Rob Kerkhoff als achtste geëindigd in the World Brewers Cup

29 juni 2016 | Thijs Jacobs

Afgelopen weekend is Rob Kerkhoff uit Utrecht van Keen Coffee uit Enkhuizen als achtste geëindigd in the World Brewers Cup 2016. Hiermee liet Rob 31 kampioenen uit verschillende landen achter zich. The World Brewers Cup gaat om het zetten van de lekkerste filterkoffie van de wereld. The World Brewers Cup 2016 vond plaats tijdens the World of Coffee 22-25 juni in Dublin (Ierland).

In de voorronde van the World Brewers Cup moesten de deelnemers een eigen receptuur ontwikkelen voor een, door de organisatie aangeleverde, koffie (compulsory service) en een eigen geselecteerde koffie bereiden en presenteren aan een internationale jury (open service). Rob presteerde het om met zijn presentatie in de open service de 4e beste koffie te maken, alleen een mindere score met de compulsory koffie gaf als eind resultaat een achtste plaats.

Dit jaar benadrukte Rob de voortgang die word geboekt in de 'specialty coffee' industrie. Het verlangen om te ontwikkelingen is van nature aanwezig bij alle mensen in de koffiewereld. Rob sprak over dit verlangen en de voortgang van hemzelf, en die van de ontwikkelaar van de koffie, Esteban Villalobos uit Costa rica. El Diamante, de koffie van Estaban, is de koffie die Rob ook vorig jaar gebruikte. Esteban gebruikt een vernieuwend verwerkingstechniek voor El Diamante. Genaamd Anaërobe fermentatie.

Hij gebruikt hiervoor een grote tank. In deze tank doet hij 2 verschillende ongebrande koffie’s met daarbij het vruchtvlees van 13 verschillende koffiebessen. Dit zorgt voor complexiteit. Deze tank sluit hij luchtdicht af en laat dit fermenteren voor 20 uur. Door dit proces onstaat er een kaneelsmaak in de koffie.

Esteban verbeterde El Diamante op drie manieren ten opzichte van vorig jaar.

1. Hij gebruikte koffie geteeld op een grotere hoogte, en twee specifieke plantages, in plaats van twee gebieden.

Deze keuze verbeterde de kwaliteit van de frisheid en zoetheid.

2. Esteban verbeterde het anaërobe fermentatieproces.

Esteban controleerde de anaerobe vergisting twee keer zo vaak van druk en temperatuur, ph levels. Hierdoor was hij in staat om een ??nog meer evenwichtige koffie te maken.

3. Hij verbeterde zijn droogproces. In plaats van alleen het drogen van de koffie op betonnen patio’s voor 4 dagen, droogde Esteban de koffie nu ook op verhoogde droogbedden voor 18 dagen. Deze verbetering geeft een nog beter smaak profiel.

Rob maakte gebruik van de Phoenix 70, een revolutionair nieuwe zetmethode van Saint Anthony Industries uit Salt Lake City. Door de scherpere hoek van 70 graden van het filterpapier vergroot je de hoogte van het koffiebed, waarbij de contact tijd van het water met de koffie langer is. Hierdoor is het mogelijk om nog meer smaken uit de koffie te extraheren. Tevens hangt het papier vrij op 2 ringen, waardoor de doorstroom van het water mooi constant is. Dit komt ten goede voor de balans van de koffie.

Door het unieke proces gecombineerd met de vernieuwende zetmethode kun je de volgende smaken terug vinden. Zoete rode Apple. rozijnen, citroen en kaneel. Gecombineerd met een romig mondgevoel en de frisheid van appel en citroen, een koffie die smaakt zoals Appeltaart!

De Presentatie van Rob is hier terug te kijken: http://livestream.com/worldcoffee2/events/5662794/videos/127563432

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: