Cas Spijkers overleden

29 oktober 2011 |
Cas Spijkers overleden<

Topkok en een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Spijkers was al enige tijd
ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.

Grote bekendheid
Cas Spijkers wordt gezien als een van grootste koks van Nederland. Bij het grote publiek verwierf Spijkers bekendheid als tv-kok. Onder andere met het programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij praatten over hun leven.

Kennis en kunde
In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht. Middels deze opleiding wilde Spijkers zijn kennis en kunde overdragen op de komende generaties van culinaire talenten.
Zelf leerde de geboren Tilburger zijn kookkunsten onder meer in de keuken van Chalet Royal. In de jaren zeventig presteerde Spijkers het om tien keer achter elkaar de eerste plaats op te eisen als kok van het beste restaurant van Nederland.

Michelinsterren
In 1982 behaalde Spijkers voor De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelinster. De tweede ster volgde twee jaar later. In 1997 werd Spijkers mede-eigenaar van hotel-restaurant De Swaen, waarvan hij al jaren chef-kok was.

Onder controle
In maart werd bekend gemaakt dat de uitzaaiingen onder controle waren. Drie weken later volgde een terugslag. Spijkers werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. In juli 2011 werd Spijkers nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Geen angst voor commercie
'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak wanneer hij een maaltijd had bereid. De eerste echte tv-kok van het land schuwde de commercie niet, iets wat collega's hem in het verleden nog weleens kwalijk namen.

'Castastisch'
De altijd even enthousiaste televisiekok Pierre Wind heeft inmiddels een nieuw woord voor de Dikke van Dale voorgesteld ter ere van Spijkers: 'castastisch'.

Foto: Frank Lindner

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: