Interview Thee Leutje Leerdam: high tea aan de Linge

9 juli 2019 | Thijs Jacobs

Leerdam is de ‘glasstad’, natuurlijk vanwege de aanwezigheid van de internationaal bekende Glasfabriek Leerdam. De industrie trekt behoorlijk wat toeristen, wat goed is voor de lokale horeca. De dames van Thee Leutje hebben van hun passie hun hobby gemaakt. Van een fulltimebaan in de charmante horecazaak is geen sprake, het koffie- en theehuis is alleen in de weekenden open en ligt op een prachtlocatie aan het haventje van de stad.

Moeder Corry en dochter Jolanda openden ruim tien jaar geleden voor het eerst de deuren van Thee Leutje. Inmiddels is ook de dochter van Jolanda, Denise, werkzaam in het theehuis. De eigenaar van restaurant Proeverij de Heerlijkheid kon van de wens van moeder en dochter realiteit maken; hij stelde zijn zaak één dag per week beschikbaar. Na enkele jaren stelde de huismeesteres van Het Hofje van Mevrouw van Aerden het huisje beschikbaar, waarna daar de high teas voor kleine en grote gezelschappen en bruiloften in het mooie tuintje van het hofje plaats konden vinden. “We draaiden destijds wel honderd of meer high teas per week”, vertelt Jolanda. “Maar dat was puur op cateringbasis, omdat het hofje geen horecabestemming had. Wij waren op zoek naar een leuke locatie waar we onze gasten konden ontvangen, dus toen het muizentorentje vrij was gekomen, bedachten we ons geen moment. We zitten hier sinds 2011 en willen nog heel lang blijven.” De prachtlocatie aan de rivier de Linge is om in te lijsten, dus de keuze voor deze plek is niet meer dan logisch.

Muizentorentje?

Een muizentorentje. Klinkt apart, en dat is het ook. Het is een knus en compact torentje, waar gelukkig geen muis te bekennen is. Corry: “We hebben vier maanden lang moeten klussen en bouwen, maar het resultaat is geweldig mooi geworden.” Dat klussen had behoorlijk wat voeten in de aarde, aangezien het torentje een Rijksmonument is. Jolanda: “De regelgeving beperkt je wel, we wilden boven bijvoorbeeld panoramaramen plaatsen, maar dat mag niet zomaar. Ook de stroom moest zodanig aangepakt worden dat het voor horeca geschikt is. Uiteindelijk is alles met de hand gemaakt. De broer van Corry, aannemer van beroep, heeft hard gewerkt en ook pa heeft zijn handen flink uit de mouwen gestoken.” Pa is nu ook aanwezig en is druk met het opzetten van het terras, Thee Leutje is een echt familiebedrijf. “Maar wij hebben zelf ook veel gedaan hoor”, voegt Corry toe. “We hebben de hele boel tot twee keer toe geschilderd. De eerste kleur vonden we toch niet zo mooi, je moet ook aan de mannen denken namelijk… De kleur was bij nader inzien te vrouwelijk. Helaas zagen we dat pas toen we net geschilderd hadden. We kwamen thuis en zeiden tegen elkaar: ‘Dit wordt hem niet toch?’. Even later zag ik een kleur in de Libelle waarvan ik gelijk het gevoel had dat dit hem moest worden. Gelukkig was Jolanda het met mij eens. Het is een meer neutrale kleur geworden; op die manier voelt iedereen zich hier thuis. De mannen willen uiteindelijk toch niet zo graag in een roze zaakje zitten. Oh ja, waar ‘muizentorentje’ vandaan komt? Vroeger zaten hier heel veel muizen in, omdat niemand er durfde te wonen omdat de vijand rechtstreeks over het water je woning binnen kon komen. Een vrij logische verklaring toch?” Het mag gezegd worden, de verbouwing is uitstekend gelukt. De originele details zijn naar voren gebracht, de oude balken zijn door Jolanda en Corry eigenhandig weer zichtbaar gemaakt. “Een flinke klus”, vertelt Jolanda. “De balken waren helemaal dichtgeplamuurd. We hebben met krabbertjes alle balken vrij moeten maken, maar nu is het weer prachtig mooi.”

Bijzondere gasten

Het uitdragen van gastvrijheid is van het grootste belang voor moeder en dochter. “Wie hier komt, krijgt het gevoel dat hij of zij op visite is. Dat komt juist doordat we dit als hobby doen, we hebben er nog nooit iets op verdiend”, lacht Corry. Jolanda merkt op dat het huiselijke gevoel een brede doelgroep aanspreekt: “Van jong tot oud, iedereen voelt zich hier thuis. We hebben zelfs gasten ontvangen die in hun laatste levensfase zaten; dat is echt heel bijzonder. Of die keer dat een ouder echtpaar, van 86 en 83 jaar oud, Thee Leutje uitkozen voor de bruiloft. Ze wilden dit op 31 december vieren, dus we zijn speciaal voor hen opengegaan die dag. Dat zijn de extreem leuke en mooie dingen die je altijd bijblijven.” Vrijwel alles aan het ondernemen in deze zaak is leuk en positief, maar helaas zijn er randzaken die minder zijn, zoals vandalisme en regelgeving. “Het terras zouden we graag laten staan, maar vandalen maken de boel kapot als we dat doen”, zegt Corry. Dat is natuurlijk vervelend, maar de dames willen met hun zaak doorgaan zolang het kan, zowel op fysiek als economisch vlak. Corry: “Ik bak nu twee dagen in de week en twee dagen per week is Thee Leutje open. Ik heb ook kleinkinderen, dus al met al is het druk genoeg.”

Een vruchtensmaakje kan eigenlijk niet

Even over tot de core business, de thee en high tea, alhoewel de koffie hier ook van extreem goede kwaliteit is. “De koffiemachine is een juweel”, vertelt Jolanda trots. “Een echte La Marzocco, een Italiaanse, handgemaakte machine. Wat dat betreft hebben we wel geluk gehad hoor, want wij konden de machine overnemen die bij baristawedstrijden werd gebruikt. Nog steeds was het aankoopbedrag voor ons vrij fors, maar we zijn er nog steeds blij mee. Het apparaat staat hier nu acht jaar en is nog lang niet afgeschreven, want wij gebruiken het natuurlijk maar twee dagen per week. De koffie schenken we in een warm kopje uit, zodat de koffie heet geserveerd wordt. Dat is ook de reden dat we geen ‘takjes’ in het koffieschuim maken voor onze gasten; de koffie wordt daardoor minder warm. In de Nederlandse horeca wordt de koffie vaak veel te lauw geserveerd naar onze zin. Ook op het vlak van thee hanteren we hoge kwaliteitsstandaarden en daarom schenken we al elf jaar achtereen hetzelfde merk, Numi thee. Het is biologische thee en de onderneming is gestart door een broer en zus in de Chinese hooglanden. Het is een fijne thee die totaal geen chemische smaak heeft. Natuurlijk hebben we ook weleens een ander merk geprobeerd, maar dat was lang niet zo goed. Vooral thee met een vruchtensmaakje, dat kan eigenlijk niet… Probeer van een aardbei maar eens thee te zetten, dat gaat je nooit lukken! Numi biedt dan ook geen vruchtenthee aan, alles is puur. Het nadeel is wel, dat ze geen losse thee verkopen, maar daarvoor gaan we nu in zee met Tea Bar. We hadden immers de wens om daar meer mee te doen en ook op smaakgebied het assortiment wat uit te breiden. Of we de losse thee in duikertjes of zeefjes gaan aanbieden, moeten we nog zien. We gaan er druk mee testen de komende tijd.”

Corry is wel heel blij dat er binnenkort losse thee wordt geschonken in haar zaak. “Het doet me denken aan mijn jeugd: lekker theeleuten bij oma. Daar komt trouwens ook de naam van onze zaak vandaan. Bij mijn moeder, die overigens het oprichten van onze zaak financieel mogelijk heeft gemaakt, dronken we altijd thee met lekkers. Misschien is daar mijn liefde voor het bakken wel ontstaan.” En dat gebak is van hoge kwaliteit, mensen komen van heinde en verre om de high teas te proeven. Corry: “Vergis je niet, toen wij begonnen met high tea, kende niemand in Nederland het fenomeen. We moesten aan iedereen uitleggen wat een high tea was. En nu nog leg ik de lat steeds hoger; je bent er niet en je moet het altijd weer waarmaken. Soms is dat lastig hoor, want de een vindt de zalmsandwich heel lekker, terwijl de ander liever iets anders kiest. Ik moet er maar aan wennen dat smaken verschillen… De laatste tien jaar heb ik alle recepten voor koek en gebak doorontwikkeld, waarbij ik bijvoorbeeld heb geëxperimenteerd met de hoeveelheid kruidnagel of kardemom en het kloppen van het beslag. Het nadeel is wel dat niemand me kan vervangen.” Inderdaad een nadeel, een vangnet is er niet, maar Jolanda is realistisch: “Als moeder niet meer kan, dan stoppen we gewoon.” De noodzaak om te blijven bestaan is er trouwens niet, want Jolanda heeft een prima fulltimebaan binnen de logistiek en beschouwt Thee Leutje als de ideale plek om ‘haar hoofd leeg te maken’: “Al die drukte op mijn werk… De spanning glijdt van me af als ik hier aan het werk ben. Heerlijk, lekker kletsen met de gasten en in het kleine keukentje aan het werk met mijn moeder en dochter. Ik kan er echt van genieten.”

Warme scone

Tegenwoordig hoef je inderdaad niemand meer uit te leggen wat een high tea is, maar wat maakt een high tea nu echt goed? Corry: “Ten eerste moet de thee geen overheersende smaak hebben, dus houd rekening met het soort en het merk thee dat je gebruikt. Heb je een sterk smakende thee, dan valt de smaak van de andere producten weg. De high tea is altijd een combinatie van hartige en zoete gerechtjes, waarbij we de scone warm serveren, anders wordt hij droog. Dat is anders dan hoe de Engelsen het doen, maar wij Nederlanders weten de droge scone niet zo te waarderen, in tegenstelling tot de Britten. Wij passen hier het Engelse gebak gewoon aan, zodat de Hollanders het lekker vinden. Geen probleem. Voor onze gasten hebben we verschillende high tea opties, variërend van sweet high tea tot vegetarische high tea. Het kan allemaal. Ja, zo gaat het hier… De klant is koning en alles is mogelijk. Wat mij het meest verbaast, is dat high tea nog steeds populair is. Ik had gedacht dat het wel een keer zou overwaaien, maar dat is niet gebeurd.”

En dan ook nog lunch serveren, want daar was behoorlijk wat vraag naar. “Klopt”, zegt Jolanda. “Lunchen is volgens mij écht het nieuwe dineren. De horeca serveert minder diner en meer lunch en high tea. Volgens mij wil iedereen ’s avonds lekker op de bank zitten onder een kleedje en ‘Netflixen’. Vooral ouders met kinderen kiezen voor de middag; de kids eten dan een tosti en de ouders bestellen een flinke lunch. We snijden alles vers af. Niet alleen het gebak, maar ook komkommer en tomaat. Dat moet ook wel, want we hebben maar weinig ruimte voor koelingen. Overigens kun je bij ons altijd kiezen hoe groot je je gebakje wilt hebben, cheesecake is voor veel mensen namelijk best machtig, dus dan wijs je zelf aan hoe groot het stukje mag zijn. En in de praktijk zien we dat oudere mensen graag liever een kleiner kopje thee hebben. Alles kan hier, zelfs een potje thee. We zijn reuze flexibel!”

De kwaliteitsstandaarden zijn dus echt heel hoog hier in Leerdam. Zowel op het vlak van gastvrijheid als op het gebied van eten en drinken. Dat is hard werken. Corry: “Als het terras, waar plek is voor 24 gasten, vol is, dan is het echt heel hard werken. Na zo’n dag ben je echt wel gevloerd, maar echt heel voldaan, dat wel. En dat we met zijn drietjes de hele dag in dat kleine keukentje hebben gestaan is heerlijk. Drie generaties, samen aan het werk op die vierkante meter. En dat zonder ruzie of problemen. Dat kan alleen als je van elkaar houdt.”

De cijfers

High tea ‘Het Leutje: € 21,00 p.p.
Vegetarische high tea: € 21,00 p.p.
Kinder high tea: € 15,00 p.p
Sweet high tea: € 16,00 p.p.
Babyshower high tea: € 21,00 p.p.
Glas thee: € 2,00
Potje thee: 3,50
Koffie: € 2,15
Frisdranken: € 2,30
Goedkoopste lunchgerecht: vegetarische tosti, € 4,50       
Duurste lunchgerecht: zalmsandwich, € 9,25

 

Bestseller

€ 6,00

Schaaltje met cheesecake, Thee Leutje koek, brownie en carrotcake       

Wat zit er in high tea ‘Het Leutje’?

Stukje huisgemaakte quiche  
Mini ei-sandwich met zongedroogde tomaatjes
Mini zalmsandwich 
Scone met clotted cream en diverse huisgemaakte jams
Cupcake gevuld met biologische jam  
Cheesecake   
Brownie  
Ouderwetse boterkoek  
Carrotcake  
Glaasje versgeperste jus d’orange 
Amuse, glaasje vers fruit 
Onbeperkt biologische ‘Numi thee’ of koffie

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
In coronatijd een nieuwe dagzaak openen, het kan!

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Fastservice
Hartig.nl opent locatie in Amsterdam

‘Broodgewoon Lekker’, dit is de slogan van Hartig.nl uit Amersfoort. Het bakery-café uit Amersfoort - bekend om haar ambachtelijke - producten heeft niet stil gezeten. In de afgelopen corona periode heeft Hartig.nl de tijd optimaal benut om haar bereik te vergroten. In 2020 he ...

Tweede Kamer wil terrassen veilig openen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: