Horecaondernemer en KHN over waarom het nu goed kan zijn te kiezen voor duurzame terrasverwarming voor lunchrooms

Auteur: Juan Kort
Duurzaamheid Themamaand Herfst 30 september 2022
Horecaondernemer en KHN over waarom het nu goed kan zijn te kiezen voor duurzame terrasverwarming voor lunchrooms

Nu de herfst volop is losgebarsten, staan de terrasverwarmers weer op aan. Hierdoor kunnen gasten alsnog buiten droog, warm en knus genieten van een bokbier of een Irish coffee. Echter rijzen de energieprijzen momenteel de pan uit. Lunchroom spreekt met Pien Knipping, eigenaar van restaurant Nibbles in Nijmegen en KHN over de voordelen van duurzame terrasverwarming.

Pien Knipping (31) is bijna twee jaar geleden restaurant Nibbles begonnen. De overgenomen horecazaak had alles, maar geen terrasverwarming. “Na wat onderzoek te hebben gedaan, besloot ik niet te gaan voor de bekende gasheaters of heaters op elektriciteit, maar voor een duurzaam alternatief: verwarmde kussens. Ik heb wel gekeken naar de reguliere verwarmers, maar de keuze was snel gemaakt”, vertelt de ondernemer, die verder meldt dat ze het ook mooier en goedkoper in gebruik vindt, en zo meer warmte krijgt dan van een heater die twee meter boven je hoofd hangt. Vrij snel nadat Pien eigenaar was geworden van Nibbles, heeft ze de kussens aangeschaft: “Ik heb vijftien kussens gekocht bij een producent uit eveneens Nijmegen, die gespecialiseerd is in verwarmde stoelen en kussens. Het zijn kussens voor op stoelen en banken waar gasten op kunnen zitten. Daar zitten batterijen in. Als iemand erop plaatsneemt, gaat het verwarmingselement automatisch aan, en bij opstaan weer uit. Maximaal zes uur lang. Ik doe de batterijen er aan het einde van de middag in zodat ze de hele avond tot sluiting kunnen blijven verwarmen. Vervolgens worden ze binnen opgeladen en kunnen ze de dag daarna weer mijn gasten opwarmen.”

Naast de duurzame reden, stimuleerde de gemeente Nijmegen Pien ook om te kiezen voor de nieuwe manier van terrasverwarming. Daar kan ze het volgende over zeggen: “De vijftien kussens waren 180 euro per stuk, exclusief btw. Dat is dus 2700 euro in totaal. De gemeente heeft daar 1250 euro van vergoed. Dat is dus bijna de helft. Nijmegenaren komen er dus vaker mee in aanraking en zijn er dan ook al wel bekend mee. Anderen zien het van tevoren vaak niet, maar iedereen is uiteindelijk super positief. De meesten noemen het zelfs een betere ervaring dan de traditionele heaters. Ook een deken, elektrisch of niet, is niet nodig.” Worden terrasbezoekers dan het hele jaar door warm genoeg gehouden door de kussens? “We gebruiken de warme zitgelegenheden op stoelen op het plein en op een bankje in een hoek. Omdat het bankje zich in een hoek bevindt, is het daardoor wat warmer en kan die het hele jaar door gebruikt worden. De stoelen staan midden op een open plein en zijn dus niet beschut. Daar wordt het in hartje winter wel te koud.” Al met al zegt Pien te spreken te zijn met haar keuze voor duurzame kussens: “Ik ben er absoluut zeer tevreden over. Het is duurzamer, heeft een lager energieverbruik en iedereen is er enthousiast over.”

KHN

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het nu zaak om goede omzetten te draaien om coronaschulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren. “Het terras speelt hierbij een belangrijke rol. Want hoe meer gasten, hoe meer bestedingen en hoe meer omzet. Horecaondernemers maken daarom graag gebruik van terrasverwarmers of heaters waarmee ze het terras langer open kunnen houden”, aldus de brancheorganisatie.

Door de oorlog in Oekraïne verwacht de vereniging op dit moment niet dat de hoge energieprijzen snel zullen dalen. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je energie kunt besparen. Duurzame terrasverwarmers zijn daar een goed voorbeeld van. KHN zet alle opties op een rij:

- Gasheaters
Gasheaters staan voornamelijk aangesloten op flessen butaan- of propaangas. In enkele gevallen worden de gasheaters aangesloten op het gasnet.

- Heaters op elektriciteit
Dit betreft veelal verwarming door middel van infraroodlampen, die worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

- Verwarmde kussens
Kussens met verwarmingselementen die door middel van sensoren aan gaan wanneer de gebruiker er tegenaan gaat zitten. De kussens zijn voorzien van een batterij die na zo’n vier uur gebruik moet worden opgeladen. De verwarming gaat alleen aan op het moment dat iemand op een plek zit (door middels van de sensoren). De kussens staan daarom minder vaak of minder lang aan dan de traditionele heater. Voorbeelden: Sit and heat en Stoov.

- Elektrische deken
Een deken én kussen: opgerold kan de deken worden gebruikt als kussen, uitgerold is het een (elektrische) deken met zit- en rug verwarming. De deken wordt over een bank of stoel geplaatst en er kan een warmtestand naar keuze ingesteld worden. De warmtedekens zijn voorzien van een batterij die drie tot zes uur meegaat. Ook hiervoor geldt dat de elektrische dekens minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater. Voorbeeld: Stoov.

- Warmtetafel
Bij een warmtetafel bevat de tafelpoot warmte-elementen. De warmtetafels worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voorbeeld: Mensa-heating.

- Deken
Een deken is het meest simpele alternatief. Gasten kunnen deze om of over zich heen slaan zonder additionele verwarming.

Vergelijking verbruik en CO2-uitstoot

Wat is nu het meest milieuvriendelijke alternatief voor de heater? KHN heeft ook het verbruik en de CO2-uitstoot vergeleken:

 

Verbruik

Bereik

Verbruik per m2 per uur

CO2-uitstoot per m2 per uur

Gasheater kleiner bereik

0,46 m3/h

7,5 m2

0,46 / 7,5 = 0,061 m3

0,1152 kg CO2

Gasheater groter bereik

0,89 m3/h

13,5 m2

0,89 / 13,5 = 0,066 m3

0,1247 kg CO2

Elektrische heater

1,4 kWh

6 m2

1,4 / 6 = 0,233 kWh

0,0179 kg CO2

Verwarmde kussens

0,04 kWh

1,25 m2

0,04 / 1,25 = 0,032 kWh

0,0025 kg CO2

Elektrische dekens

0,018 kWh

1,25 m2

0,018 / 1,25 = 0,014 kWh

0,0011 kg CO2

Warmtetafel (infrarood)

0,4 kWh

2,5 m2

0,4 / 2,5 = 0,160 kWh

0,0123 kg CO2

Dekens

n.v.t.

Kosten

“Als je de kosten voor aanschaf en verbruik vergelijkt, zie je dat de aanschafkosten per vierkante meter voor gasheaters ongeveer het dubbele zijn van de aanschafkosten van elektrische heaters. De aanschafkosten per vierkante meter van alternatieven zijn beduidend hoger dan de aanschafkosten voor traditionele heaters. De verbruikskosten per vierkante meter zijn voor alternatieven dan weer een stuk lager dan de verbruikskosten van traditionele heaters. De verbruikskosten voor kleinverbruikers zijn daarbij hoger dan die voor grootverbruikers”, meldt KHN.

Energiebesparende opties voor heaters

De branchevereniging deelt verder dat als je gebruikmaakt van traditionele heaters, er alsnog volop mogelijkheden zijn om energie te besparen:

- Het plaatsen van een dimmer op de elektriciteit van een elektrische heater. Met name op dagen waarop de temperatuur niet heel laag is, kan het voordelig zijn om de heater niet op vol vermogen te hoeven laten draaien.

- Een timer, die ervoor zorgt dat een heater voor een afgebakende tijdsduur aangaat. Dit zorgt er ook voor dat het terras niet onnodig verwarmd wordt wanneer er niemand op het terras heeft plaatsgenomen.

- Een bewegingssensor voor aan-/uitschakeling van de heater zodat de heater niet onnodig aanstaat.

- Plaats de terrasverwarmer op een beschutte plaats. Vooral bij terrasverwarmers op gas gaat anders de verwarmde lucht snel verloren. Ook het plaatsen van windschermen of overkappingen verhogen het rendement van de terrasverwarmers.

- Kies voor een terrasverwarmer aan de gevel in plaats van een losstaande. De muur houdt namelijk de warmte vast.

Subsidie

Om het gebruik van duurzame terrassen te stimuleren, roept KHN gemeenten op om een programma in te richten waarmee de overgang naar duurzame verwarming van terrassen financieel laagdrempeliger wordt. Horecaondernemers kunnen dus in hun gemeente bekijken of zij gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een lening, subsidie, korting of opslag op gemeentelijke belastingen.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws