Eerste vertical farm in Nederland opent de deuren

17 oktober 2017 | Roy Spijker

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland. Oprichter Kimbal Musk van Square Roots (Elon Musk jongere broer en board member van Tesla, SpaceX & Chipotle) stuurt vice president of engineering Paul Berry om bij de opening van deze commerciële vertical farm te zijn. Deze start-up, het initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg, heeft als doel om in 2025 de helft van Amsterdam (kiem)groenten en salades te leveren.

Hiervoor gaat hij zijn vertical farm, de plek waar onder volledig gecontroleerde omstandigheden voedsel wordt verbouwd in kassen van meters hoog, uitbreiden met 200 m2. Op dit moment heeft het bedrijf met de naam GROWx zijn eerste vertical farm in Amsterdam, ter grootte van 250 m2. Hiermee bedienen zij handenvol topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena. Het gehele bedrijf draait volledig op groene energie, inclusief het transport van de (kiem)groenten en salades.

Vertical farms versus een normale boerderij
Nederland is de op een na grootste agricultural exporteur in de wereld. Het meeste van dit geëxporteerde voedsel groeit niet hier, maar importeren we, en we bewerken het en gaan exporteren. Voor elke Nederlander is er bijna een voetbalveld aan ruimte nodig om al het eten, hout, katoen en andere resources te produceren. Dit houdt in dat er voor het verbouwen van groente voor alle Nederlanders 1,8 miljoen hectare land wordt gebruikt. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Rusland.

De VN heeft 17 doelen geformuleerd om de wereld naar meer duurzaamheid te helpen. Op nummer 12 staat het organiseren van duurzame consumptie- en productiepatronen en nummer 6 gaat over het gebruik van water. Vertical farming haakt hierop in, omdat voedsel lokaal kan worden geproduceerd en er dan veel minder water nodig is. Vertical farming zorgt ervoor dat de ruimte in een stad optimaal benut wordt, doordat voedsel in meerdere etages boven elkaar wordt gekweekt én er drie keer sneller voedsel kan worden geproduceerd dan normaal. GrowX ontwikkelde een eigen technologie die volledige controle geeft over het groeiproces. Door middel van leds en klimaatcontrole kunnen ze ''clean food'' zoals rucola, kiemgroente en sla produceren, zonder het gebruik van pesticiden.

Van 250 naar 10.000 m2 aan vertical farming
Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland voor het publiek. GrowX is een start-up die zich richt op het inrichten en bouwen van vertical farms voor steden. Zij zetten dit in om chefs en distributeurs op aanvraag verse salades en (kiem)groenten te leveren. De ontwikkelde technologie biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de vraag van de chefs. In de aankomende maanden wil GROWx doorgroeien naar een capaciteit van 2000 m2. Hierdoor kunnen behalve restaurants ook winkels worden bediend in Amsterdam, onafhankelijk van de seizoenen.

In 2019 verwachten zij door te groeien naar 10.000 m2 om de helft van Amsterdam te kunnen voorzien van (kiem)groente en salades. Hierna willen zij bouwen aan een sterke keten van vertical farms in Europese hoofdsteden. Er kan binnen enkele uren geoogst en bezorgd worden, zonder verlies van smaak en voedingsstoffen. Uiteindelijk is het het plan om mee te helpen aan het inrichten en bouwen aan vertical farms in de hele wereld. Het doel is vertical farms te bouwen voor circulaire steden die de voedselvoorziening in steden helpt, vanuit de stad zelf.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: