Cas Spijkers overleden

29 oktober 2011 |
Cas Spijkers overleden<

Topkok en een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Spijkers was al enige tijd
ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.

Grote bekendheid
Cas Spijkers wordt gezien als een van grootste koks van Nederland. Bij het grote publiek verwierf Spijkers bekendheid als tv-kok. Onder andere met het programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij praatten over hun leven.

Kennis en kunde
In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht. Middels deze opleiding wilde Spijkers zijn kennis en kunde overdragen op de komende generaties van culinaire talenten.
Zelf leerde de geboren Tilburger zijn kookkunsten onder meer in de keuken van Chalet Royal. In de jaren zeventig presteerde Spijkers het om tien keer achter elkaar de eerste plaats op te eisen als kok van het beste restaurant van Nederland.

Michelinsterren
In 1982 behaalde Spijkers voor De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelinster. De tweede ster volgde twee jaar later. In 1997 werd Spijkers mede-eigenaar van hotel-restaurant De Swaen, waarvan hij al jaren chef-kok was.

Onder controle
In maart werd bekend gemaakt dat de uitzaaiingen onder controle waren. Drie weken later volgde een terugslag. Spijkers werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. In juli 2011 werd Spijkers nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Geen angst voor commercie
'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak wanneer hij een maaltijd had bereid. De eerste echte tv-kok van het land schuwde de commercie niet, iets wat collega's hem in het verleden nog weleens kwalijk namen.

'Castastisch'
De altijd even enthousiaste televisiekok Pierre Wind heeft inmiddels een nieuw woord voor de Dikke van Dale voorgesteld ter ere van Spijkers: 'castastisch'.

Foto: Frank Lindner

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: