Nieuwe routekaart, weinig versoepelingen

3 februari 2021 | David Bakker

Op dinsdag 2 februari presenteerde het kabinet een nieuwe routekaart waarin staat opgenomen wanneer de restaurants en cafés weer open mogen. De horeca blijft in elk geval tot 2 maart gesloten, vervolgens wordt aan de hand van het risiconiveau bepaalt in hoeverre restaurants en cafés open mogen. Ook wordt er onderscheidt gemaakt tussen restaurants en cafés. Op de website van Rijksoverheid is de volledige routekaart te downloaden.

In alle verschillende risiconiveaus heeft de horeca te maken met beperkingen. In cafés blijft, ongeacht het risiconiveau, een zitplaats verplicht en in restaurants wordt de shift van maximaal dertig gasten geherintroduceerd. De route kaart zit er als volgt uit:

Routekaart heropening restaurants

Niveau 4 Zeer ernstig
(huidige situatie)

Algehele sluiting

Bezorgen blij­ft mogelijk

Afhalen blij­ft mogelijk tot 01:00 uur

Verzwaring: sluitingstijd afhaalfunctie 15 minuten vóór ingang avondklok

Niveau 3 Ernstig

Restaurants open onder voorwaarden

Sluiting om 22:00 uur, laatste inloop om 21:00 uur

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 4 personen aan een tafel (exclusief kinderen t/m 12 jaar)

Maximaal 30 gasten binnen per ronde (exclusief personeel)

Maximaal 2 rondes per tafel per avond

Scheiden van de rondes, waarbij gasten op een afgesproken moment op afgebakende tijdstippen arriveren

Niveau  2 Zorgelijk

Sluiting om 00:00 uur,

laatste inloop om 23:00 uur

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 6 personen aan een tafel (exclusief kinderen t/m 12 jaar)

Maximaal 50 gasten binnen (exclusief personeel)

Niveau 1 Waakzaam

Sluiting om 00:00 uur,

laatste inloop om 23:00 uur

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 8 personen aan een tafel (exclusief kinderen t/m 12 jaar)

Maximaal 100 gasten binnen (exclusief personeel)

Routekaart overige horeca, Inclusief coffeeshops en sportkantines

Niveau 4 Zeer ernstig
(huidige situatie)

Algehele sluiting

Bezorgen blijft­ mogelijk

Afhalen blij­ft mogelijk tot 01:00 uur

Sluiting nachtclubs & discotheken

Sluiting afhaalfunctie coffeeshops om uiterlijk 20:00 uur

Verzwaring: sluitingstijd afhaalfunctie 15 minuten vóór ingang avondklok

Niveau 3 Ernstig

Algehele sluiting

Bezorgen blij­ft mogelijk

Afhalen blijft­ mogelijk tot 01:00 uur

Sluiting nachtclubs & discotheken

Sluiting afhaalfunctie coffeeshops om uiterlijk 22:00 uur

Niveau  2 Zorgelijk

Sluiting om 00:00 uur,

laatste inloop om 23:00 uur

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 6 personen aan een tafel (exclusief kinderen t/m 12 jaar)

Maximaal 50 gasten binnen (exclusief personeel)

Sluiting nachtclubs & discotheken

Niveau 1 Waakzaam

Sluiting om 00:00 uur,

laatste inloop om 23:00 uur

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 8 personen aan een tafel (exclusief kinderen t/m 12 jaar)

Maximaal 100 gasten binnen (exclusief personeel)

Sluiting nachtclubs & discotheken

Routekaart Culturele instellingen en evenementen

Niveau 4 Zeer ernstig

Verbod op alle evenementen

Niveau 3 Ernstig

Verbod op alle evenementen (m.u.v. gebruikelijke openstelling van de instelling zoals bioscopen, theaters en concertzalen)

Voor gebruikelijke openstelling geldt maximaal 30 personen* (inclusief kinderen t/m 12 jaar en exclusief personeel) en verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Niveau 2 Zorgelijk

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 50 personen* (inclusief kinderen t/m 12 jaar en exclusief personeel)

Niveau 1 Waakzaam

Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats

Maximaal 100 personen* (inclusief kinderen t/m 12 jaar en exclusief personeel)

(* Er wordt momenteel nader onderzocht of -en onder welke voorwaarden- een geschikte alternatieve norm kan gelden.)

De risiconiveaus van de routekaart heropening restaurants hieronder:

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: