Irritaties

16 december 2014 |
Irritaties<

Laatst een bezoek gebracht aan Rotterdam, om in stijl te blijven hebben we overnacht op de SS Rotterdam. Een taxiboot bracht ons naar
de overkant van de Maas, waar we in het park bij een bekend (niet rond!) etablissement gereserveerd hadden.

Effect van lawaai op beleving
Men verrast de gasten hier met muziek. Een pianist hoog in de nok en veel luidsprekers. Het geluidsniveau was hoog, 85-95 decibel; een gesprek was nauwelijks mogelijk en de ober was slechts via gebarentaal te benaderen. Gelukkig kregen we snel een andere plek; hier was het iets stiller, hoewel de lach van sommige mensen de 90 decibel ruim overschrijdt. Wat is het effect van lawaai op de beleving en waardering van de maaltijd? Smaakt het eten lekkerder of minder lekker wanneer de boxen voluit staan? Hier is veel onderzoek naar gedaan. Recent verscheen ‘The Perfect Meal’; een bijzonder leuk boek over allerlei aspecten die met eten te maken hebben.

Achtergrondmuziek = positief
Het blijkt dat lawaai onze eetbeleving danig kan verstoren. In themarestaurants zoals het Hard Rock Café en Planet Hollywood is het voedsel slechts een decor voor het entertainment. Het lawaai staat centraal en maakt het vaak onmogelijk om te genieten van het eten. Achtergrondmuziek heeft een positief effect op de beleving, het verhoogt het uitgavenpatroon in restaurants en beïnvloedt onze beoordeling over de kwaliteit van de dienstverlening.

Klassieke muziek vs. popmuziek
Er is een verschil tussen klassieke muziek en popmuziek; bezoekers geven meer uit in een restaurant waar klassieke muziek wordt gedraaid dan popmuziek. Zowel de muziekstijl als het volume bepalen hoe lang gasten in een restaurant verblijven. Luide muziek of lawaai zorgen ervoor dat mensen sneller hun bord leegeten en eerder weg zijn. Het tempo van de muziek (aantal beats per seconde) beïnvloedt de snelheid waarmee we ons bord leegeten. En, niet verrassend, bij langzame muziek geven we meer uit. Het gaat er uiteindelijk om dat de muziek past bij het restaurant.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: