Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

16 mei 2019 | Thijs Jacobs

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang krijgen tot de bankrekening van klanten,. waardoor online betalen nog eenvoudiger wordt. Takeaway.com kan hierdoor alternatieven bieden voor online betalen, zodat de mogelijkheden die banken bieden gepasseerd kunnen worden. Per saldo zal online betalen eenvoudiger, sneller en goedkoper worden, wat belangrijk is voor een online platform, zoals dat van Takeaway.com. Als gevolg hiervan is de voorwaardelijke benoeming van Johannes Reck als lid van de Raad van Commissarissen onvoorwaardelijk geworden.

Vergunning

Het aanbieden van online betaaldiensten door Takeaway.com is onderworpen aan de nieuwe Europese Betaaldienstenrichtlijn 2 ("PSD2") zoals die in de meeste Europese landen waar Takeaway.com actief is, is geïmplementeerd. Met het oog op deze implementatie heeft Takeaway.com Payments B.V. een vergunning als betaalinstelling aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (De Nederlandsche Bank, "DNB"). De vergunning is verleend op 15 mei 2019 en zal, naast Nederland, een paspoort krijgen voor de meeste andere Europese markten waarin Takeaway.com actief is. De verwerking van online betalingen in deze landen staat dan ook onder toezicht van de relevante toezichthouders. In 2018 bedroeg het totale aantal door Takeaway.com verwerkte orders 93,9 miljoen, waarvan 61% online werd betaald.

Takeaway.com Payments B.V. is een betaalinstelling onder toezicht van DNB en is daarom verplicht om te voldoen aan de regels die gelden voor betaalinstellingen. Op grond van een van deze regels moet Takeaway.com Payments B.V. DNB zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen als het gekwalificeerde belang van een aandeelhouder in Takeaway.com Payments B.V. meer dan 20%, 30% of 50% bedraagt of onder 10%, 20%, 30% of 50% daalt. Daarnaast is een ieder verplicht een verklaring van geen bezwaar van DNB te verkrijgen voordat DNB een gekwalificeerde deelneming in Takeaway.com Payments B.V. kan houden, verwerven of vergroten of enige stemrechten in verband met een dergelijke deelneming kan uitoefenen. Een directe of indirecte deelneming in een betalingsinstelling is een gekwalificeerde deelneming wanneer deze 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in de betalingsinstelling vertegenwoordigt. Dit betekent dat voor het verkrijgen van een belang van 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in Takeaway.com een verklaring van geen bezwaar van DNB ("DNO") vereist is alvorens een dergelijk belang te verkrijgen en dat bepaalde wijzigingen in een dergelijk belang (zoals hierboven beschreven) ook een dergelijke goedkeuring van de toezichthouder kunnen vereisen. Daarnaast valt het verkrijgen van rechten om (een meerderheid van) het bestuur of een andere wijze van invloed van betekenis op het bestuur van de betalingsinstelling te benoemen ook onder het toepassingsgebied van een "gekwalificeerde deelneming".

Op 5 maart 2019 werd Johannes Reck benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen op voordracht van Delivery Hero S.E. De benoeming van Johannes Reck tot lid van de Raad van Commissarissen was onder meer afhankelijk van de voorwaarde dat Delivery Hero S.E. een DNO van DNB had verkregen. Delivery Hero S.E. heeft de vennootschap geïnformeerd dat zij een DNO heeft verkregen. Als gevolg hiervan is de benoeming van Johannes Reck per 15 mei 2019 onvoorwaardelijk geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: