Wilco Admiraal - Een onderhoudend vak

3 april 2012
Wilco Admiraal - Een onderhoudend vak

Een barista besteedt minimaal 10 procent van zijn werk aan schoonmaken. Uiteraard zorgt hij/zij voor een nette bar, zodat gasten zich welkom voelen, en daarnaast is een opgeruimde en georganiseerde werkplek essentieel voor het zetten van een goede kop koffie.

Maar het belangrijkste is toch wel het onderhoud van de espressomachine. Veel horecamedewerkers verkijken zich op het belang daarvan.

Tijdens trainingen zie ik maar al te vaak machines vol oude koffieresten aan binnen- en buitenkant. Ook de ruimte onder de machine en rond de koffiemolen is vaak stoffig of plakkerig. Onder filterbakjes uit de filterdrager zie ik aangekoekte vetten en oliën van oude koffie. Het stoompijpje ten slotte is vaak een verzamelplaats van verschimmelde melkresten. Niet heel fris allemaal!

Al die resten zorgen niet alleen voor een verhoogd risico op verspreiding van ziektekiemen en bacteriën, ze geven ook onaangename smaken af aan de koffie. Ik heb meegemaakt dat een ondernemer van koffiemerk wilde veranderen omdat de koffie niet goed smaakte, iets wat de koffiebrander en ik niet goed begrepen. Ik heb toen eerst maar eens de machine schoongemaakt en daarna koffie gezet. De ondernemer kwam al snel op zijn standpunt terug en beloofde voortaan trouw het onderhoud aan zijn machine te verrichten.

Natuurlijk is het schoonmaken van de espressomachine niet het leukste klusje aan het einde van een vaak drukke dienst. Maar in de wetenschap dat uw koffie veel beter zal smaken en dat de gast dit waardeert, begint u veel gemotiveerder aan deze klus. Maak dagelijks de binnenkant van de machine schoon met een blindfilter en een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel (liefst vloeibaar, dit lost beter op). Koop een stevige kwast om de koffieresten rond de molen droog weg te vegen tijdens het werk, zodat de werkplek altijd netjes is. Haal regelmatig het tipje van de stoompijp en reinig de binnenkant. Stofzuig de ruimte onder de machine en gebruik aparte doekjes voor de melk en de koffie.

Als u nog niet begonnen was met de voorjaarsschoonmaak, kunt u nu aan de slag!

Overig nieuws