Als beste getest?

25 februari 2015
Als beste getest?

We zien steeds vaker de kreet ‘als beste getest’, ‘de lekkerste’ en vergelijkbare statements. Een groot ochtendblad heeft
er een hobby van gemaakt om koffie, oliebollen, patat, rookworst en haring aan een jaarlijks onderzoek te onderwerpen om ons vervolgens te vertellen wat de lekkerste is. De koffiecupjes van Lidl, de kaas van Milner, de patat van McCain; je kan het zo gek niet bedenken of iets is wel als beste getest.

Wat betekenen deze uitspraken eigenlijk? In de meeste gevallen is het marketingbluf. Elk bedrijf mag zeggen dat zijn broodje of drankje het lekkerste is. Een firma mag ook nog zeggen dat het als lekkerste is getest, zolang maar niet verteld wordt door wie. Zelfs de kreet ‘Onze patat is lekkerder dan die van concurrent X’ is toegestaan, alleen kan in dit geval concurrent X naar de rechter stappen. De rechter eist dat claims transparant en geloofwaardig zijn en wil dan weten waarop de claim is gebaseerd, hoe is bepaald of de patat lekkerder is dan die van de concurrent en of dit op een correcte manier gedaan is. Dit laatste is altijd lastig, omdat er eigenlijk geen vaste regels voor zijn.

Soms lacht het geluk je echter toe. Zo was er enkele jaren geleden een rookworsttest met twee rookworsten van verschillende aanbieders die uit dezelfde fabriek kwamen. De ene kreeg een hoge en de andere een hele lage waardering. In dit geval werd de krant veroordeeld en moest zij een rectificatie plaatsen. Om problemen te voorkomen, staat vaak onderaan advertenties met dergelijke claims een korte zin waarin staat wie het onderzoek heeft uitgevoerd. Dit geeft vaak een verrassend beeld. Zo is Milner als lekkerste getest in een Nationale Kaastest door zeven (ja, 7!) voedselbloggers en culinair recensenten. Deze zeven proevers zouden dus representatief zijn voor de Nederlandse kaasconsument. Ik denk dat de rechter zich schaterend op de knieën slaat als hij deze casus moet beoordelen. De beste oplossing is natuurlijk om zelf te bepalen wat de lekkerste kaas van Nederland is, zo heeft iedereen zijn eigen smaaktest en altijd gelijk.

~Pieter Punter~

Overig nieuws