Horecanota Rotterdam onder de loep

10 maart 2014 |
Horecanota Rotterdam onder de loep<

Rotterdam heeft zich ten doel gesteld de aantrekkelijkheid van de stad te verbeteren. De horeca maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit. Wij nemen een aantal punten onder de loep. In
de Horecanota 2012-2016 zien wij bijvoorbeeld dat het vergunningstelsel eenvoudiger is geworden en administratieve lasten ingeperkt zijn. De verantwoordelijkheid komt meer bij de ondernemer te liggen. Daarnaast kent Rotterdam een hogere concentratie van fastfoodconcepten dan in de andere grote steden.

Verdeling horeca
Rotterdam heeft een lager inkomensniveau dan het gemiddelde in Nederland. Rotterdam telt zo'n 1800 horecabedrijven, op een totaal van 43.000 in Nederland. In de laatste tien jaar is in Rotterdam het aantal restaurants gegroeid, maar het totaal aantal horecabedrijven redelijk constant gebleven. Het vloeroppervlak is wel toegenomen: horecazaken worden gemiddeld groter. Als we Rotterdam vergelijken met de andere grote steden, dan heeft Rotterdam gemiddeld minder restaurants en meer fastfoodconcepten per inwoner. Wellicht heeft dit met het lagere inkomensniveau te maken. In vergelijking met de andere grote steden is de concentratie van horeca in het stadscentrum beperkt (30%). Rotterdam kent een grotere verspreiding.

Veel parttime
Het overgrote deel van de werknemers in de horeca werkt parttime. Bijna de helft werk minder dan een halve werkweek. 63% van de werknemers in de horeca is geboren na 1985; daarmee zijn werknemers in de horeca gemiddeld relatief jong.

Vergunningvrij exploiteren
Een groot aantal bedrijven krijgt de mogelijkheid om onder
een klein aantal voorwaarden vergunningvrij te exploiteren. Voor overige horeca-inrichtingen geldt dat een exploitatievergunning vereist is. Activiteiten worden vergund, niet meer de exploitatievorm. Een dergelijke vergunning doet meer recht aan de feitelijke situatie binnen de horeca-inrichting. Daarnaast worden de administratieve lasten ingeperkt door een slimmere invulling van het horecavergunningenloket. Dit komt de ondernemers ten goede.

Stimulerende maatregelen
Daarnaast is een aantal stimulerende maatregelen genomen:
• de mogelijkheid voor ondernemers om tijdelijk horeca te bedrijven in leegstaande panden;
• de mogelijkheid om een gevelzitplaats te exploiteren bij vergunningvrije inrichtingen en vergunningplichtige
horeca-inrichtingen;
• de uitbreiding van het aantal verlaatjes van 10 naar 12 per 1 januari 2013;
• de mogelijkheid om onder specifieke voorschriften met behulp van een voorlopige vergunning in afwachting van de
reguliere vergunning reeds te kunnen exploiteren.

Popup-concepten mogelijk gemaakt
In de culturele en kunstensector is al langere tijd de wens aanwezig om te kunnen werken met popup-concepten, hiervoor lanceert de nota de tijdelijke vergunning in leegstaande panden. Daarnaast is het aantal verlaatjes van 10 naar 12 verhoogd en het proces van aanvragen gedigitaliseerd, wat betekent dat iedere horecaondernemer voor slechts een gering bedrag 12 keer per jaar via zijn mobiele telefoon tot 22 uur op de avond van de festiviteiten een verlaatje kan aanvragen en meer uit zijn reguliere exploitatie kan halen. Ook is het mogelijk gemaakt om een beheerder digitaal aan te melden, waarbij de toets of de beheerder mag worden bijgeschreven achteraf plaats- vindt in plaats van vooraf. Tevens wordt het gehele proces van vergunningverlening gedigitaliseerd, wat inhoudt dat een ondernemer straks een digitale vergunningaanvraag kan doen. Ook wordt bijna alles in e?e?n exploitatie- vergunning vervat; zo is de aparte nachtontheffing afgeschaft.

Aparte vergunning
Alleen de Drank- en Horecawetvergunning blijft een aparte vergunning, maar wordt wel binnen dezelfde digitale vergunningaanvraag afgehandeld en verstrekt. Daarnaast doet Rotterdam mee aan de landelijke pilot Ondernemersdossier, een landelijk systeem waar ondernemers, indien zij dit wensen, gebruik van kunnen maken.

Ondernemer krijgt vertrouwen
De ondernemer krijgt het vertrouwen dat hij voldoet aan de vergunningvoorwaarden die vooraf zijn gesteld en exploiteert conform aanvraag. De ondernemer die de regels naleeft, wordt automatisch minder gecontroleerd. De verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer. Daar staat tegenover dat ondernemers die het niet nauw nemen met de regels meer toezicht krijgen en harder worden aangepakt. Op toezicht wordt stedelijke regie gevoerd met als doel digitalisering, introductie van uniforme vormen van toezicht en stedelijke risico-inschattingen. Integraal toezicht (met elkaar) is afgeschaft en vervangen door interdisciplinair toezicht (voor elkaar). Dit naar aanleiding van de veelgehoorde klacht van horecaondernemers die door de grote groepen toezichthouders gehinderd werden bij het exploiteren.

Bron: Horecanota 2012-2016, Gemeente Rotterdam
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: