Nieuwe vestiging Bagels & Beans in Leiden

27 januari 2021 | Redactie

Wie via Leiden Centraal reist of in het stationsgebied werkt, woont of overnacht hoeft niet ver meer te lopen voor een verse creamcheese bagel of Mushroom Soja Latte. In de plint van het nieuwe multifunctionele gebouw Lorentz opent op 3 februari de derde Bagels & Beans van de sleutelstad. Pal tegenover het station en boven de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. 

Zoals vele Leidenaren al jaren de weg naar bagels, koffie en geluk weten te vinden, zo kennen Martijn Hoekstra en Gert-Jan van der Hoeven het bageluniversum als hun broekzak. De vrienden werden tien jaar geleden gegrepen door de oase van rust, en namen toen de Bagels & Beans op de Haarlemmerstraat over. Om hun bagelliefde met nog meer mensen in de stad te delen, waren ze jarenlang op zoek naar een piekfijne plek voor hun tweede bagelparadijs. En die vonden ze op het Stationsplein, waar het Lorentz-gebouw sinds kort de skyline van Leiden bepaalt.

Dus jullie bagelavontuur begon op de Haarlemmerstraat?

Martijn: "Nou, eigenlijk in Engeland. Dat zit zo. Gert-Jan en ik komen allebei uit Leiden en zijn al meer dan twintig jaar goede vrienden. We gaan ieder jaar samen op vakantie naar Engeland of Schotland, om daar de koffiecultuur te proeven. Zo ontdekten we koffie- en broodjesketens als Costa en Pret A Manger, met een sfeer die helemaal niet bestond in Nederland. Althans, dat dachten we. Totdat Gert-Jan in Amsterdam langs een Bagels & Beans liep, met precies de sfeer die we kenden vanuit Engeland."

Kun je die sfeer omschrijven? Wat raakte jullie precies?

"Wat Gert-Jan en mij het meeste aanspreekt: de nadruk op persoonlijke aandacht en ambachtelijkheid. Dat is het perfecte recept tegen de gejaagdheid van het dagelijks leven van tegenwoordig. Lekker eigenwijs, speels en een tikkeltje tegendraads."

Hoe hebben jullie daarvan je werk gemaakt?

"We werkten toen allebei nog voor multinationals, maar werden dat steeds meer zat: iedere dag in de file, weinig oprechte interactie met mensen en alles digitaal. Dus zochten we contact met oprichters Ronald en Ninande. Na een aantal gesprekken vertelden ze dat we de Bagels & Beans op de Haarlemmerstraat konden overnemen, die toen werd gerund door Stefan Slegtenhorst en Fieke Pleij. Zij hadden twee vestigingen in Leiden en wilden terug naar een, de Maarsmansteeg, en wij zegden onze kantoorbanen op."

En dat beviel zo goed dat jullie meer wilden?

"De winkel aan de Haarlemmerstraat is niet heel groot, vandaar dat we al snel op het idee kwamen een tweede te openen. Wat ook meespeelde was onze vriendschap. Een Bagels & Beans runnen is fantastisch, maar vergt soms best veel van ons en we wilden dat op een goede manier insteken. We hielden allebei ook te veel van het bagelvak om dat los te laten. Dus gingen we op zoek naar een tweede locatie, zodat we het werk beter kunnen verdelen."

Hoe kwamen jullie bij de Lorentz?

"In eerste instantie hadden we een oogje op het voormalige ABN AMRO-pand aan de Stationsstraat, dat zou worden omgebouwd tot hotel. Maar het vergunningstraject duurde zo lang dat we ervan afzagen. Twee jaar later, in 2017, kwamen we in contact met de projectontwikkelaar van de Lorentz. Het Stationsplein is natuurlijk een ideale plek, want het is de entree van Leiden en voor de deur is een enorme fietsenstalling. Het leuke is dat je hier een heel andere doelgroep aanspreekt dan in de bekende winkelstraat: meer forenzen, hotelgasten, werknemers en bezoekers van het LUMC, het Heineken-hoofdkantoor dat ook in de Lorentz huist en het Leiden Bio Science Park."

Zo’n drukke locatie vraagt vast ook om meer zitplaatsen?

"Klopt ja. Als we straks helemaal open mogen, is er binnen plek voor zo’n zestig bagelliefhebbers. En in de zomer hebben we voor de deur een mooi terras, waar je heerlijk in de zon zit en eindeloos mensen kunt kijken. Zo creëren we een oase van rust op misschien wel het drukste punt van de stad."

Bagels & Beans Leiden Stationsplein is vanaf woensdag 3 februari open voor afhalen en bezorgen. Bestellen kan via bestel.bagelbeans.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: