GIJS levert de perfecte leverworst

26 september 2012
GIJS levert de perfecte leverworst

De gerookte leverworst van GIJS streekproducten is op de Slavakto beoordeeld op o.a. uiterlijk, smaak en structuur en kreeg de hoogst mogelijke score van 100 punten toegekend.

*Trots op het slagersvak*
Slavakto is de jaarlijkse beurs voor slagers. ''Niet trots op onszelf, maar vooral trots op worstmakerij Van Leijden uit Spijkenisse, die de gerookte leverworst voor GIJS bereidt'', aldus Margo van Delft, communicatieverantwoordelijke voor GIJS streekproducten. ''We werken al vanaf het allereerste begin samen met Van Leijden, omdat zij het slagersambacht hoog in het vaandel hebben staan.'' Niet voor niets dat Van Leijden zelf op de voorzijde van de verpakking prijkt.

*Traditionele bereiding*
De leverworst wordt volgens traditionele bereiding op beukenhout gerookt. Bovendien bevat de receptuur van de leverworst maar liefst 46% lever. Matthieu Veenman, directeur van worstmakerij Van Leijden vult aan: ''Door te durven kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit weten we deze onderscheidend lekkere smaak te brengen. Bovendien halen we veel voldoening uit ons werk wanneer we mooie producten af mogen leveren.''

*Slagersreceptuur door de jaren heen*
Het slagersambacht is de afgelopen 100 jaar flink veranderd. Waar een slager vroeger zijn producten direct aan de man bracht, heeft de weg van de supermarkt en out-of-home geleid tot schaalvergroting, maar ook hogere eisen t.a.v. bijvoorbeeld de houdbaarheid en visuele kenmerken van de vleeswaren. Om de concurrentie het hoofd te bieden en aan de strenge kwaliteitseisen te voldoen, zijn er in de loop der jaren steeds meer toevoegingen in de slagersrecepten geslopen. Sommige toevoegingen zijn onschuldig en praktisch noodzakelijk, andere toevoegingen zijn meer discutabel en er kan aan getwijfeld worden of ze de ‘slagerskwaliteit’ eer aan doen.

*Kwaliteit kost tijd*
De erkenning voor het vakmanschap had op geen mooier moment kunnen komen. Twee jaar lang heeft GIJS streekproducten samen met haar slagers nauw samengewerkt om de oorspronkelijke slagersrecepturen van de vleeswaren in ere te herstellen. Dit klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar zo eenvoudig is het niet. Vleeswaren volgens de oorspronkelijke receptuur, die tegelijkertijd voldoen aan de eisen die de markt vandaag de dag stelt. Intensieve productontwikkeling was nodig om goede smaak en constante kwaliteit te waarborgen. Het resultaat is een complete vleeswarenlijn binnen GIJS streekproducten, zonder smaakversterkers, fosfaten (vochtvasthouders) en kunstmatige kleur- en smaakstoffen. De Westlandse boerenham van Van Leijden bevat zelfs geen enkele toevoeging meer.
De vleeswaren zijn mooi stevig, lekker vlezig en nog voller van smaak. Het vakmanschap van de slagers is nu nog beter te proeven!

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws