Tekort horecapersoneel niet terug te zien in de uitzendbranche

12 oktober 2017 | Roy Spijker

Op maandag 9 oktober brachten Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ uit. Hieruit blijkt dat er een groot tekort is aan personeel in de horeca. Volgens het rapport staan momenteel ruim 37.000 vacatures open, waarvan 21.000 langer dan 3 maanden.

Deze trend minder sterk te zien in de uitzendbranche. Gemiddeld stonden er maandelijks 1535 horecavacatures op Uitzendbureau.nl. Tegenover het totaal aantal openstaande vacatures is dit slechts 2,3%. Volgens de cijfers van Uitzendbureau.nl is de vraag naar horecapersoneel niet explosief gestegen in 2017. Wel stonden er in de periode mei t/m augustus per maand gemiddeld 845 meer horecavacatures online dan in de eerste 4 maanden van het jaar. Mogelijke oorzaak van deze stijging is het aantal vakantiebanen in de horeca, want de uitzendbranche in de horeca werft vaak vooral personeel voor grotere events, festivals en voor het opvangen van piekperiodes in de zomer.

In september groeide het aantal nieuwe horecavacatures tegenover augustus met 55% minder hard. Mogelijke oorzaak is dat het werven van horecapersoneel buiten de vakantieperiodes en grote events vaak gebeurt via het eigen netwerk van horecagelegenheden of via scholen en vakopleidingen. Ook wordt er vaak social media ingezet.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: