Irritaties

16 december 2014 |
Irritaties<

Laatst een bezoek gebracht aan Rotterdam, om in stijl te blijven hebben we overnacht op de SS Rotterdam. Een taxiboot bracht ons naar
de overkant van de Maas, waar we in het park bij een bekend (niet rond!) etablissement gereserveerd hadden.

Effect van lawaai op beleving
Men verrast de gasten hier met muziek. Een pianist hoog in de nok en veel luidsprekers. Het geluidsniveau was hoog, 85-95 decibel; een gesprek was nauwelijks mogelijk en de ober was slechts via gebarentaal te benaderen. Gelukkig kregen we snel een andere plek; hier was het iets stiller, hoewel de lach van sommige mensen de 90 decibel ruim overschrijdt. Wat is het effect van lawaai op de beleving en waardering van de maaltijd? Smaakt het eten lekkerder of minder lekker wanneer de boxen voluit staan? Hier is veel onderzoek naar gedaan. Recent verscheen ‘The Perfect Meal’; een bijzonder leuk boek over allerlei aspecten die met eten te maken hebben.

Achtergrondmuziek = positief
Het blijkt dat lawaai onze eetbeleving danig kan verstoren. In themarestaurants zoals het Hard Rock Café en Planet Hollywood is het voedsel slechts een decor voor het entertainment. Het lawaai staat centraal en maakt het vaak onmogelijk om te genieten van het eten. Achtergrondmuziek heeft een positief effect op de beleving, het verhoogt het uitgavenpatroon in restaurants en beïnvloedt onze beoordeling over de kwaliteit van de dienstverlening.

Klassieke muziek vs. popmuziek
Er is een verschil tussen klassieke muziek en popmuziek; bezoekers geven meer uit in een restaurant waar klassieke muziek wordt gedraaid dan popmuziek. Zowel de muziekstijl als het volume bepalen hoe lang gasten in een restaurant verblijven. Luide muziek of lawaai zorgen ervoor dat mensen sneller hun bord leegeten en eerder weg zijn. Het tempo van de muziek (aantal beats per seconde) beïnvloedt de snelheid waarmee we ons bord leegeten. En, niet verrassend, bij langzame muziek geven we meer uit. Het gaat er uiteindelijk om dat de muziek past bij het restaurant.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: