landen, maar helaas in Nederland bijna uitgestorven. Wij moeten het met de illusie van versheid doen: het bake-off brood. Zolang het nog warm is lijkt het vers, maar daarna is het snel afgelopen.

Het innovatieve vermogen van de Nederlandse bakkerijwereld is bijzonder zwak. We zien weliswaar een continue stroom van nieuwe producten, maar bij nadere inspectie is het bijna altijd “meer van hetzelfde” (bruin brood, grof bruin, bruin met granen, bruin met pitten, bruin met pitten en granen etcetera). Het ontbreekt aan echt innovatief brood, dat een andere toepassing en een ander consumptiemoment kent. Wil de broodconsumptie groeien, dan moeten er producten komen met een andere functie dan kruim voor beleg. Dit nieuwe brood moet bijvoorbeeld onderdeel worden van de warme maaltijd en van snackmomenten. Door te kijken naar de manieren waarop men in andere landen brood gebruikt, kunnen we ontzettend veel ideeën opdoen en brood weer de functie geven die het van oudsher had (‘geef ons heden ons dagelijks brood’).

Deze column is geschreven door Pieter Punter en gepubliceerd in een eerdere uitgave van vakblad Lunchroom.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: