KHN: nieuwe cao horeca een feit

22 november 2017 | Roy Spijker

KHN is samen met CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Ruim 80% van de achterban van CNV Vakmensen steunt dit resultaat. De nieuwe cao horeca gaat per 1 januari 2018 in en loopt tot en met 31 december 2019. KHN vindt het een goede zaak dat er vanaf komend jaar weer een cao voor alle horecamedewerkers is. Het geeft gelijke basisvoorwaarden en duidelijkheid voor alle horecamedewerkers.

Van model arbeidsvoorwaarden naar cao horeca
Na de vorige cao horeca is in 2014 het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) ingegaan. Die voorwaarden sluiten aan op de vorige cao en zijn aangepast aan de nieuwe Wet werk en zekerheid. Daarmee was er minder ruimte voor contracten met bepaalde tijd en waren er minder uitzonderingen voor seizoenwerk en invalwerk. Daarnaast is de loontabel gecorrigeerd voor inflatie en voor jeugdige vakkrachten. Bovendien werd de volwassen leeftijd verlaagd naar 21 jaar en de leeftijdspercentages voor de jeugdlonen verhoogd. Jaarlijks gold voor vakkrachten een prestatieverhoging op basis van de jaarlijkse beoordeling van de afgesproken, individuele prestaties. Al deze voorwaarden blijven natuurlijk in de nieuwe cao horeca van kracht.

In de eerste week van december 2017 is de digitale versie van de nieuwe horeca cao digitaal op onze site beschikbaar.

Nieuwe en doorlopende afspraken in de nieuwe cao
In de nieuwe horeca cao zijn naast nieuwe afspraken ook lopende afspraken uit de vorige cao en de het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) opgenomen:

Aanpassing lonen
In de nieuwe horeca cao gelden de volgende loonaanpassingen:

1-1-2018 loontabel die ten opzichte van het AVR 1,3% hoger is (de inflatie).
1-1-2018 prestatieverhoging vakkracht (*) met een plus of min op basis van individuele beoordeling
1-7-2018 loontabel en alle lonen voor vakkrachten plus 1%
1-1-2019 loontabel plus inflatie (CBS-inflatiecijfer is begin november 2018 bekend)
1-1-2019 prestatieverhoging vakkracht (*) met een plus of min op basis van individuele beoordeling
1-7-2019 loontabel plus 1%

* De Prestatieverhoging volgt uit de eerdere horeca cao en uit het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement

Seizoenkracht en invalkracht

In de nieuwe horeca cao is een regeling opgenomen voor echte seizoenkrachten (waardoor een jaarlijkse onderbreking van 3 in plaats van 6 maanden mogelijk is) en een regeling voor invalkrachten. Bij invalwerk geldt dat er geen loonverplichting is als er geen werk beschikbaar is. De werknemer heeft de optie om last minute oproepen te weigeren als er bijvoorbeeld al ander werk is aangenomen of er een tentamen of examen is.

Handhaven
Individuele werknemers krijgen de mogelijkheid om bij herhaald overtreden van de grenzen van de arbeidstijdenwet het meerwerk zonder gevolgen te weigeren.

Lonen leerlingen
De lonen voor leerlingen volgen het nieuwe hogere wettelijke minimum jeugdloon. Dat wettelijke jeugdloon wordt in 2019 weer verhoogd.

Diverse zaken ook weer in nieuwe cao
In de nieuwe cao komen de volgende zaken terug: de oude cao-bepalingen over nachtdiensten in uitgaansgelegenheden, arbeid op alle zondagen en een toetsingsvrije horeca-rie voor kleine werkgevers.

Vervolg
De cao geldt direct vanaf 1-1-2018, maar werkgevers krijgen tot 1-4-2018 de tijd om de werkelijke loonbetalingen op de nieuwe cao-bedragen en voorschriften aan te passen. KHN en CNV Vakmensen vragen Algemeen Verbindend Verklaren van deze cao aan. Naar verwachting is dit in april 2018 een feit.

Sociale agenda
CNV Vakmensen en KHN hebben afgesproken dat zij een sociale agenda initiëren en uitwerken om inhoud te geven aan goed werkgeverschap. Alle stakeholders kunnen meepraten.

Samen verder
CNV Vakmensen en KHN vinden het een goede zaak dat er een nieuwe horeca cao is. Daarbij is er begrip voor het feit dat mensen hoopten op meer en mogelijk teleurgesteld zijn. De uitnodiging om mee te praten over een sociale agenda geldt voor iedereen. We hopen in die gesprekken input van stakeholders te krijgen om te komen tot afspraken en aanbevelingen. Bijvoorbeeld over persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap. Daarbij is de vraag of dit past binnen een cao of dat er (ook) afspraken moeten worden gemaakt binnen een onderneming en die daar verder worden uitgewerkt.

Technische toelichting

Zondagarbeid 
De arbeidstijdenwet verbiedt arbeid op zondag, tenzij dat nodig is, maar dan met elke maand een zondag vrij. Alleen met een cao-regeling mag elke zondag worden gewerkt. Dat wordt in een nieuwe cao geregeld net als in de oude cao horeca. De werknemer mag werken op een zondag afwijzen als in 52 weken al op 39 of meer zondagen is gewerkt.

Nachtarbeid uitgaansleven
In de arbeidstijdenwet staat: niet meer 140 nachtdiensten in een jaar of niet meer dan 38 nachturen in twee weken tussen 0:00 en 06:00 uur. In de wet is opgenomen dat je bij cao als uitzondering mag bepalen dat dit in het uitgaansleven wel anders mag. Dat wordt in een nieuwe cao geregeld net als in de oude cao horeca. Niet meer dan 20 nachtdiensten in 4 weken met voldoende rusttijd.

Seizoenwerk en 3-maanden onderbreking
Dat komt aan de orde vanaf 1 januari 2018 en mag worden toegepast bij contractverlenging en bij nieuwe contracten bij aanvang van een nieuw seizoen. Bij seizoenwerk (volgens de wettelijke definitie!) kijk je terug en mag je tellen met 3 maanden onderbreking in plaats van 6 maanden. Dus bij een seizoencontract voor een echte seizoenkracht is vanaf maart 2018 feitelijk telkens een contract voor bepaalde tijd mogelijk, zolang er tussen einde seizoen en nieuw seizoen maar meer dan 3 maanden zit. Seizoenwerk is werk dat door dezelfde persoon (de echte seizoenkracht) niet meer dan 9 maanden beschikbaar is vanwege klimatologische omstandigheden.

Bepaalde tijd
Voor alle andere bepaalde tijd blijft de keten 3 contracten in 2 jaren, onderbreking 6 maanden of korter is dezelfde keten. Voor het berekenen van de transitievergoeding is de onderbreking altijd 6 maanden of korter, ook bij seizoenwerk.

Feestdagenregeling
Regeling was en is tijd-voor-tijd (vervangende dag betaald vrij) als de vakkracht op een feestdag werkt. Als dat niet binnen 6 maanden lukt volgt alsnog 50% toeslag op de uurlonen van die feestdag.

Overwerk
De uren worden in tijd-voor-tijd gecompenseerd of uitbetaald zonder toeslag, maar met vakantierechten en pensioenopbouw als maximum van de pensioenregeling dat toelaat. Geldt niet als het loon meer is dan zo’n €60.000.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: