Nieuwe werkgeversorganisatie ijvert voor eigentijdse Horeca CAO

6 september 2017 | Roy Spijker

Nieuwe Horeca Nederland. Dit is de naam van een nieuwe werkgeversorganisatie in de horeca. Het eerste doel: een nieuwe CAO die beter aansluit bij de hedendaagse horeca- en fastservicebranche.

Frans van Rooij zegt namens de nieuwe werkgeversvereniging in oprichting: “87% van het fastservice-personeel kiest bewust voor een tijdelijk dienstverband. Het zijn jonge mensen die tijdens hun studie een centje bijverdienen maar daarna de horeca weer verlaten. De arbeidsvoorwaarden zijn nu vooral afgestemd op de 13% vaste krachten. Dat is in de praktijk onwerkbaar. Voor de ondernemers én voor de jonge medewerkers.”

Dat Nieuwe Horeca Nederland juist nu in het leven wordt geroepen is geen toeval. Dit najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe horeca CAO. De branche heeft het ruim drie jaar moeten stellen zonder een algemeen verbindend verklaarde CAO.  Na druk van werknemers via sociale media, gaat de grootste bestaande werkgeversorganisatie KHN schoorvoetend weer naar de onderhandelingstafel. “Zoals de situatie de afgelopen jaren was, dat zou ik willen belonen met een brevet van onvermogen. Het is onvoorstelbaar hoe de klassieke belangenorganisaties de boel op zijn beloop hebben gelaten. En dit geldt ook voor het beroepsonderwijs,” zegt Van Rooij. Hij stelt dat de gesettelde belangenbehartigers er niet in slagen oplossingen te bieden die recht doen aan de moderne horeca. “Het lijkt wel of men alles wil houden zoals het vroeger in de klassieke horeca was.”

Revolutionaire veranderingen
Nieuwe Horeca Nederland is een initiatief dat voortkomt uit de vakvereniging voor professionele frituurders. Het bestuur van deze vakvereniging vroeg zijn secretariaatskantoor (waarvan Van Rooij de directeur is) om de mogelijkheid van een CAO nieuwe stijl te verkennen. Hierop vooruitlopend wordt nu de nieuwe werkgeversorganisatie in het leven geroepen. Van Rooij: “In de hele fastservicebranche en de rest van de moderne horeca leeft de behoefte aan een eigentijdse CAO. De horeca verandert revolutionair. Denk hierbij aan fastfoodrestaurants, fast casual restaurants, maaltijdbezorgers, wereldrestaurants en andere nieuwe bedrijfsconcepten. Het is de hoogste tijd dat we de arbeidsvoorwaarden aanpassen bij alle veranderingen in de horeca en foodservice.” Nieuwe Horeca Nederland zoekt de komende weken contact met de bonden. Bij potentiële leden zal bovendien input worden gevraagd voor een concept-CAO.

Eigentijds beroepsonderwijs
Hoewel de arbeidsvoorwaarden voorlopig het speerpunt zijn, heeft Nieuwe Horeca Nederland een brede opvatting van zijn taak als eigentijdse werkgeversorganisatie. Dit betekent dat de nieuwe vereniging op termijn ook zijn vleugels zal uitslaan naar andere beleidsterreinen dan alleen arbeidsvoorwaarden. Zo wordt het stimuleren van eigentijds beroepsonderwijs na de definitieve oprichting direct één van de kerntaken. “Net als de CAO richt het vakonderwijs zich helemaal op de klassieke horeca. Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toonde weer eens aan dat het middelbaar beroepsonderwijs ver achterblijft bij de actuele arbeidsmarkt,” zegt Van Rooij. “Ook tijdelijke medewerkers moeten vakbekwaam zijn. Dus moet je voor fastservicebedrijven en andere moderne horecabedrijven onderwijs hebben dat goed aansluit op de praktijk. Dat is nu niet het geval. Sterker nog, het aantal horecastudenten loopt terug.” Nieuwe Horeca Nederland gaat zich dus hard maken voor adequate vakopleidingen en een passend aanbod van trainingen. Verder zal de werkgeversorganisatie zijn leden dezelfde voordelen bieden als klassieke belangenbehartigers. Het gaat hierbij om voordelen van leveranciers, dienstverleners, verzekeraars en energiebedrijven, maar ook om collectieve kortingen op onder meer muziek- en beeldrechten.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Advertorial
Spicy Chai Latte: lunchrooms zien kansen om de omzet te verhogen!

Steeds meer lunchrooms hebben Chai Latte ontdekt: hét superhippe, spannende alternatief voor koffie en thee. Chai Latte is de warme drank op basis van thee en melk met verschillende specerijen; zoals gember, kaneel, anijs, kruidnagel en nootmuskaat. Zet Chai Latte op de kaart en haal vee...

Opening Rotterdam
Papa John´s Pizza opent nieuwe vestiging in Rotterdam

Papa John’s, de op drie na grootste pizza bezorgketen ter wereld, opende op maandag 19 februari een nieuwe vestiging in Rotterdam aan de Goudsesingel 95. Na succesvolle openingen in Amsterdam breidt Papa John’s zich steeds verder uit, nu dus ook in Rotterdam! Papa John’s weet v...

Achtergronden Culinair
Restaurant Valuas Venlo ontwikkelt knaloranje vegetarische Koningsbitterbal

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft een speciale Koningsbitterbal ontwikkeld. De bitterbal is gevuld met pompoen en oud-Hollandse specerijen en is knaloranje van kleur. De vegetarische snack is een ode aan Koning Willem-Alexander en Koningsdag. De Koningsbitterbal is de nieuwste aanwinst binnen ...

Interview CityTrip
CityTrip Enschede: interview 'Melan'

In de CityTrip Enschede-reeks bezochten we eerder al Stoet en Meisje, twee relatief nieuwe zaken. Enschede is een stad met een rijke historie en ook binnen het lunchroomaanbod in de stad hebben we een zaak gevonden die zich al langer staande heeft weten te houden. Melan is een dagzaak die al achttie...

Opening Restaurant
De Beren opent eerste vestiging in Apeldoorn

Nabij het stadshart van Apeldoorn, aan de Molenstraat-Centrum opent restaurant De Beren op 22 februari de deuren. Het restaurant heeft een prachtige ligging aan het Apeldoornse kanaal. Hierdoor is het de ideale spot om met mooi weer te vertoeven op het terras, maar ook tijdens de koudere dagen genie...

Dick Koerselman nieuwe voorzitter FNV Horecabond

De leden van FNV Horecabond hebben vandaag tijdens het Ledencongres Dick Koerselman verkozen tot voorzitter. Per 1 april 2018 zal Dick Koerselman het voorzitterschap overnemen van Ben Francooy die 1 mei 2018 met pensioen gaat. Dick Koerselman over zijn rol als voorzitter: “Ik zie het als mi...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: