Column Pieter Punter: Brood

4 april 2003 | Pieter Punter

Brood vormt al eeuwenlang in grote delen van de wereld het basisvoedsel. De bereiding van brood werd mogelijk door de productie van glutenrijke granen, een methode om hiervan meel te maken, de techniek om het deeg luchtig en licht te maken en een oven om het te bakken. Brood heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in religie, bijgeloof en gewoontes van mensen. Ook nu nog is brood het eerste voedsel dat we eten na moedermelk.

Het meest simpele brood wordt gemaakt van water, meel en zout. Als rijsmiddel wordt zuurdesem gebruikt, ontstaan door bacteriewerking in een mengsel van water en meel. Helaas weten weinig Nederlanders hoe dergelijk brood smaakt. Ruim tweederde van ons dagelijks brood komt uit de supermarkt en bevat broodverbeteraars, emulgatoren en gist. Voor Nederlanders is brood besmeerbaar kruim; smaak is volkomen ondergeschikt. Dit geldt vooral door de week, maar in het weekend willen we iets anders. Dan kan de betere warme bakker het speciaalbrood niet aanslepen.

Het aantal Nederlandse warme bakkers neemt af, het aantal Turkse bakkers neemt toe. Zij leggen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds vers brood in de winkel. Een gewoonte in veel landen, maar helaas in Nederland bijna uitgestorven. Wij moeten het met de illusie van versheid doen: het bake-off brood. Zolang het nog warm is lijkt het vers, maar daarna is het snel afgelopen.

Het innovatieve vermogen van de Nederlandse bakkerijwereld is bijzonder zwak. We zien weliswaar een continue stroom van nieuwe producten, maar bij nadere inspectie is het bijna altijd “meer van hetzelfde” (bruin brood, grof bruin, bruin met granen, bruin met pitten, bruin met pitten en granen etcetera). Het ontbreekt aan echt innovatief brood, dat een andere toepassing en een ander consumptiemoment kent. Wil de broodconsumptie groeien, dan moeten er producten komen met een andere functie dan kruim voor beleg. Dit nieuwe brood moet bijvoorbeeld onderdeel worden van de warme maaltijd en van snackmomenten. Door te kijken naar de manieren waarop men in andere landen brood gebruikt, kunnen we ontzettend veel ideeën opdoen en brood weer de functie geven die het van oudsher had (‘geef ons heden ons dagelijks brood’).

Deze column is geschreven door Pieter Punter en gepubliceerd in een eerdere uitgave van vakblad Lunchroom.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: