Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Auteur: Thijs Jacobs
Themamaand energie 5 maart 2021
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de verwarming best een graadje lager mag.

In Sittard opende Monique Slangen (41) kortgeleden haar lunchroom, Rölkes 1645. Een gedurfde zet, zeker nu de horeca gesloten is vanwege de tweede corona-lockdown. “Toch leefde het idee om een eigen zaak te openen al langer bij mij”, vertelt Monique. “Op deze plek zat namelijk een vestiging van Bagels & Beans, waar ik bijna twee jaar heb gewerkt. De eigenaar kwam in september al naar me toe met de vraag of ik het wilde overnemen. Hij wilde stoppen vanwege gezondheidsredenen, maar daarnaast was al bekend dat Bagels & Beans uit Sittard zou vertrekken; per 1 april was het contract al opgezegd. Nu ben ik best realistisch aangelegd en denk ik niet dat we op 1 april al mogen openen, maar in de tussentijd richten we ons op afhaal. Dat doen we al sinds 23 januari, de dag dat we voor het eerst ‘openden’.”

Besparen waar het kan

We verplaatsen ons naar Den Haag, waar we Lunchroom Thuis vinden. Een zaak die gerund wordt door een jong stel, Brenda en Derk, die net aardig op dreef waren toen de coronacrisis uitbrak. Derk: “We zijn nu anderhalf jaar open en net een half jaar bezig met een nieuw klantenbestand, want we hadden de zaak behoorlijk veranderd ten opzichte van de lunchzaak die hiervoor op deze locatie zat. Het ging heel lekker, maar toen kwam de eerste coronagolf over ons heen.” Er wordt dus bespaard waar het kan. Ook op energiekosten. “De oven bijvoorbeeld, die gaat niet aan als het niet nodig is”, verklaart Derk. “Het zou namelijk zonde zijn voor de portemonnee als je die onnodig aan laat staan. Normaal staat de deur altijd wel open, want dat nodigt uit, maar tijdens de extreme kou van laatst hebben we de deur gesloten.”

Carlijn Evers (op de openingsfoto), die al sinds 2015 haar eigen Nijmeegse lunchroom Fika runt, is al jaren bewust bezig met het energieverbruik: “De verwarming staat vrijwel nooit aan in onze lunchroom”, vertelt ze. “Wanneer de zaak vol is, dan is het niet nodig vanwege de warmte van alle mensen die binnen zijn. Nu, tijdens de sluiting van de horeca, merk je wel dat het wat fris wordt binnen, maar we trekken liever een warme trui aan dan dat we de verwarming aanzetten. Heel af en toe zetten we die heel even aan om wat bij te verwarmen of we gebruiken de airco heel even om wat warme lucht bij te blazen. Daarnaast hebben we vorig jaar alle halogeenlampen vervangen voor ledverlichting, maar dat doet vrijwel iedere horecaondernemer denk ik, ook omdat er al enige tijd de verplichting is voor veel bedrijven om over te stappen op ledverlichting. Bovendien is het goed voor je portemonnee, want je bespaart best wel op de energierekening. Tot slot hebben we ook gekozen voor een groene energieleverancier, want dat past bij het duurzame ondernemerschap dat we nastreven.”

Startende ondernemer

Als startende ondernemer let je op de kleintjes, want een buffer is er nog niet. Dat geldt zeker voor Monique: “Daarom gaan wij ook bewust met ons energieverbruik om, met name met betrekking tot de verwarming. Het is een oud pand; de naam van de zaak zegt het al, het stamt uit 1645. Achter hebben we dubbel glas, maar voor in de zaak niet. We hebben er als huurder niet heel veel invloed op, want de verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud. Dat neemt niet weg dat we de verwarming op dit moment lager hebben staan dan gebruikelijk, want er mogen toch geen gasten plaatsnemen in de lunchzaak. Degenen die hier werken, zijn met name bezig achter de bar, waar ook de oven en vaatwasser zich bevinden. Dat geeft genoeg warmte af om ons warm te houden. Het warmstoken van de zaak heeft op dit moment dus geen toegevoegde waarde, dus het is eenvoudig om daarop te besparen op dit moment.”

Heater onder een partytent

“Bij ons wordt er ook afgehaald, want binnen mag uiteraard niemand plaatsnemen”, vertelt Derk. “Daarom hebben we binnen bij de ingang een kleine partytent neergezet en een klein heatertje geplaatst. De warmte blijft goed hangen in de tent, dus degenen die daar even moeten wachten op hun bestelling, hebben op die manier geen last van de kou. Binnen hebben we de verwarming fors lager staan, want we houden ons behoorlijk goed warm door veel te lopen. Onze lunchroom is namelijk lang en smal; de gasten ontvangen we aan de voorkant, terwijl de bar achterin de zaak staat. Daar maken we de broodjes, koffie en zo nog meer, maar daarna moeten we het natuurlijk wel naar de gast brengen. Het is niet alleen goed voor onze conditie, maar het houdt ons ook warm en levert een energiebesparing op. Een win-winsituatie dus!”

De overname en de restyling hebben in Sittard recentelijk veel geld gekost, waardoor het niet mogelijk is om op korte termijn te investeren in energiezuinigere apparatuur. Monique: “We hebben voorafgaand aan de opening al heel wat geïnvesteerd, maar daarbij wel op de centjes gelet. De hele zaak is voorzien van een nieuwe, frisse kleur en we hebben alles zelf gedaan. Samen met vrienden en familie hebben we dit voor elkaar gekregen, wat op zich ook heel gezellig was. Nu heeft de zaak een frissere uitstraling met tegelijkertijd veel warmte. Precies zoals ik het wil hebben. Maar als er onverhoopt toch eens een apparaat stukgaat, en ik het dan moet vervangen, dan let ik bij de aanschaf zeker op het energieverbruik.” Hetzelfde geldt voor Derk: “Daar denken we zeker over na, alhoewel ik niet hoop dat er iets vervangen moet worden, want we hebben ons buffertje wel nodig. Overigens hebben we wel zo’n blower bij de deur hangen, zoals je die ook bij veel winkels ziet, maar die zetten we alleen aan als het écht nodig is. De oplossing met de partytent, zoals we die nu hebben, is veel energiezuiniger.”

Liever even dicht

Laura Bronsgeest en Jeroen van Leeuwen, de eigenaren van brasserij en B&B De Buytenplaets in Rijswijk, hebben de zaak medio december gesloten. Ook voor afhaal en bezorging. Een weloverwogen keuze, ook met het oog op het energieverbruik en de bijkomende kosten. Laura: “We zijn wel open geweest voor afhalen en bezorgden ook. Dat liep best wel goed, maar toen er geen zicht was op heropening, de feestdagen voor de deur stonden en het weer slechter werd, kozen we er bewust voor om helemaal te sluiten.

Vanwege het mindere weer nam de interesse voor afhalen en bezorgen af en ook voor het gezin, met het oog op de kinderen, was het beter om even de rust te pakken. Natuurlijk, het is helemaal niet leuk en een financiële strop, maar dat geldt voor alle horecaondernemers in Nederland. Daarbij komt dat afhaal nooit onze core business was, dus dan is dat lastig naar een hoog niveau te krijgen in zo’n korte tijd. Hopelijk kan er richting de zomer weer wat meer, zeker met het terras, maar op korte termijn verwacht ik nog niet veel versoepelingen. Zeker niet voor onze branche.”

De keuze om de zaak helemaal te sluiten werd mede ingegeven door het energieverbruik. Jeroen: “We zitten in een milieuvriendelijke en moderne nieuwbouwwijk, dus ook ons pand is op en top geïsoleerd. Daar ligt het niet aan. Maar iedere horecaondernemer weet dat de koelingen, machines, de apparatuur en de werkbanken heel veel stroom vreten. En dan hebben wij nog moderne spullen staan, dus daar ligt het zeker ook niet aan. Als we in de winter afhaal doen, dan moet de deur open, want we moeten het buiten overhandigen. Daar is niet tegenop te stoken, nog los van de energiekosten van de apparatuur en koelingen die aan moeten staan om alles te kunnen bereiden. Op dit moment staat alles uit, zelfs de koeling. In maart pakken we het weer op, want in het voorjaar heb je minder last van de kou en dus ook een lager energieverbruik. Eigenlijk was het voor ons een simpele kosten-batenanalyse.”

De Buytenplaets heeft voor de terrasgasten (wanneer ze weer welkom zijn) fleecedekentjes liggen. Laura: “Heaters vreten stroom. We hebben zonnepanelen, maar tegen het energieverbruik van heaters en alle andere energieverslindende apparatuur in de horeca is niet tegenop te werken door de zonnepanelen. Alleen al een barkoeling vreet heel veel stroom, laat staan als je bedrijf helemaal operationeel is en volop draait. We hebben wel twee heaters hangen bij het terras, maar die gaan zelden of nooit aan, alhoewel de gasten er geregeld om vragen als ze die zien hangen. Als ze per se de heater aan willen, dan doen we dat, maar liever laten we ze uit als het even kan. Een dekentje is veel leuker eigenlijk, veel gezelliger. We wijzen onze gasten altijd op die mogelijkheid.”

Impact van de sluiting van winkels

De tweede lockdown kenmerkt zich door de sluiting van de winkels. Dat heeft natuurlijk ook impact op het straatbeeld in de stad. Uiteraard ook in Sittard en Den Haag. De Haagse lunchroom van Derk zit niet in het stadscentrum, maar daarbuiten. “Daarom hebben we veel aanloop van locals, zeker omdat de Fahrenheitstraat, waarvan onze straat een zijstraat is, zes jaar geleden op de schop is gegaan. De bewoners van de buurt voelen de noodzaak niet meer om naar het centrum te gaan, omdat hier heel veel grotere winkelketens zijn gekomen en er ook leuke daghoreca is bijgekomen. Niet alleen wij zitten hier, maar ook bekende lunchketens zoals Anne&Max en Bagels & Beans. De aanloop van mensen uit de buurt is goed, ook nu met afhaal, maar met de online bestellingen mag het van mij nog wel wat beter. De hardlopers zijn op dit moment echt wel de koffie en de chai latte, maar ook de zelfgemaakte taart van mijn vriendin, die een koksopleiding heeft gedaan, vliegt over de toonbank. Gelukkig maar, want onze omzet was op het peilmoment voor toekenning van coronasteun nog niet zo hoog. We zitten daardoor al heel snel op minder dan dertig procent omzetverlies ten opzichte van dat moment, waardoor we nu geen aanspraak kunnen maken op steun. Tijdens de eerste golf kon dat wel, maar nu zijn we ‘te goed’ bezig. Op zich is dat niet verkeerd hoor, want we willen aan iedereen laten zien dat we hard werken, dat we er nog zijn, en dat we doorgaan met doen wat we al deden. Op die manier creëren we goodwill bij onze achterban en bezoeken ze ons hopelijk straks ook weer als de horeca weer open mag. Op zich zie ik het positief in; we hebben geen personeel in dienst en zetten alles op alles om te overleven. Of er in de buurt ondernemers zijn die het wel somber inzien? Nee, dat soort verhalen heb ik nog niet gehoord, alhoewel ik niet denk dat iedereen weer volop binnen gaat zitten in de horeca straks. Dat is voor de meeste mensen toch echt wat te spannend allemaal.”

Binnen zitten nog ‘een beetje eng’

Datzelfde denkt Slangen ook: “De mensen vinden het eng om binnen te zitten, maar ik heb gelukkig wel een terras. Niet heel veel terrasruimte hoor, elf tafeltjes, maar gecombineerd met de afhaal die ik wil blijven doen en de beperking op binnenruimte denk ik dat we het heel aardig gaan doen als het straks lekker weer wordt en de beperkingen deels worden opgeheven. Dat de winkels dicht zijn, dat merk je… Het is echt rustig in de stad, maar we zitten gelukkig wel aan een wandelroute. Daardoor is het met name op de zondag best druk, wanneer de mensen aan het wandelen zijn. Ook hier heb ik nog niet gehoord dat ondernemers ermee willen stoppen. Sterker nog, tegenover ons is iemand in november vol frisse moed gestart en even verderop is er een zaak geopend in december. De steunmaatregelen lijken effect te hebben, alhoewel het wegvallen van carnaval in Sittard een groot gemis is, zeker voor de cafés. De kroegen gaan die carnavalsbuffer echt missen en gaan een zware tijd tegemoet. Het is niet alleen het carnaval dat wegvalt, maar alle festiviteiten eromheen. Ook de oktoberfeesten konden niet doorgaan, wat voor de horeca in de stad ook een topmoment had moeten zijn. Ik denk maar zo: er komt een keer een einde aan corona, maar niet aan mijn droom. Daarom heb ik besloten de zaak toch over te nemen en te vertrouwen op betere tijden.”

Op de foto's hieronder zie je Brenda en Derk op de bovenste, en Monique Slangen op de onderste foto.

Blijf op de hoogte

Iedere week twee verhalen op het gebied van energie. Houd de mailbox goed in de gaten en schrijf je hier alvast in om de nieuwsbrief te ontvangen.

Overig nieuws