U heeft gezocht op : cao

8 juli 2020 Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

7 juli 2020 Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

29 juni 2020 Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

29 juni 2020 Coronacrisis
Aantal 'coronaboetes' in horeca staat bijna overal op nul

Het AD heeft onderzocht in hoeverre de gemeenten handhaven met betrekking tot de coronamaatregelen in de horeca. Wat blijkt? In de meeste gemeenten staat de teller op nul; er wordt dus een oogje toegeknepen. Steekproef Wel merken de gemeenten dat de anderhalve meter afstand staads vaker niet w...

23 juni 2020 KHN
KHN: Horeca heeft weinig vertrouwen in de corona-aanpak van het kabinet

De beheersing van het coronavirus heeft een enorme impact op de horecabranche. De grote gevolgen voor de sector komen voort uit overheidsmaatregelen, zoals de tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden, reisbeperkingen en adviezen om thuis te blijven. Nu sinds 1 juni de horeca weer beperkt...

22 juni 2020 Coronacrisis
Horeca demonstreert vandaag in Den Haag

In Den Haag protesteert de horecabranche samen met de entertainmentindustrie op dinsdag tegen de geldende coronamaatregelen. Tussen 16.00 uur en 21.00 uur is het Malieveld in Den Haag het decor van de demonstratie. Ongeveer 1000 mensen worden in de Hofstad verwacht. De horeca wil onder andere dat...

22 juni 2020 Achtergronden Coronacrisis
Horecatycoon Laurens Meyer belandde in de cel tijdens coronaprotest Den Haag

Horecatycoon Laurens Meyer uit Etten-Leur is gisteren tijdens het, overigens door de rechter verboden, protest op het Haagse Malieveld gearresteerd en later naar het ziekenhuis overgebracht, zo lezen we op bd.nl. De demonstratie was gericht tegen de coronamaatregelen en de horecaondernemer heeft ...

19 juni 2020 KHN
KHN schort alle gesprekken met kabinet op

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), belangenvereniging voor horecaondernemers, heeft het kabinet laten weten de gesprekken per direct op te schorten. KHN heeft de volksgezondheid op nummer 1 staan, maar ziet - naar eigen zeggen - vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisi...

17 juni 2020 Interview Coronacrisis
Ton Heerts: ''De mensen durven nog niet naar de horeca''

“Het is nog niet voorbij, voor mij is het geen dag voorbij”, vertelt Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland mij. “Het is nog niet lang geleden dat ik overleg had met uitvaartverzorger Monuta. ‘We hebben meer koelcellen nodig, in het geval van...

16 juni 2020 Columns
Column: een tekort aan aandacht is dodelijk

‘We zijn open maar het valt nog vies tegen. De run blijft uit. Het is nog wennen voor mensen. De gasten zijn terughoudend. Het is geen stormloop en met die regen is het echt heel droevig’. Zomaar wat reacties van horecaondernemers. Ook al ging een deel van de horecabedrijven op Tweede...

11 juni 2020
KHN staat lijnrecht tegenover kabinet; perspectief blijft uit!

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet ook na de heropening de zorgen onder horecaondernemers in rap tempo toenemen. Daarom ging KHN op woensdag 10 juni jl. opnieuw in gesprek met minister Grapperhaus (J&V), twee burgemeesters namens de VNG en topambtenaren van VWS en EZK. Hierin drong KHN a...

4 juni 2020 Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

2 juni 2020 KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

1 juni 2020 Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

1 juni 2020 Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

29 mei 2020 Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

29 mei 2020 Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

28 mei 2020 Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

28 mei 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

27 mei 2020 Columns
Column: warwir

De wirwar van regeltjes met betrekking tot het coronavirus scheppen niet bepaald de duidelijkheid die we zo graag verlangen van de overheid. Zo is de wirwar gepromoveerd tot warwir; zo onduidelijk is de communicatie vanuit de overheid. Werkgeversorganisatie KHN doet zijn best, dat zien we allemaal, ...

25 mei 2020 Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

20 mei 2020 Koffie & thee Coronacrisis
Doppio opent op 1 juni en gaat zelfs een stapje verder

De medewerkers van de 29 vestigingen van Espressobarketen Doppio Espresso bereiden zich voor om op 1 juni de deuren weer te openen voor hun gasten. Naast de regels die voor iedere horecazaak gaan gelden, kiest de landelijke koffiefranchise voor extra maatregelen om veiligheid te bieden aan gasten en...

20 mei 2020 KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

19 mei 2020 Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

18 mei 2020 Economie KHN Coronacrisis
KHN: horecaondernemers redden het alleen met extra steun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de horecabranche in hoog tempo toenemen. Veel horecaondernemers zijn in acute liquiditeitsproblemen gekomen. De loonkosten minus de NOW-subsidie lopen door als eigen risico, de vaste kosten lopen op en aa...

14 mei 2020 Coronacrisis
Grapperhaus: "Horecaondernemers zelf verantwoordelijk voor 1,5 meter"

Horecaondernemers zijn er na 1 juni (als de horeca daadwerkelijk open mag vanaf die datum) zelf verantwoordelijk voor dat hun gasten 1,5 meter afstand houden op de terrassen, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij meldt wel dat hij zoekt naar een handige invulling van de regel...

8 mei 2020 Economie Coronacrisis
CBS: horecaondernemers meest pessimistisch over voortbestaan onderneming

Veel niet-financiële bedrijven vrezen voor hun voortbestaan als de coronacrisis lang aanhoudt. Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoud...

8 mei 2020 Coronacrisis
Het horeca coronawoordenboek

Het coronavirus waart al enige tijd rond in ons land en de genomen maatregelen hebben in economische, maatschappelijke en medische zin hun sporen nagelaten. Gelukkig levert de situatie ons wel iets op: een uitbreiding van ons vocabulaire. Na de kreditecrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coron...

8 mei 2020 KHN Coronacrisis
KHN: Tweede Kamer wil meer steun voor horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de Tweede Kamer de noodzaak inziet van een aanvullend steunpakket voor de horeca. Gisteren vond er een speciaal coronadebat plaats in de Tweede Kamer, waarbij Kamerleden aandacht hebben gevraagd voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is v...

6 mei 2020 KHN Coronacrisis
KHN voorzichtig positief, noodplan horeca essentieel

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief. De vandaag aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet biedt voor het eerst concreet perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente lockdown in Nederland hebben de branche ke...

6 mei 2020 Interview Coronacrisis
Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om...

6 mei 2020 Economie Coronacrisis
Meeste lunchroomondernemers denken de coronacrisis te overleven

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de horecaondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder eigenaren van lunchrooms en dagzaken blijkt dat bijna zeventig procent van (69,8 %) van hen verwacht de crisis te ov...

30 april 2020 Bier
Hertog Jan doneert alle opbrengsten nieuw bier aan horeca

Hertog Jan lanceert een nieuw speciaalbier om horecaondernemers te steunen in deze moeilijke tijden. Vanaf vandaag kunnen consumenten het nieuwe speciaalbier Grand Prestige Genootschap aanschaffen via de Hertog Jan online brouwerijwinkel. De Arcense brouwer doneert alle verkoopopbrengsten aan 24 ...

30 april 2020 KHN Coronacrisis
Verdere uitbreiding en versoepeling regelingen voor horecaondernemers

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën vullen ondersteuning aan en vereenvoudigen de voorwaarden. KHN zet alle nieuwe steunmaatregelen voor je op een rij. De overheidsmaatregelen om de pandemie van het Covid-19 virus in te dammen hakken er zeker in de horeca...

22 april 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Open blijven of deuren sluiten bij afwezigheid leidinggevende?

Aan de aanwezigheid van een leidinggevende in een horecabedrijf zijn regels verbonden. Aan de hand van een op de praktijk gebaseerde casus neem ik je mee in de gevolgen bij het niet voldoen aan deze regels (wanneer de horeca straks weer open is). Mike is eigenaar van Café Mike, een klein m...

21 april 2020 Coronacrisis
Chinese restaurants, ijssalons en frietzaken willen temperatuur gasten meten

Vakorganisaties VCHO, ProFri en het IJscentrum hebben een concept-protocol ingediend bij de ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra voor de 8800 horecabedrijven die zij vertegenwoordigen. Het bevat concrete richtlijnen om zowel nu als in de nabije toekomst als horecabedrijf te kunnen functioneren in ...

20 april 2020
FNV Horeca betreurt berichtgeving KHN over afbreken overleg

FNV Horeca en CNV Vakmensen betreuren ten zeerste dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangegeven het overleg met hen te staken. FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met KHN maar eenmaal formeel overleg gevoerd de afgelopen periode. Dit overleg ging vooral over de maatregelen om uitstel van de...

20 april 2020 KHN Coronacrisis
KHN staakt overleg met vakbonden

De afgelopen periode heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gesprekken gevoerd met de vakbonden CNV Vakmensen (CNV) en FNV Horeca (FNV) over tijdelijke maatregelen met betrekking tot flexibiliteit en verlofdagen. In deze gesprekken heeft KHN aangekaart dat alle financiële druk nu uitsluitend ...

15 april 2020 KHN
KHN: anderhalvemetereconomie onwerkbaar voor horeca

De uitbraak van het coronavirus heeft een gigantische maatschappelijke impact. Voor de horecabranche heeft de coronacrisis geresulteerd in de sluiting van eet- en drinkgelegenheden vanaf 15 maart en ook de vraag naar overnachtingen is bijna compleet weggevallen. De coronamaatregelen zijn in ieder ...

15 april 2020 Coronacrisis
Op deze manier overleven horecaondernemers de coronacrisis

Van betalen na gebruik naar betalen vooraf; het is de nieuwe realiteit voor horecaondernemers die wel de kosten moeten dragen, maar vanwege de coronacrisis geen inkomsten hebben. Talloze hotels, restaurants, cafés en lunchrooms verkopen momenteel vouchers, die later ingewisseld kunnen worden....

15 april 2020 Coronacrisis
HorecaMonitor: "BMKB-C regeling wordt niet goed uitgevoerd"

HorecaMonitor maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de BMKB-C regeling. In een brief gericht aan KHN, vraagt HorecaMonitor aan de branchevereniging om het handelen van de banken onder de aandacht te brengen in 'Den Haag'. In de brief staat het volgende te lezen: "Ik citeer n...

9 april 2020 Coronacrisis
Koningin Máxima steekt horeca een hart onder de riem

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De uitbraak van het coronavirus heeft voor de horecabranche geresulteerd ...

8 april 2020 KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

6 april 2020
Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

3 april 2020 Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

31 maart 2020 Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

27 maart 2020 Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

18 maart 2020 Coronacrisis
Redderestaurants.nl: cashflow genereren voor horecaondernemers

Het omzetverlies binnen de horeca loopt minstens net zo snel op als het aantal coronabesmettingen. Reisbeperkingen, het advies om thuis te blijven en het verbod op grootschalige evenementen zorgden vorige week al voor een enorme impact op de horecabranche. De overheidsmaatregel om horecagelegenheden...

18 maart 2020 KHN Coronacrisis
SVH en KHN bieden horecamedewerkers die thuis zitten gratis complete e-learning

Afgelopen zondag was een grote klap voor de horeca, met het sluiten van cafés en restaurants. Op deze manier dragen horecaondernemers en hun medewerkers hun steentje bij aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. De impact van deze maatregel is groot; van de 466.000 medewerker...

17 maart 2020 Achtergronden Ondernemen Coronacrisis
Tips voor Lunchrooms: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. In dit l...

15 maart 2020 KHN Coronacrisis
Sluiting horeca een feit: KHN claimt 5,1 miljard overheidssteun

Vanmiddag heeft het kabinet bekend gemaakt dat niet alleen scholen dicht moeten maar dat ook eet- en drinkgelegenheden de deuren moeten sluiten. Vanaf vandaag 18 uur moeten alle eet- en drinkgelegenheden tot en met 6 april aanstaande sluiten. Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetver...

15 maart 2020 Economie Achtergronden Coronacrisis
FNV Horeca: overheid neem je verantwoordelijkheid en steun de horeca

De gevolgen van het Coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar. FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector. In de horeca ondervinden veel bedrijven, die afhankelijk zijn van toerisme, direct de gevolgen. Nu ook gasten uit eigen land steeds min...

15 maart 2020 Achtergronden Coronacrisis
Eerste horecazaken nemen hun verantwoordelijkheid: Yoghurt Barn tot nader order dicht

Er zijn al horecaondernemingen in Nederland die hun zaken sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wouter Staal, CEO van Yoghurt Barn, meldt vanmiddag het volgende: 'Yoghurt Barn gaat haar verantwoordelijkheid nemen en vandaag (zondag) om 16.00 uur dicht tot nader order...

13 maart 2020 KHN Coronacrisis
Horeca zwaar getroffen: KHN eist actieplan kabinet

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. Nu het coronavirus ook in ons land zijn opmars maakt en beheerst moet worden, zien horecaondernemers dat de coronacrisis grote financiële gevolgen met zich mee brengt...

12 maart 2020 Columns Starten in de horeca Coronacrisis
Storm op komst

Rijdend naar een afspraak hoorde ik van de week op BNR-radio dat de koersen op de beurs naar beneden kelderen door de olie-oorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Aangekomen op mijn afspraak bleken daar de annuleringen vanwege het coronavirus binnen te druppelen. Al die onzekerheid in de wereld...

12 maart 2020 Achtergronden
Wat is jouw horecazaak nu echt waard?

Je werkt enorm hard om jouw horecabedrijf zo rendabel mogelijk te maken. Je hebt een goed team en een diepgewortelde passie voor gastvrijheid. Je wil je gasten échte toegevoegde waarde laten beleven. Met unieke smaken, verwennerijen en voorzieningen creëer je een zaak en een concept waar...

6 maart 2020 Food Duurzaamheid
Voedselverspilling in horeca kan 50 procent minder

Binnen de horeca kan enorm bespaard worden op voedselverspilling. Rabobank is de Food Waste Challenge gestart en heeft met 170 ondernemers aangetoond dat er tot wel 50% bespaart kan worden aan voedsel binnen de horeca. Met een omzet van 28 miljard euro en 46.000 bedrijven is de horeca een grote mark...

3 maart 2020 Achtergronden
Overtredingen bij schoonmaak horeca in Maastricht

Bij een controle door de Inspectie SZW bij elf horecaondernemingen in Maastricht, werden vermoedelijk bij tien bedrijven overtredingen geconstateerd als het gaat om de schoonmakers. Vier horecabedrijven hadden een schoonmaakbedrijf ingehuurd, de zeven anderen hadden eigen schoonmakers in dienst. ...

28 februari 2020 Interview Ondernemen
Extra omzet? Investeer in personeel!

Iedere horecaondernemer wil graag extra omzet, wat resulteert in meer winst als je de zaken goed aanpakt. Er wordt echter vaak bezuinigd op kwalitatief goed personeel en dat is zonde, vindt Fjalar Goud, de man die zich in 2012 tot beste bartender van Europa mocht laten kronen en inmiddels talloze ho...

28 februari 2020 Achtergronden Internationaal
Coronavirus: checklist en veelgestelde ondernemersvragen. Wie betaalt de rekening?

In Nederland loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Volgens experts is er nog geen reden tot paniek, maar wat heeft de internationale uitbraak van het virus voor impact op de Nederlandse horeca en logiesverstrekkers? Het RIVM en KHN hebben de meest gestelde vragen en antwoorden ove...

12 februari 2020 Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

27 januari 2020 Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

23 januari 2020 Food Branded Content
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

17 januari 2020 Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

14 januari 2020 Interview
MOAK Pancakes verkoopt pannenkoeken van honderd euro. Een succesverhaal

Een modern pannenkoekenrestaurant dat hiphop muziek draait, waar je mooie foto’s kan maken én waar je merchandise kan kopen? Dit alles kan bij MOAK Pancakes in Amsterdam. Sten en Sammy begonnen in 2016 op de De Clerqstraat en hebben recent hun derde vestiging op de Ferdinand Bolstraat g...

14 januari 2020 KHN Ondernemen
Toegenomen arbeidsplaatsen horeca vrijwel volledig ingevuld door uitzendkrachten en oproepkrachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) presenteerden vandaag tijdens de Horecava de nieuwe Arbeidsmarktrapportage horeca. De resultaten laten zien dat de werkgelegenheid in de horeca verder toeneemt. Tussen 2020 en 2025 zijn jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe me...

13 januari 2020 Economie KHN
Groei horeca vlakt af in 2019, Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde vandaag de economische analyse van horecajaar 2019. Ook maakte KHN de resultaten van een onderzoek bekend onder ruim 2.100 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2020. In 2019 was er met 3,5% nog steeds sprake van een stijging van de omz...

12 januari 2020 Economie Culinair
Nederlandse restaurants kunnen jaarlijks 582 miljoen euro besparen

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit besparingspotentieel is maandag 13 januari bekendgemaakt tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam op de slotdag van de Food Waste Challenge. Ook is het...

10 januari 2020 Wet- en regelgeving Achtergronden
Training Wet arbeidsmarkt in Balans: voorkom fouten en beheers kosten

Het zal u niet ontgaan zijn: de horeca heeft nog geen duidelijk beeld over de impact van de Wet arbeidsmarkt in Balans (‘WAB’) op hun onderneming. Naar schatting gaat de nieuwe wet de horecasector tientallen miljoenen per jaar kosten. Daarnaast blijken veel ondernemers bang te zijn dat z...

10 januari 2020 KHN
TheFork lijkt te sjoemelen met reviewcijfers, KHN eist opheldering

Gisteren zond BNNVARA een aflevering van onderzoeksprogramma Rambam uit over reserveringswebsite TheFork. In de uitzending lijkt het gemiddelde reviewcijfer van restaurants door TheFork te worden gemanipuleerd. Meerdere ondernemers in de uitzending maken bezwaar tegen de handelswijze van TheFork....

9 januari 2020 Wet- en regelgeving Hotel & Recht
Horecaondernemers liggen wakker van WAB

Uit onderzoek van payrollorganisatie Persoonality blijkt dat ondanks dat meer dan 80% van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ 1 januari 2020 van kracht gaat, meer dan de helft niet weet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering en bedrijfskosten. Geschat wor...

2 januari 2020 Interview Longread
Perron 22 Enschede: ''Horeca is hard werken, je moet er liefde voor hebben''

Van lunchen tot dineren en van vergaderen tot bruiloften. Perron 22 biedt voor iedereen een plek. Nelleke Staal, horecaondernemer en bedrijfsleider van het restaurant, heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en werkt nu dus op vrijwillige basis, het hoeft niet meer: ‘’Ik kan niet t...

2 januari 2020 Financieel Longread
Je horecazaak financieren zonder banken en beleggers

Decennialang was de vertrouwde bank de eerste instantie waar je aan dacht wanneer je om financiering verlegen zat. Tijdens de crisis kwam daar de klad in, niet alleen vanwege het verslechterde imago van de banken, maar ook omdat zij hun vingers niet wilden branden aan het MKB en de horeca in het bij...

31 december 2019 Interview Longread
Van fietskar naar bomvol restaurant

Wanneer je aankomt op landgoed Amelisweerd, in de gemeente Bunnik, word je begroet door talloze bomen met warmgekleurde bladeren. Aan de rand van een grote plas staat een reiger stellig om zich heen te kijken. Dan vliegt hij op. Enkele meters verderop bevindt zich restaurant de Veldkeuken. Eigenares...

27 december 2019 Amsterdam Opening
Tweede Brigadeiro-winkel in Amsterdam

De Brazilaanse ondernemers van Sweet Bob, die in 2016 de eerste brigadeirowinkel in Nederland openden, openden op maandag 23 december hun tweede shop in de Amsterdamse Heisteeg 8. Samen met de Nederlandse ondernemer David Daniel (rechts op foto) gaan ze dit avontuur aan met als doel de brigadeiro-cu...

24 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sluiten die tent!

De burgemeester kan op grond van de Opiumwet panden sluiten als een verboden middel van daaruit wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is. Wordt een handelshoeveelheid (hard)drugs aangetroffen (of de middelen die nodig zijn om de drugs te vervaardigen) dan kan de burgemeest...

17 december 2019 Economie Achtergronden
Leden FNV Horeca akkoord met cao horeca

De leden van FNV Horeca hebben aangegeven dat zij akkoord gaan met het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao horeca. 75% van de uitgebrachte stemmen was positief. De leden van FNV Horeca konden tot en met 15 december hun stem uitbrengen. Doordat ook CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland...

12 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

5 december 2019 Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

27 november 2019 Awards
Mooie Boules verkozen tot beste hospitality concept 2019

De eerste jeu de boules-foodhallen van Nederland ‘Mooie Boules’ zijn gisteravond verkozen tot beste hospitality concept van Nederland. Mooie Boules wist de vakjury van de Entree Awards 2019 in Theater Amsterdam weg te blazen met een ijzersterk ‘doe-horeca’ concept dat zich ri...

25 november 2019
Entree Awards voor de dertiende keer uitgereikt

Gisteravond zijn in Theater Amsterdam de Entree Awards uitgereikt. De dertien horeca-vakprijzen gingen onder meer naar de Best Bartender (Andrei Talapanescu), Best Hotel Design (Supernova in Rotterdam) en Best Restaurant Concept (Graphite in Amsterdam). De oprichters van horecagroep De Drie Wijzen u...

22 november 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

14 november 2019 Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

4 november 2019 Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin...

29 oktober 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sigaretten op het terras gaan in rook op

De term 'rookvrije generatie' vliegt je tegenwoordig om de oren. Op steeds meer plekken is het verboden om te roken en bovendien wordt de roker steeds meer dwarsgezeten door allerlei maatregelen, zoals het verhogen van de accijnzen op sigaretten. Waar het vroeger heel gewoon was om in de tre...

15 oktober 2019 Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

11 oktober 2019 Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

4 oktober 2019 Achtergronden Fastfood
Bram Ladage zet ouderen opnieuw in het zonnetje

Bram Ladage deelt uit! Tijdens Nationale Ouderendag trakteert de Rotterdamse patatkoning ouderen voor de tweede keer op rij op gratis patat. Dit jaar mogen de bewoners van Humanitas Akropolis in Hillegersberg zich te goed doen aan de goedgevulde puntzakken van Bram Ladage. Rond het middaguur worden ...

27 september 2019 Wet- en regelgeving Achtergronden
Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. Clean Air Neder...

27 september 2019 Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

25 september 2019
De Pizza Academy als eerste pizza-opleiding SVH-erkend

Op dinsdag 24 september 2019 heeft De Pizza Academy op horecabeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH-erkenningskeurmerk ontvangen voor haar Pizzaiolo opleiding. Deze opleiding leidt deelnemers op tot ambachtelijk pizzabakker en wordt afgesloten met het examen SVH pizzaiolo. Het is de eerste ...

23 september 2019 Tech
Makro Nederland introduceert digitaal horecaplatform voor horecaondernemers

Tijdens horecabeurs Gastvrij Rotterdam van 23 t/m 25 september 2019 lanceert Makro het nieuwe online platform DISH in Nederland. Met dit platform ondersteunt Makro horecaondernemers met een gebruikersvriendelijk platform waar ondernemers een eigen website op kunnen zetten, eenvoudig reserveringen ku...

17 september 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

12 september 2019 Events
Erik Stroink, BBB Maastricht: "Hier zie je het allerbeste uit de branche"

Erik Stroink is Product Manager van de oudste horecavakbeurs van de Benelux, de BBB in Maastricht. Hij heeft het druk, want van 7 tot en met 9 oktober staat de Bourgondische hoofdstad van Nederland alweer voor de vijfenzestigste keer in het teken van de horeca tijdens dit jaarlijkse evenement. "...

7 september 2019 Interview Longread
Interview oprichters Social Deal: ''Van lege tafels naar meer winst''

Rens van de Berg en Bart Oosterholt zijn de oprichters van Social Deal, het platform waar consumenten met korting de beste deals voor vrijetijdsbestedingen kunnen scoren. En ja, de horeca is een zeer grote doelgroep voor Social Deal. Rens: “We bestaan nu zo’n achteneenhalf jaar en zijn i...

27 augustus 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
De nachtmerrie van de horeca-exploitant

Gedurende de warme nacht van 8 juli 2017 was het niet alleen de temperatuur die oververhit raakte. Kort na sluitingstijd barstte voor een Rotterdamse club een ernstige vechtpartij los. Deze vechtpartij was zo ernstig, dat het zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren had: een nachtmerrie voor de s...

20 augustus 2019 Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

16 augustus 2019 Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

12 augustus 2019 Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

6 augustus 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Terrasregelgeving: beetje dimmen graag!

Het is hartje zomer en dat betekent dat ook het terrasseizoen in volle gang is. Hopelijk zit je terras lekker vol en is het zo nu en dan erg gezellig. Goed voor de zaken, maar wellicht zijn omwonenden hier minder blij mee. Zij kunnen immers geluidhinder ervaren van jouw gasten. Gericht op het tegeng...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: