KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening

9 februari 2021 | Redactie

De commissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nam vandaag de petitie ‘Meer steun en een snelle heropening van de horeca’ in ontvangst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is.

Ondanks noodzakelijke verbeteringen dekt de overheidssteun bij lange na niet alle vaste lasten en ook het perspectief op heropening blijft vooralsnog uit. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde routekaart Horeca route naar een verantwoorde opening. Aangezien de door het kabinet gepresenteerde routekaart voor de horeca te beperkend en niet werkbaar is, presenteert KHN vandaag een concreet alternatief voor de horeca (zie afbeeldingen onderaan bericht).

KHN presenteert routekaart voor verantwoorde opening horeca

Vorige week presenteerde minister De Jonge een routekaart die laat zien welke versoepelingen er volgen als er minder besmettingen zijn. Volgens KHN is dit een volstrekt onacceptabel plan, dat niet werkzaam is voor de horeca. KHN heeft daarom de al eerder ontwikkelde slimme maatregelen vertaald naar de Horecaroute naar een verantwoorde opening. De concrete KHN invulling van de horecadelen van de overheidsroutekaart beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen mogelijk wordt gemaakt.

De alternatieve horecaroutekaart is vanmiddag aangeboden aan de commissie EZK van de Tweede Kamer met de oproep aan die zelfde Tweede Kamer om het kabinet te bewegen in overleg te treden over de routekaart met gesloten sectoren zoals de horeca. KHN voelt zich in ieder geval al gesteund door de vorige week ingediende motie van Klaas Dijkhoff; een motie die het kabinet oproept om de versoepelingruimte eerlijker te verdelen over de verschillende sectoren en daarover in overleg te treden met de getroffen sectoren. Voor de petitie en routekaart was veel aandacht in de Tweede Kamer. De Kamerleden Aartsen (VVD), Schonis (D66), Van Haga (FvD), Bruins (CU), Moorlag (PvdA) en Van der Lee (GroenLinks) waren aanwezig bij de online aanbieding en overhandiging.

Koffie staat klaar

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Wij hebben een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. De koffie staat bij ons online klaar voor overleg. We gaan er vanuit dat de motie van Dijkhoff wordt aangenomen - D66, CDA, CU, SGP en PVV steunen die motie immers -  en dat er binnenkort een gesprek met het kabinet komt.”

In de petitie die samen met de alternatieve routekaart voor de horeca is aangeboden, wordt de Tweede Kamer opgeroepen om de steunpakketten te verstevigen, maar vooral ook om concreet perspectief te bieden voor heropening van de horeca. De petitie is sinds begin december ruim 86.000 keer ondertekend. Sinds de start van de petitie zijn de steunpakketten aanzienlijk verbeterd, maar voortdurende waakzaamheid en bijsturing – ook op de route naar de heropening – is cruciaal.

Robèr Willemsen: “De steunpakketten zijn recent nog uitgebreid. Maar dat laat onverlet dat de overheidssteun bij lange na niet 100 procent van de lasten dekt. Het overgrote deel van de horeca is straks minimaal zeven maanden dicht geweest en sommige sectoren zijn sinds half maart überhaupt niet open geweest. Het is goed dat er vorige week meerdere moties door de Tweede Kamer zijn aangenomen die concreet aandacht vragen voor ondernemers die nog steeds buiten de boot vallen; iets waarvoor KHN blijft strijden. Daarnaast is blijvende aandacht voor de vraag of de steunmaatregelen voldoende zijn cruciaal. Dit hebben we gelukkig goed kunnen overbrengen aan de zes Kamerleden die onze petitie en routekaart vandaag in ontvangst hebben genomen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: