Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

16 mei 2019 | Thijs Jacobs

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang krijgen tot de bankrekening van klanten,. waardoor online betalen nog eenvoudiger wordt. Takeaway.com kan hierdoor alternatieven bieden voor online betalen, zodat de mogelijkheden die banken bieden gepasseerd kunnen worden. Per saldo zal online betalen eenvoudiger, sneller en goedkoper worden, wat belangrijk is voor een online platform, zoals dat van Takeaway.com. Als gevolg hiervan is de voorwaardelijke benoeming van Johannes Reck als lid van de Raad van Commissarissen onvoorwaardelijk geworden.

Vergunning

Het aanbieden van online betaaldiensten door Takeaway.com is onderworpen aan de nieuwe Europese Betaaldienstenrichtlijn 2 ("PSD2") zoals die in de meeste Europese landen waar Takeaway.com actief is, is geïmplementeerd. Met het oog op deze implementatie heeft Takeaway.com Payments B.V. een vergunning als betaalinstelling aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (De Nederlandsche Bank, "DNB"). De vergunning is verleend op 15 mei 2019 en zal, naast Nederland, een paspoort krijgen voor de meeste andere Europese markten waarin Takeaway.com actief is. De verwerking van online betalingen in deze landen staat dan ook onder toezicht van de relevante toezichthouders. In 2018 bedroeg het totale aantal door Takeaway.com verwerkte orders 93,9 miljoen, waarvan 61% online werd betaald.

Takeaway.com Payments B.V. is een betaalinstelling onder toezicht van DNB en is daarom verplicht om te voldoen aan de regels die gelden voor betaalinstellingen. Op grond van een van deze regels moet Takeaway.com Payments B.V. DNB zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen als het gekwalificeerde belang van een aandeelhouder in Takeaway.com Payments B.V. meer dan 20%, 30% of 50% bedraagt of onder 10%, 20%, 30% of 50% daalt. Daarnaast is een ieder verplicht een verklaring van geen bezwaar van DNB te verkrijgen voordat DNB een gekwalificeerde deelneming in Takeaway.com Payments B.V. kan houden, verwerven of vergroten of enige stemrechten in verband met een dergelijke deelneming kan uitoefenen. Een directe of indirecte deelneming in een betalingsinstelling is een gekwalificeerde deelneming wanneer deze 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in de betalingsinstelling vertegenwoordigt. Dit betekent dat voor het verkrijgen van een belang van 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in Takeaway.com een verklaring van geen bezwaar van DNB ("DNO") vereist is alvorens een dergelijk belang te verkrijgen en dat bepaalde wijzigingen in een dergelijk belang (zoals hierboven beschreven) ook een dergelijke goedkeuring van de toezichthouder kunnen vereisen. Daarnaast valt het verkrijgen van rechten om (een meerderheid van) het bestuur of een andere wijze van invloed van betekenis op het bestuur van de betalingsinstelling te benoemen ook onder het toepassingsgebied van een "gekwalificeerde deelneming".

Op 5 maart 2019 werd Johannes Reck benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen op voordracht van Delivery Hero S.E. De benoeming van Johannes Reck tot lid van de Raad van Commissarissen was onder meer afhankelijk van de voorwaarde dat Delivery Hero S.E. een DNO van DNB had verkregen. Delivery Hero S.E. heeft de vennootschap geïnformeerd dat zij een DNO heeft verkregen. Als gevolg hiervan is de benoeming van Johannes Reck per 15 mei 2019 onvoorwaardelijk geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Achtergronden
Juni-editie Lunchroom: alles over thee, terras-etiquette, gebak en brood

Je kunt de juni-editie van Lunchroom weer gratis downloaden. In deze uitgave lees je het interview met de dames van Thee Leutje in Leerdam. Deze lunch- en tearoom is authentiek en gezellig, maar bovenal zijn de producten van topkwaliteit! Verder lees je over brood, terras-etiquette (Anne-Marie va...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: