Energieverbruik en fiscale voordelen in de horeca

22 maart 2021 | Thijs Jacobs

Heb je inzicht in het energieverbruik van je horecazaak en inzichtelijk of je gebruik kunt maken van fiscale voordelen? In dit artikel bieden we je inzicht in gemiddelden op het gebied van energiegebruik en delen we enkele vormen van fiscale voordelen met je.

Het is, bij het overnemen van een horecaonderneming, altijd goed om naar het energieverbruik van de vorige eigenaar te vragen. Dit geeft een goede indicatie van de kosten die je kunt verwachten. Wanneer je investeert in (energiebesparende) apparatuur, dan kun je voor bepaalde voordelen in aanmerking komen.

Gemiddeld energieverbruik in de horeca

Uit onderzoek van Ecofys blijkt dat een restaurant op jaarbasis een gemiddeld energieverbruik heeft van 19.320 kWh aan elektriciteit en 4.830 m3 aan gas. Tevens delen zij de gemiddelde vloeroppervlakten per type restaurant:

Café-restaurant - 111 m2

Luxe restaurant - 78 m2

Wegrestaurant - 205 m2

Chinees/Indisch restaurant - 260 m2

SenterNovem (tegenwoordig RVO) heeft berekend dat een restaurant per vierkante meter gemiddeld het volgende verbruik kent:

120 kWh

20 m3

Een wegrestaurant verbruikt dus gemiddeld 24.600 kWh per jaar en 4100 m3 aan gas op jaarbasis. De keuze voor een zakelijk of consumentencontract met een energieleverancier wordt bepaald door het geschatte verbruik. Doorgaans is het verstandiger om bij een energieverbruik lager dan 10.000 kWh en 5.000 m3 een consumentencontract aan te gaan. Een wegrestaurant zou in deze situatie dus kiezen voor een zakelijk contract (MKB-contract). Het gemiddelde energieverbruik van alle typen restaurants komt op 19.320 kWh en 4.830 m3 per jaar. Cafés verbruiken gemiddeld 25.440 kWh elektriciteit en 5.300 m3 gas. 

Uit onderzoek van ECN in 2016 (ECN was onderdeel van TNO, maar heet sinds 2020 ‘EnergieTransitie’) blijkt dat een café/restaurant volgens de door hen gebruikte benchmark een gemiddeld hoog energieverbruik te hebben (549 kWh/m2). Dit ligt hoger dan alle andere onderzochte gebouwtypes, uitgezonderd datacenters, die een nog hoger energieverbruik per vierkante meter hebben. Het energieverbruik van een café/restaurant ligt zelfs hoger dan van een sauna (478 kWh/m2). Er is dus energiewinst te behalen in onze branche. Mede door structurele aanpassingen en investeringen en bewust omgaan met energieverbruik.

Afhankelijk van de energiebesparende maatregelen is kun je dus beter of slechter presteren dan het gemiddelde, daarom is inzicht in je actuele en reële gebruik essentieel. Voor een lijst met tips om energie te besparen verwijzen we je graag naar dit artikel. Alle investeringen voor je horecazaak vallen onder de BTW-aftrek. Daarom zijn ook de energiekosten aftrekbaar.

De EIA

Dit is de Energie Investeringsaftrek, een fiscale aftrekregeling. Je mag hierbij als onderneming bij de aanschaf van energiebesparende technieken of bedrijfsmiddelen naast de gebruikelijke afschrijving een extra bedrag aftrekken van de winst. Dit bedrag is behoorlijk, want 45 procent van het investeringsbedrag!

Ook de installatie of montage van het bedrijfsmiddel komt in aanmerking voor de EIA, in de vorm van fiscaal voordeel. Het bedrag kun je in mindering brengen op de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Het drempelbedrag om in aanmerking te komen voor dit voordeel bedraagt 2500 euro. Tevens moet de aanvraag binnen drie maanden na aanschaf worden ingediend, moet je bedrijfsmodel op de energielijst staan en de investering nieuw zijn. De EIA-regeling is niet te combineren met de Investeringssubsidie duurzame energie of de MIA.

MIA

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) is een fiscale regeling. De regeling is bedoeld voor ondernemers die duurzaam investeren in milieuvriendelijke gebouwen, materialen, bedrijfsmiddelen of productieprocessen. Wettelijk verplichte investeringen komen niet in aanmerking. Met de regeling kun je je fiscale winst verlagen; in 2021 kun je zelfs tot 36 procent van je de gemaakte investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De hoogte van de fiscale aftrek wordt bepaald door de categorie waartoe het bedrijfsmiddel behoort. Het is in bepaalde gevallen mogelijk om zowel voor de MIA als voor de VAMIL (zie hieronder) in aanmerking te komen.

Wanneer kom je voor de MIA in aanmerking?

De regeling is er voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Deze voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor MIA: Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst 2021. Hierin staan bedrijfsmiddelen en technieken die minder milieubelastend zijn. Het bedrijfsmiddel is nog niet eerder gebruikt. De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel. Het bedrag aan milieu-investeringen moet minstens € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn. Voor hetzelfde bedrijfsmiddel kun je geen energie-investeringsaftrek (EIA) en milieu- investeringsaftrek tegelijk krijgen.

VAMIL

VAMIL is de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Met de VAMIL kun je 75 procent van de investeringskosten aftrekken. Het levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op en kan op elk willekeurig moment. Om te bepalen of je gebruik kunt maken van de MIA of VAMIL is het nodig om te kijken naar de categorie waartoe het bedrijfsmiddel behoort. Zowel de VAMIL als de MIA maken gebruik van de gezamenlijke Milieulijst. Deze is te vinden op de website van RVO.nl.

Het budget voor 2021 voor MIA is 114 miljoen euro. Voor VAMIL is in 2021 25 miljoen euro beschikbaar. Voorbeelden van voor de horeca relevante investeringen die op de Milieulijst staan:

Chiller met water als koudemiddel

Akoestische panelen van schapenwol

Glasversnipperaar voor horecabedrijven

Waterbesparende voorziening of installatie

Bevochtigingsapparatuur voor verse voedingsmiddelen in de horeca

Circulaire keuken met terugnamegarantie Inpandig muurbegroeiingsysteem

Met dank aan Tom Hoven van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het delen van zijn kennis.

Blijf op de hoogte

Iedere week twee verhalen op het gebied van energie. Houd de mailbox goed in de gaten en schrijf je hier alvast in om de nieuwsbrief te ontvangen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: