Oprichters verkopen Subway-keten voor miljarden

Auteur: Redactie
Franchiseketen Fastservice 25 augustus 2023
Oprichters verkopen Subway-keten voor miljarden

Subway, een van de bekendste broodjesketens in Nederland, is verkocht aan Roark Capital. Roark Capital is onder andere eigenaar van Dunkin' Donuts. Subway, dat momenteel ruim 180 vestigingen telt in Nederland, mikte op een verkoop van ongeveer 10 miljard dollar. Dit meldt het Amerikaanse The Wall Street Journal. 

Voor het ontstaan van Subway moeten we terug naar de sixties. In 1965 zocht Fred DeLuca een manier om zijn geneeskundeopleiding te financieren. Een vriend van de familie stelde voor een restaurant in ‘submarine’-broodjes te beginnen. Deze broodjes worden verkocht in ruim 37.000 Subways over de hele wereld. Tijdens de lockdownperiodes kreeg ook Subway te maken met teruglopende verkopen, maar sinds 2021 loopt de omzet elk kwartaal weer op. 

Roark Capital

Volgens The Wall Street Journal dongen tien bedrijven sinds februari tegen elkaar op om de broodjesketen over te nemen van de familie van de oprichters. Roark Capital heeft de strijd gewonnen en daarmee Subway gekocht voor ongeveer 8,5 miljard euro. De investeringsmaatschappij wordt dankzij de overname in één klap één van de grootste horeca-exploitanten ter wereld. Het bedrijf zit achter Inspire Brands, dat ook de eigenaar is van ketens als Baskin-Robbins en Jimmy John's. Daarnaast is Roark Capital eigenaar van niet alleen Dunkin' Donuts, maar ook The Cheesecake Factory en Cinnabon, dat groeiende is in Nederland met drie vestigingen, waaronder Utrecht Hoog Catharijne. 

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws