Reactie KHN op VNG-pilot blurring

15 september 2017 | Thijs Jacobs

Vrijdag 15 september publiceerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de resultaten van de blurring-pilot. Een klein aantal gemeenten en ondernemers kreeg een jaar de ruimte om meer te doen dan volgens de Drank en Horecawet (DHW) mag. De VNG concludeert dat de pilot succesvol was en stelt voor dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om te beslissen of en met welke voorwaarden mengvormen van horeca (met alcohol) en retail is toegestaan. Een slecht idee, vindt KHN.

´Gevaarlijke ontwikkeling´

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Uiteraard zijn de gemeenten en ondernemers positief over de pilot. Dat was dé reden om mee te doen. Andere partijen is in het kader van de pilot alleen niet om hun mening gevraagd. Wat ons betreft is het een gevaarlijke ontwikkeling om overal alcohol te laten verkopen of schenken, iets wat als het aan de VNG ligt mogelijk wordt gemaakt. En bovendien: het kan toch niet zo zijn dat regels over gezondheid en alcohol in de ene gemeente anders zijn dan in de andere?”

Regels zijn er niet-voor-niets

Om ervoor te zorgen dat er op een goede en verstandige manier wordt omgegaan met alcohol, zijn er regels over wie, waar en onder welke voorwaarden (vergunning, opleidingseisen, inrichtingseisen) alcohol mag schenken. Deze regels en uitgangspunten voor de volksgezondheid zijn wat KHN betreft nog steeds net zo belangrijk als toen de eerste alcoholwet werd gemaakt. De VNG stelt nu voor om de wet zo aan te passen dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om te beslissen of mengvormen van horeca (met alcohol) en winkelvormen wel of niet zijn toegestaan en zo ja onder welke voorwaarden. Wat ons betreft een slecht voorstel.

Voorstel VNG: vrijbrief verkoop alcohol

Het voorstel van de VNG kan bijvoorbeeld betekenen dat in de ene gemeente wordt toegestaan dat kledingzaken alcohol mogen weggeven of verkopen, en in de andere gemeente niet. Een gemeente kan bovendien zelf bepalen of er vergunningeisen gelden en of er wel/niet een Verklaring Sociale Hygiëne nodig is.

Robèr Willemsen: “Wat ons betreft zijn de bestaande regels ervoor om te zorgen dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verstrekt. Als de politiek al blurren met alcohol zou willen toestaan, dan vindt KHN dat voor andere alcoholverstrekkers dezelfde voorwaarden moeten gelden als voor de reguliere horeca met een Drank en Horecawetvergunning. Dus: dezelfde vergunnings- en opleidingseisen (Verklaring Sociale Hygiëne) en dezelfde eisen die aan de inrichting worden gesteld. Om een parallel te trekken: als je met een auto in Nederland de weg op wilt, dan geldt voor iedereen dat je een rijbewijs moet hebben. Daarbij maakt het ook niet uit hoe vaak of hoe lang je op de weg zit. Een rijbewijs is gewoon nodig vanwege de veiligheid. Punt.”

Meer weten?

Bekijk het standpunt van KHN over een nieuwe Alcoholwet via deze link (download).

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Onderwijs
Heb jij het Beste Leerbedrijf Horeca?

Het is weer zover. De volgende editie van Beste Leerbedrijf Horeca gaat weer van start! Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) organiseert namens de branche de wedstrijd voor de 4e keer. Leerlingen en docenten kunnen vanaf 18 juni de leerbedrijven, waarvan zij vinden dat ze kans maken op de titel, no...

Koffie & thee Advertorial
Profiteer nu van een gratis Lonka Professional proefpakket

Om je kennis te laten maken met de overheerlijke en per stuk verpakte Lonka Professional Fudge en Soft Nougat, en om zelf te ervaren hoe heerlijk deze lekkernijen smaken bij koffie en thee, heeft Lonka een proefpakket samengesteld. Vul het aanvraagformulier in en ontvang geheel vrijblijvend een ...

Achtergronden Culinair Fastfood
Lekker of smerig? Domino’s komt met chocolade pizza

Op zaterdag 16 juni onthulde Domino’s haar nieuwste pizza. De choco-lotta pizza gemaakt met echte Belgische chocolade van het merk Callebaut. Het is de eerste zoete pizza op het menu van Domino’s. De pizza is vanaf 9 juli in alle vestigingen verkrijgbaar. Feestelijke pizza De choco...

Amsterdam Opening Culinair
Chef Sidney Schutte opent brasserie

Een plek waar je altijd aan kunt schuiven, meteen vanuit kantoor of rechtstreeks vanuit huis. Geen dresscode, wel goed eten. Geen poespas, wel kwaliteit. Café Cliché is een nieuw initiatief van chef Sidney Schutte dat eind augustus haar deuren opent aan de Middenweg 35 in Amsterdam. He...

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: heb jij het Lekkerste Lunchroombroodje van 2018?

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Dat broodje staat misschien al ergens op de kaart, maar waar? Tot 5 oktober 2018 kunnen medewerkers en eigenaren van dagzaken en lunchrooms in Nederland hun creatie inzenden via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. De voorwaarden vind je hier: https://www.lunch...

Fonte Frappés: veganistisch, minder suikers en razend populair

Als horeca ondernemer ben je steeds op zoek naar een hogere omzet en rendementmakers. Frappé is zo’n rendementmaker. Profiteer van de bekendheid en populariteit die de Frappuccino van Starbucks door de jaren heen heeft opgebouwd. De Frappuccino is een espresso, ijsklontjes, melk, suiker...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: