12 tips om energie te besparen in de lunchroom

Auteur: Thijs Jacobs
Themamaand energie 18 maart 2021
12 tips om energie te besparen in de lunchroom

De horeca heeft het zwaar en moet op de uitgaven letten. De energierekening verlagen is dan zeer wenselijk, maar liefst staat daar op korte termijn geen grote investering tegenover. Hoe pak je dat aan? We hebben gezocht en gevonden: we presenteren je een lijstje met energiebesparingstips voor ondernemers met een klein budget.

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt. Met een kleine investering (enkele tientjes) kun je een leuk bedrag op jaarbasis besparen. Dat is snel verdiend.

Tochtbestrijding

Die klassieke cafés deden het zo slecht nog niet met zo’n dik en zwaar gordijn bij de toegangsdeur. Maar ook op andere plekken kan tocht en vocht een pand binnenkomen. Tochtstrips zijn een eenvoudige oplossing voor tocht en vocht. In oude gebouwen zitten namelijk veel kieren en naden, die je met tochtstrips makkelijk kunt dichten. Hierdoor bespaar je energie en voelt je zaak een stuk warmer aan. Check alle kozijnen, maar ook kieren bij de meterkast en de brievenbus, maar ook bij leidingen of het kruipluik. Ook de aansluiting tussen de vloer en de gevel kan een boosdoener zijn.

Ledlampen

Veel ondernemers hebben hun gloei- en halogeenlampen al vervangen door ledlampen. Een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een conventionele gloeilamp en verdient zich daarom snel terug. Je kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen. Kijk wel of je dimmers, als je die hebt, wel werken met ledverlichting. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt in dat geval geen dimmers nodig.

Sluit tussendeuren

Tussendeuren staan vaak onnodig open, waardoor warmteverlies optreedt. Deurdrangers zorgen ervoor dat een deur automatisch sluit en ze zijn betrekkelijk goedkoop en eenvoudig te installeren.

Zet de thermostaat lager

Met de verlaging van één graad kan een huishouden al 90 euro per jaar besparen. Voor een horecazaak kan de besparing nog hoger uitvallen, zeker wanneer je de thermostaat zo instelt dat de temperatuur lager schakelt wanneer je zaak gesloten is. Het niet of minder verwarmen van een ongebruikte ruimte is ook een goede mogelijkheid.

Kook verstandig

Kook altijd met een deksel op de pan en gebruik zo weinig mogelijk water. Zonder deksel gebruik je namelijk drie keer zoveel energie. zuigen ook de warme lucht uit de keuken, dus laat deze niet te lang (onnodig) aanstaan. De oven zet je liefst niet naast de koelkast of vriezer, want dat heeft een nadelige invloed op je energieverbruik.

Interieur en verlichting

Wanneer je lichte kleuren gebruikt voor het interieur van je horecazaak, kun je wel 15 procent besparen op je verlichting. Weinig gebruikte ruimtes kun je voorzien van een bewegingssensor. Het dimmen van verlichting levert minder besparing op dan velen denken: als je dimt tot 50 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid licht, dan verbruikt de lamp nog 75 procent van het oorspronkelijke vermogen.

Ventileren

Vroeger ging luchtverversing in een pand vanzelf, meestal via naden en kieren. In moderne, en vaak kierdichte, gebouwen gebeurt dat minder en is daarom andere ventilatie nodig. Er moet via een systeem schone lucht aangevoerd worden. Voor de gezondheid van je personeel en je gasten is dit beter voor de gezondheid, vooral voor mensen met last van allergieën. Door slim te ventileren kun je het energieverlies zo klein mogelijk houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in jouw pand: heb je natuurlijke ventilatie, mechanische afvoer of balansventilatie? Ventileer ook de kruipruimte en plaats folie voor vochtdichte afsluiting van de bodem. Laat zeker ook ernstige vochtdoorslag of lekkages snel repareren; dat vermindert vochtproblemen die je voor hoge kosten kunnen stellen omdat er reparaties nodig zijn.

Thermostaat

Een kleine investering die veel op kan leveren… Installeer een programmeerbare thermostaat, zodat de verwarming niet aanstaat terwijl dat niet nodig is. Er zijn tegenwoordig ook al thermostaten te koop die op afstand in te regelen zijn. Wel zo handig!

Ontluchten en bijvullen

Je kunt klein onderhoud aan de cv-ketel en het warmtesysteem eenvoudig zelf doen. De radiatoren ontluchten (wanneer de radiatoren tikken) of de cv bijvullen (wanneer de verwarming niet goed op temperatuur komt) zijn betrekkelijk eenvoudige handelingen.

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator kun je een besparing tot wel dertig procent bewerkstellingen. Je ervaart minder temperatuurschommelingen en de ventilator is in een handomdraai te plaatsen. Bovendien is de investering niet hoog en is het energieverbruik zeer laag. De ventilatoren zijn geschikt voor zowel radiatoren als convectoren.

Zonnepanelen

Nederland telt inmiddels zo’n 12 miljoen zonnepanelen. Niet alleen de verlaging van je energiekosten, maar ook de duurzame uitstraling van je bedrijf zijn factoren om mee te nemen in je overweging om ze op je dak te plaatsen. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, krijg je zelfs geld terug op de jaarafrekening. Wanneer je niet de middelen hebt om zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren, dan bieden veel bedrijven leaseconstructies aan, waardoor je een vast maandbedrag betaalt. Een voordeel van leasen is, dat het onderhoud wordt gedaan door de leverancier. Een omvormer gaat bijvoorbeeld tien tot vijftien jaar mee en deze wordt kosteloos vervangen door de aanbieder tijdens de looptijd van het contract. Let wel op de kwaliteit van de zonnepanelen, want zonnepanelen met een hogere kwaliteit leveren meer op, waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Blijf op de hoogte

Iedere week twee verhalen op het gebied van energie. Houd de mailbox goed in de gaten en schrijf je hier alvast in om de nieuwsbrief te ontvangen.

Overig nieuws