U heeft gezocht op : werknemer

17 september 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

7 september 2019 Interview Longread
Interview oprichters Social Deal: ''Van lege tafels naar meer winst''

Rens van de Berg en Bart Oosterholt zijn de oprichters van Social Deal, het platform waar consumenten met korting de beste deals voor vrijetijdsbestedingen kunnen scoren. En ja, de horeca is een zeer grote doelgroep voor Social Deal. Rens: “We bestaan nu zo’n achteneenhalf jaar en zijn i...

1 augustus 2019 Wet- en regelgeving
Nieuwe wetgeving komt horeca duur te staan

In 2020 gaan de prijzen in de horeca opnieuw omhoog, mede door de aanstaande invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Die wet beoogt vaste contracten aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Werkgevers die veel flexibele werkvormen aanbieden, krijgen te ...

15 juli 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

11 juni 2019 Bezorgen Interview Longread
Ook jij kunt morgen al bezorgen, maar let wel op deze zaken

Bezorgen neemt een enorme vlucht binnen de horeca. Maar hoe zet je een goede bezorgservice op en welke kanalen kunnen jou daarbij helpen? We bezochten twee ondernemers die ontbijt en lunch bezorgen in Amsterdam. Muller Kaas is dan wel geen lunchroom of horeca, maar bezorgt in Amsterdam wel broodj...

4 april 2019 Personeel Interview Longread
Upselling in de horeca, zo pak je het aan

Baker & Moore won de award voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Hoofdsponsor Fuze Tea stelde een geweldige prijs beschikbaar: een personeelstraining voor het hele team. Natuurlijk delen we graag de kennis die wij hier hebben opgedaan, want het bleek een enorm leerzame ervaring! ...

7 februari 2019 Interview Longread
Interview: "We zijn ten prooi gevallen aan smaakvervlakking"

Michiel Korthals is filosoof en auteur van het boek ‘Goed eten’ en hoogleraar Filosofie bij de University of Gastronomic Science (Slow Food University) in Pollenzo (Italië). In dit boek behandelt hij de filosofie van voeding (en landbouw). Hij signaleert een structurele vervreemding...

20 november 2018 Wet- en regelgeving Hotel & Personeel
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette...

13 november 2018 Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

19 oktober 2018 Wet- en regelgeving Hotel & Personeel
De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

16 oktober 2018 Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

16 augustus 2018 Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm...

26 juni 2018 Koffie & thee Interview Longread
Interview: thee wordt steeds belangrijker

In Nederland drinken we per persoon gemiddeld 100 liter thee per jaar. Dat komt neer op ongeveer drie koppen per persoon per dag. Toch wordt een van de oudste drankjes ter wereld vooral thuis gedronken. Dat moet dus veranderen. Nu de consument meer beleving wil ervaren aan de producten die hij koopt...

26 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns
Personeel: let op bij verbetertrajecten en ontslag

Een werknemer is sinds 1998 in dienst bij een restaurant in de functie van ‘medewerker bediening’. Tussen januari en december 2015 is het functioneren van werknemer meerdere keren als ‘onvoldoende’ beoordeeld. Op 17 februari 2016 hebben werkgever en werknemer een gesprek geha...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

19 juni 2018 Interview Advertorial
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

15 juni 2018 Longread BUAS
Mentale gezondheid en stress: de millennial in de hospitality-industrie

“Goed hoor, maar ik heb het momenteel wel druk”, is steevast het antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. Sluipenderwijs heeft tijdsdruk een groeiend negatief effect op mentale klachten onder de werkende bevolking en deze klachten lijken ook de jongere generatie, de ‘millennia...

23 mei 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Functioneren en disfunctioneren: wat kan en moet een werkgever?

Elke werkgever kampt vroeg of laat met een medewerker die het in het functioneren laat afweten. Van een werkgever wordt verwacht een gedegen verbeterplan op te stellen en met de medewerker te doorlopen. Een verbeterplan kent duidelijke doelen, een reële termijn waarbinnen de doelen moeten zijn ...

18 april 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein. Een chef-kok u...

21 maart 2018
5 tips om de ideale werknemer te vinden

Tips & tricks: hoe vindt u het beste personeel? Met maar liefst een slordige 40.000 vacatures is het op z’n zachtst gezegd lastig om goed personeel te vinden. Het draait hier echter wel om het gezicht, de motor en het hart van uw zaak. In dit artikel geven wij u, de ondernemer, een paar...

19 maart 2018 Wet- en regelgeving Columns
Pas op met toezeggingen, het is geen gebakken lucht…

Werkgever en werknemer zijn een nul-urenovereenkomst overeengekomen voor de duur van zes maanden en daarmee tot 28 oktober 2015. Zo’n anderhalve maand voor het einde van het dienstverband ontvangt de werknemer een gespreksverslag waarin te lezen is dat de arbeidsovereenkomst zal worden verleng...

14 maart 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Drugsgebruik tijdens bedrijfsuitje: welke arbeidsrechtelijke sancties zijn er?

Een Chef Bediening op een (hotel)schip had drugs gebruikt tijdens een bedrijfsuitje. Zijn werkgever was daarvan niet gediend en plaatste deze werknemer in een lagere functie, met een daarbij behorend lager salaris. Deze degradatie en salarisverlaging hielden bij de rechter stand. Het stond vast dat ...

23 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

20 februari 2018 Interview CityTrip
CityTrip Enschede: interview 'Melan'

In de CityTrip Enschede-reeks bezochten we eerder al Stoet en Meisje, twee relatief nieuwe zaken. Enschede is een stad met een rijke historie en ook binnen het lunchroomaanbod in de stad hebben we een zaak gevonden die zich al langer staande heeft weten te houden. Melan is een dagzaak die al achttie...

5 januari 2018 Personeel Interview
Interview Ricardo Eshuis, SVH, deel 2: 'Over tien jaar is alles horeca'

Hoe is het gesteld met de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeften in de horeca anno nu? Dat vroegen ze zich af bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Dus is SVH samen met KHN op zoek gegaan naar een antwoord op deze vraag. Wij spraken met Ricardo Eshuis, directeur van SVH, over het onderzoek 'Arbei...

6 december 2017 Wet- en regelgeving Bezorgen
Deliveroo vraagt politiek om passende wetgeving voor platformeconomie

Bezorgingsplatform Deliveroo vraagt de politiek om passende wetgeveving voor de platformeconomie. Dat laat het bedrijf weten in een persverklaring. Volgens Deliveroo kiezen steesd meer mensen ervoor om on demand- of in een platformeconomie te werken, omdat dit flexibel en goedbetaald werk is. In...

22 november 2017 Personeel KHN
KHN: nieuwe cao horeca een feit

KHN is samen met CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Ruim 80% van de achterban van CNV Vakmensen steunt dit resultaat. De nieuwe cao horeca gaat per 1 januari 2018 in en loopt tot en met 31 december 2019. KHN vindt het een goede zaak dat er vanaf komend jaar weer een cao voor...

14 november 2017 Personeel
FNV: Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao

De afspraken die KHN en CNV Vakmensen hebben gemaakt voor de nieuwe cao in de horeca, zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector te kort. Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: “Deze cao ...

24 oktober 2017 Wet- en regelgeving Achtergronden
Valkuilen bij boekhouding

Fooien. Moet je daar als horecaondernemer nu belasting over betalen of niet? En de maaltijden en consumpties voor personeel onder werktijd? Bovendien moet je als werkgever (in ieder geval een deel van) het salaris giraal uitbetalen. Nu nog wel, want cryptovaluta zijn sterk in opkomst, terwijl contan...

17 oktober 2017
Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

1 augustus 2017 Wet- en regelgeving Columns
Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op ...

27 juli 2017 KHN
Onderhandeling nieuwe horeca-cao na de zomer van start

Het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland geeft toestemming om met FNV Horeca en CNV Vakmensen te gaan onderhandelen voor een nieuwe horeca-cao. Dat heeft de KHN woensdagavond bekend gemaakt. Voor de KHN is het arbeidsvoorwaardenreglement uitgangspunt voor de onderhandelingen. De afg...

15 mei 2017 Wet- en regelgeving Blog
Je goed recht: De donut-casus

In januari 2017 is een supermarktmedewerker op staande voet ontslagen voor het zonder toestemming toe-eigenen en eten van een donut. Supermarkt Deen, de werkgever, verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege overtreding van de huisregels. Er is sprake van zodanig verwijtbaa...

8 maart 2017 Wet- en regelgeving Columns
Je Goed Recht: Aanzeggen, hoe zit dat ook alweer?

Een werkgever moet een tijdelijke arbeidsovereenkomst tegenwoordig aanzeggen. Wat wil de wetgever daarmee nou precies? Een maand voordat een arbeidsovereenkomst (met een duur van 6 maanden of langer) eindigt, moet een werkgever de werknemer schriftelijk mededelen of hij de arbeidsovereenkomst gaat v...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

21 december 2016 Wet- en regelgeving
Ongewenst gedrag, en dan?

Het roken van een joint onder werktijd, werken onder invloed van alcohol, controversiële uitingen op social media of onwenselijk gedrag naar collega’s of gasten. Werkgevers worden met regelmaat geconfronteerd met minder wenselijke gedragingen van werknemers. Hoe daar mee om te gaan? Aan d...

20 december 2016 Wet- en regelgeving
'Disfunctioneren moet bewezen worden, aannemelijk maken is onvoldoende'

Als een werknemer zijn taken niet goed uitvoert of de gestelde resultaten niet behaalt, kan dit een reden voor de werkgever zijn om de arbeidsovereenkomst te willen ontbinden. Het ontslaan van een werknemer op grond van disfunctioneren is onder het nieuwe ontslagrecht beslist niet makkelijk. Het is ...

2 december 2016 Economie
Lonen horecamedewerkers staan stil

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca een recordgroei van 8,8 procent. Echter staan de lonen van de 335.000 horecamedewerkers al enk...

11 november 2016
Je Goed Recht: De collectieve arbeidsovereenkomst (cao), lekker makkelijk?

Veel werknemers vallen onder de (na-)werking van een cao, ook in de horecabranche. Hoe zit het nu met bepalingen uit een cao? In hoeverre kun je daarvan afwijken en moet je bepalingen handhaven wanneer werkgever en werknemer beiden afwijking wensen? Onlangs is er een interessante uitspraak gedaan...

17 oktober 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Geen ontslag vanwege roken van joint

Restaurant Crazy Kitchen in Amsterdam heeft volgens de kantonrechter ten onrechte een werknemer ontslagen. De werknemer stak een joint op onder werktijd en werd op staande voet ontslagen, aldus AT5. De kantonrechter oordeelde dat het ontslag onterecht was. Het ontslag zou niet voldoende zijn uitg...

14 oktober 2016 Wet- en regelgeving Columns
Je goed recht: verborgen camerabeelden...

Veel bedrijven maken gebruik van camera’s, bijvoorbeeld ter beveiliging van personeel, klanten of goederen. Hoe zit het eigenlijk met gebruik van een verborgen camera? Eind april 2016 heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een kwestie met een verborgen camera. Hier volgt een korte...

13 oktober 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Je Goed Recht: Proeftijd… Smaakt het?

Maarten van Opijnen is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als horecaprofessional heb je te maken met personeel en op de werkvloer kom je de meest uiteenlopende situaties tegen, zowel positief als negatief. In deze bijdrage wordt de proeftijd besproken. In arbeidsovereenkomsten is vaak een...

15 september 2016 Wet- en regelgeving
1 euro pensioen minst waard in horeca

Werknemers in de ene sector worden ouder dan de andere. Mannelijke werknemers in de horeca worden gemiddeld drie jaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Mannen in de zakelijke dienstverlening juist drie jaar ouder. Adviesbureau Willis Towers Watson ontwikkelde daarom een model dat ui...

30 augustus 2016
Hoe zit dat eigenlijk? Geen aanzegging en toch geen aanzegboete

Sinds 1 januari 2015 moet de werkgever een werknemer die werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of langer, schriftelijk inlichten over het wel of niet voortzetten daarvan. Deze schriftelijke aanzegging dient de werknemer uiterlijk een maand voordat het dienstverband eindigt,...

27 juni 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Serveerster morst wijn op kleding gast. Wie is aansprakelijk?

Serveerster morst wijn op kleding gast. Wie is aansprakelijk? Het komt vrij vaak voor. Een bedieningsmedewerker morst wijn op de kleding van één van je gasten. Wie is er aansprakelijk om de schade te vergoeden? De medewerker of de werkgever? We spraken hierover met Lianne Hoorntje e...

5 april 2016
Heeft een werknemer recht op fooi?

Volgens het etymologisch woordenboek van Van Dale is fooi van oorsprong drinkgeld, later afscheidsgeschenk. In de horeca is het min of meer gebruikelijk om een fooi te geven. Het Gerechtshof Amsterdam heeft zich vrij recent uitgelaten over de aanspraak van een werknemer op (een deel van de) fooi. H...

11 maart 2016
Ideaal kassasysteem voor de horeca

De horeca is gebaat bij goede restaurantsoftware die stabiel draait. De traditionele systemen hebben onderhoud nodig om up-to-date te blijven, maar met de software van Lightspeed is iedere device altijd up-to-date. Bovendien werkt het kassasysteem in de cloud en kan de onderneming altijd blijven d...

17 februari 2016
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling, uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze m...

15 december 2015
Checklist aannemen van personeel

Wellicht ken je de uitdrukking: 'Ik wens je veel personeel'. Iemand veel personeel toewensen zou zoveel betekenen als dat veel personeel gelijkstaat aan het hebben van veel zorgen en ellende. Ook hier geldt het credo ‘beter voorkomen dan genezen’. Hoe voorkom je de ‘zorgen en ellende’ d...

17 november 2015
Arbeidsongeschiktheid: Hoe zit het met doorbetalen?

Een werknemer heeft tijdens arbeidsongeschiktheid wegens ziekte gedurende maximaal 104 weken recht op doorbetaling van het loon. De wet schrijft voor dat de werkgever in beginsel verplicht is om gedurende deze periode 70 procent van het maximum dagloon* door te betalen, maar in de arbeidsovereenko...

9 november 2015
Restaurant Foodsy bleek een grap

Innovatief. Baanbrekend. En mislukt. Foodsy, het Amsterdamse restaurant zonder personeel dat op 5 november openging, is na drie dagen ontaard in een grote puinhoop. Dit is vandaag bekend gemaakt door FNV Horeca, dat Foodsy opzette als experiment. Chaos alom Gasten zelf laten koken, drank insch...

6 oktober 2015
Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?

Op de nieuwe ‘menukaart ontslagrecht’ staan acht verschillende gerechten: de ontslaggronden. Dit zijn: i) bedrijfssluiting/ bedrijfseconomische omstandigheden, ii) 2 jaar ziekte, iii) regelmatig ziekte, iv) disfunctioneren, v) verwijtbaar handelen of nalaten, vi) gewetensbezwaren, vii) verstoor...

25 september 2015
Horecamensen melden zich minst vaak ziek

In het tweede kwartaal van 2015 was het ziekteverzuim in de horeca met 2,1 procent het laagst van alle sectoren. Vorig jaar lag dit percentage op 2 procent. Het gemiddelde ziekteverzuim-percentage in Nederland was 3,7 procent. Dit meldt het CBS Ziekmelden Uit cijfers van de Nationale Enquête ...

15 september 2015
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen. Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én m...

20 juli 2015
Arbeidsrecht op de schop

Wist je dat er onlangs heel veel veranderingen zijn geweest op arbeidsrechtelijk gebied, en er binnenkort nog veel meer gaat veranderen? Hieronder vind je puntsgewijs een opsomming van de veranderingen, met een korte en heldere uitleg. Doe er je voordeel mee! Wist je dat... "...vanaf 1 januari...

19 juni 2015
Scholingsplicht voor werkgevers horeca

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) introduceert per 1 juli 2015 de scholingsplicht voor werkgevers. Zij zijn voortaan verplicht om werknemers opleidingen en cursussen te laten volgen om hun ontwikkeling garant te stellen. Beroepsvereniging Hospitality Sales & Marketing Association International (HSMAI...

10 juni 2015
Veranderingen regels ontslag en arbeidscontracten

Op 1 juli 2015 veranderen de regels over (tijdelijke) arbeidscontracten. Zo worden de mogelijkheden om lang op meerdere tijdelijke contracten te werken, beperkt. In maximaal 2 jaar mogen werkgever en werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten afsluiten, daarna moet een volgend contract een vast co...

29 april 2015
Moet ik de pauze van mijn werknemers doorbetalen?

Naast de reguliere 'eetpauze' wordt er in de meeste horecazaken regelmatig door werknemers een sigaretje gerookt of koffie gedronken. Ben je eigenlijk verplicht om deze pauzes door te betalen? Arbeidstijdenwet Op grond van de Arbeidstijdenwet hebben werknemers recht op pauze. Een werknemer jon...

30 maart 2015
Man onder stroom in Chinees restaurant

Een werknemer van een Chinees restaurant in De Bilt kwam zondagavond onder stroom te staan. Hij was vermoedelijk een lamp aan het vervangen. In eerste instantie werd er zelfs een traumahelikopter opgeroepen, maar gelukkig bleek deze niet nodig. Politie Wel kwamen er veel hulpdiensten toegesnel...

5 maart 2015
Interview: 'The Battle' van de Reserveringssites

Verplaats je eens in de gast. Hij of zij wil voor vanavond even een tafeltje reserveren en zoekt online maar eens even op ‘restaurant Eindhoven’. Het eerste dat de potentiële gast ziet, zijn de reserveringssites. Die hebben dus de grootste kans een reservering binnen te halen. Daarna komen de...

5 januari 2015
Wwz: betere rechtspositie flexwerkers

Op 1 januari trad een aantal veranderingen, die met de Wet werk en zekerheid (Wwz) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het arbeidsovereenkomstenrecht en de Werkloosheidswet worden aangebracht, in werking. Het doel van de veranderingen is onder meer om de rechtspositie van fl...

8 december 2014
De ware motivatie van Michelin

Michelinsterren zijn de Academy Awards voor chefs. Michelin is tegelijkertijd een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. Michelin werd opgericht door twee broers - André en Edouard - in Frankrijk in 1889. In de vroege dagen van het bedrijf had Michelin had een probleem. Auto's reden ...

25 november 2014
Hulp bij allergenenwetgeving

De bemoeizucht van de overheid zit velen niet lekker, en zeer zeker horecaondernemers hebben reden tot klagen. Ergernis 'numero uno' is op dit moment de allergenenwetgeving die op 13 december ingaat. Een draak van een wet. Vroeger hoorde je niemand over allergieën en nu lijkt inmiddels de halve b...

10 november 2014
Meer verkopen? Personeel trainen!

Personeel. Vaak een heet hangijzer voor lunchroom-ondernemers. Waar jij zelf weet dat omzet en bijverkoop van essentieel belang zijn, is een ongetrainde en onervaren werknemer zich niet bewust van het belang hiervan. Tijd om je personeel te trainen! We spreken met enkele franchisegevers over train...

4 november 2014
Gratis handreiking nieuwe wetgeving

Let op! Per 1 januari 2015 gaat de Wet werk en zekerheid in werking. Het ‘oude en vertrouwde’ arbeidsrecht gaat op de schop, met als doel eenvoudiger en eerlijker arbeidsrecht. Maar wat verandert er nu echt voor jou als werknemer of werkgever? Download via deze link het gratis document en leer...

23 oktober 2014
Personeel. Wat zijn je rechten?

Als werkgever of werknemer is het noodzakelijk je rechten en plichten te kennen. Op 3 november is je kans om bij te leren op de Makro Horecadag. Vaak zijn afspraken of regels niet duidelijk, of is er een geschil dat voorkomen had kunnen worden. Hoogste kostenpost Maarten van Opijnen is advocaat...

25 juli 2014
Wetgeving personeel per 2015

In de horeca werkt veel 'flexibel personeel'. Per 1 januari 2015 gaat de nieuwe wet Werk en Zekerheid van kracht. Met verstrekkende gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. En dan met name de tijdelijke contracten en uitzendkrachten krijgen te maken met veranderende wetgeving. Heb je reg...

12 juli 2014
Betaalt u straks 80% belasting op onkostenvergoedingen?

In 2015 worden er grote veranderingen in de loonbelasting en het arbeidsrecht doorgevoerd. Als horecaondernemer zijn dat zo ongeveer de laatste dingen waar u zich mee bezig wilt houden. Misschien heeft u alle rompslomp rond belastingen en arbeidsovereenkomsten wel uitbesteed. Maar als de regels ni...

2 juni 2014
Wegvallen bedrijfskantine goed voor lunchroombranche

De bedrijfslunch wordt misschien fors duurder. Zullen werknemers nu massaal het bedrijfsrestaurant verlaten en de lunchroom bezoeken? De prijzen in bedrijfskantines zijn kunstmatig laag, omdat de baaas meebetaalt. Veel bedrijven willen deze subsidie echter laten vallen. Kansen Gemiddeld betaa...

10 april 2014
Controles op misstanden horeca

De Inspectie SZW start deze maand met gerichte inspecties in de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw. Vooral bedrijven die al eerder in de fout zijn gegaan, kunnen een bezoek verwachten. In de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw is nog vaak sprake van onderbetaling, illegale tewerkstel...

24 oktober 2013
Let op! Invullen van het werkrooster

Een goede werksfeer creëren is niet altijd even gemakkelijk. Als ondernemer moet u met verschillende factoren rekening houden. Zo ook met uw personeel, dat iedere maand een correct ingevuld werkrooster verwacht. Maar wat is de beste manier om het rooster in te vullen? Roosterprogramma's Het...

15 oktober 2013
Pak de crisis aan met super personeel

Jazeker, de horeca heeft wel eens betere tijden gekend. Maar laat u zich hierdoor belemmeren in uw ambities? Natuurlijk niet. Want u weet dat u met gastvrijheid, service en vakmanschap het verschil kunt maken. En dus investeert u in uw mensen, door hun kennis van en passie voor het vak te vergrot...

27 september 2013
Pas op met oproepovereenkomsten!

In de horeca wordt veel gewerkt met oproep-overeenkomsten, vooral in drukke periodes. De kosten zijn duidelijk: de gewerkte uren worden uitbetaald en meer niet. Onlangs heeft de Hoge Raad echter bepaald dat iedere keer dat een werknemer wordt opgeroepen minimaal drie uur moet worden uitbetaald. ...

23 augustus 2013
Dit mag uw jongste horecawerker niet!

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van 2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 ...

22 augustus 2013
Lunch geen ontspannen moment (meer)

De lunch op het werk is lang niet voor iedereen een moment van ontspanning. Er wordt bijna net zo veel achter het bureau geluncht als op een aparte plek zoals een kantine. Ook praat men tijdens de lunch veel over werkgerelateerde zaken. Dat blijkt uit 'Het Grote Lunchonderzoek 2013' van onderzoeks...

31 mei 2013
'Compensatie slecht geregeld in horeca'

Ruim 70 procent van de horecamedewerkers geeft aan dat de compensatie voor werken tijdens een feestdag niet goed geregeld is. Dit blijkt uit een poll van FNV Horecabond. Zowel leden als niet-leden uit de horeca, catering en recreatie konden stemmen. Hieruit bleek dat in de horecasector het grootst...

6 mei 2013
De stressboog van luchtvaartreizigers

Veel horecaondernemers kijken met lede ogen hoe consumenten tankstations, woonboulevards en outlets bij retail ‘leegplunderen’ op het gebied van food & beverage. Er zijn genoeg ondernemers in de horeca die het zelf aanbieden van to go overwegen. Gaat het gouden bergen opleveren? De redactie vr...

2 mei 2013
Premiedifferentiatie: kans of risico?

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke...

1 mei 2013
Sociale media op werk, wie kijkt mee?

Sociale media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De sociale media spelen ook een steeds grotere rol in arbeidsrechtelijke relaties. Het gebruik van sociale media door werknemers kan gunstig uitpakken voor een bedrijf (naamsbekendheid, recla...

7 december 2012
Tip 5: Kerstpakket motiveert personeel

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Deze vijfde tip gaat over het nut van kerstpakketten geven. Kerstpakket motiveert In tijden van crisis, zijn werknemers vaak erg blij met een extraatje. Hebt u uw personee...

6 december 2012
Tip 4: Wel of geen werkkostenregeling?

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. De vierde tip gaat over de betekenis van de werkkostenregeling (WKR). Wel of geen WKR? Maak uw keuze Tot en met 2013 geldt een overgangsperiode waarin het u vrijstaat om ...

10 oktober 2012
App voor veilige horeca gelanceerd

Veiligheid is een voorwaarde voor horecaondernemers om goed te kunnen ondernemen. Veiligheid voor zowel gast, werknemer en ondernemer. Daarom is de app Veilige Horeca ontwikkeld. Interactief Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert met subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie in...

27 juni 2012
Werknemer wil gezonder lunchen

Werknemers zijn niet helemaal tevreden met hun huidige lunch. Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de werknemers met gezondere producten wil lunchen. Gemiddeld krijgt de lunch het cijfer 6.3. Duurzame producten 55 procent geeft aan duurzamere en milieubewuste producten te willen gebruiken ti...

8 februari 2012
KHN op weg naar een nieuwe cao horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de horeca vernieuwen. Meegaan in verbeteren en verduurzamen. Dat geldt ook voor arbeidsverhoudingen. Investeren in personeel dat het ook wil verdienen. Voor kwaliteit betalen. Dat moet meer omzet per werkende opleveren. Geen discussies over werkende die tel...

13 december 2011
Bedrijfsopleiding in horeca niet populair

In de horeca volgt slechts één op de vier werknemers een bedrijfsopleiding. Het CBS heeft onderzocht dat in 2010, 36 procent van de werknemers in het bedrijfsleven een bedrijfsopleiding heeft gevolgd. De horeca geeft gemiddeld zeventig euro per werknemer uit aan een opleiding. Groot versus ...

24 augustus 2011
Horeca kent laagste loonkostenstijging

'Als werknemer in de horeca heb je een rijk leven, maar rijk word je er niet van'. Een veelgehoorde spreuk binnen de branche die dankzij cijfers van het CBS nu als harde realiteit mag worden bestempeld. In de afgelopen tien jaar stegen de loonkosten in de horeca het minst van alle sectoren in Nederl...

15 juni 2010
Food fight in fastfoodrestaurant

In een filiaal van fastfoodketen Wendy's liep miscommunicatie tussen gasten en personeel onlangs uit op een flinke food fight. Nadat klanten naar hun mening een verkeerde bestelling hadden gekregen bij de drive-thru in het plaatsje Kalamazoo in de staat Michigan begonnen ze met frisdrank, hamburgers...

23 december 2009
Lunch op werkvloer wordt vaker overgeslagen

Naast ontbijt wordt lunch ook regelmatig overgeslagen. Van de werknemers in Nederland slaat 22% minimaal één keer per werkweek de lunch over en 10,0% doet dit enkele keren per week. Dit blijkt uit onderzoek van Eurest, onderdeel van Compass Group Nederland, en de Academy of Facility Management van...

19 augustus 2009
Nederlandse werknemer bezuinigt niet op lunch

In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Catering-organisaties, Veneca, heeft onderzoeks-bureau SSI een groot aantal bezoekers van bedrijfsrestaurant gevraagd naar hun lunchgedrag. Het onderzoek heeft een aantal opvallende uitkomsten. De crisis laat de lunchbesteding van 85 procent van de werkn...

1 juli 2009
HEMA lunchroommedewerkster heeft gouden geheugen

Zonder probleem onthoudt Sevlihan Adam de naam van haar klanten bij de Lunch-afdeling van de Zutphense HEMA, als ook de klant zijn consumptie en hoeveelheid kleinkinderen. Dat stelt althans Suzanne Lodewijks-Keijser, die Adam voor deze week nomineerde tot Werknemer van de Week. "Ze is uiterst correc...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: