KHN verliest kort geding om coronabeperkingen in de horeca

21 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een zaak tegen de Nederlandse Staat over de coronabeperkingen verloren. Vrijdag heeft de rechter geoordeeld dat de regels niet versoepeld hoeven te worden door de overheid. Het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren blijft hiermee overeind.

KHN spande op 23 juli jl. een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan één tafel mogen zitten is onnodig en beperkt het ondernemerschap enorm, zo lezen we in een persverklaring van KHN. Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden, clubs & nightlifebedrijven zijn nog steeds gesloten en voor veel zaken dreigt faillissement.

KHN is teleurgesteld

KHN is teleurgesteld over het vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt. Dat is voor de horeca met de huidige maatregelen niet het geval, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5 meter aan één tafel. Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv. vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5 meter van elkaar mogen zijn. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5 meter aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.

Verder is het belangrijk dat er in overleg een concreet stappenplan komt met objectieve criteria op basis waarvan helder is wanneer de Staat welke versoepelingen doorvoert. Dat geeft duidelijkheid en perspectief. Dat was de hoofdinzet van het kort geding. De rechter heeft het helaas niet aangedurfd een zwaarder gewicht toe te kennen aan de belangen van ruim veertigduizend horecaondernemers.

Verkort vonnis. Motivering volgt later

De kort geding rechter heeft een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. De motivering van het vonnis volgt pas enkele weken later. Tot die tijd kan KHN hier inhoudelijk geen uitspraken over doen.

Faillissementen

De huidige maatregelen maken het bijna onmogelijk om een horecabedrijf rendabel te exploiteren. En als de terrassen in het najaar verdwijnen, wordt dit alleen maar erger. KHN verwacht dat veel horecazaken aan het eind van het jaar of begin volgend jaar faillissement aan moeten vragen.

Klap in het gezicht

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is. Vanuit KHN zullen we blijven knokken voor onze prachtige branche en we zullen blijven strijden voor de belangen van onze leden en dus voor een versoepeling van de maatregelen. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid. Ook al hebben we een zakelijk verschil van mening waarover de rechter nu in eerste instantie een uitspraak heeft gedaan, er zijn natuurlijk hele duidelijke gezamenlijke belangen. We willen een gezond Nederland en een florerende horeca-omgeving. Vanuit dat gezamenlijke belang moeten we het constructieve gesprek kunnen voeren over welke maatregelen noodzakelijk zijn maar ook waar (stapsgewijze) versoepelingen mogelijk zijn. Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket. 

Volksgezondheid op nummer 1

“Vooropgesteld: Ook voor KHN staat de volksgezondheid op nummer 1. KHN wil dan ook geen onverantwoorde versoepelingen. We willen bovendien dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. We zoeken absoluut niet de grenzen op en willen ook zeker geen voorkeursbehandeling. De laatste RIVM cijfers laten zien dat de horeca, met een besmettingskans van 2,9%, een veilige en verantwoorde plek is om uit te gaan, dit zien we graag terug in het beleid van kabinet”, aldus Willemsen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: