Jazzmans opent eerste Europese filiaal in Universiteit Utrecht

12 februari 2019 | Thijs Jacobs

Op de Universiteit Utrecht huist sinds kort het eerste Europese filiaal van het Amerikaanse grand-café Jazzmans Brew & Bakery, dat op veel universiteiten in de VS een begrip is. Naast het hip-ogende Jazzmans is er ook ruimte voor een zelfbedieningsrestaurant en heel veel zitplekken.

De zogenaamde ‘dining hall’ moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die werkt en studeert op de internationale campus van de Universiteit Utrecht, maar ook mensen van buiten. Op de vloer ligt CO2-neutraal Marmoleum van Forbo Flooring in drie kleuren/dessins, dat perfect aansluit bij de sfeer van de nieuwe ruimte. Het ontwerp werd gedaan door interieurarchitect Eline van der Heijden (van de Universiteit Utrecht) in samenspraak met cateraar Sodexo, de formule-eigenaar van Jazzmans.

Muziek speelt een belangrijke rol

Volgens Sodexo is het heel bijzonder dat de Universiteit Utrecht de eerste gastheer is geworden van het café omdat de formule tot nu toe alleen in Amerika bestond. Jazzmans is volgens Sodexo een grand-café waar je heen gaat om lekkere koffie of thee te drinken en te genieten van eten; waar je kunt relaxen en muziek een belangrijke rol speelt. Jazzmans wil een huiskamergevoel creëren, aldus Sodexo. Ook kun je zelf kiezen van welke bonen je koffie 'gebrewd' wordt. Dat betekent wel dat het bakkie troost duurder is dan normale universiteitskoffie.

Het is overigens niet aan Jazzmans af te zien dat het een formule van Sodexo betreft. Het lijkt een zelfstandig café door de aankleding, het personeel, de service en het serviesgoed. De mensen achter de bar hebben bijvoorbeeld een barista-opleiding genoten. Ook kun je gewoon bestellen aan tafel en hoef je niet naar het buffet. De producten uit de ‘bakery’ variëren van muffins en broodjes tot hartige pasteitjes, maar er kan ook een echte, warme lunch worden besteld. Jazzmans is zeven dagen per week open, van 8 tot 17 uur.

Duurzaam

Het Facilitair Service Centrum van de Universiteit Utrecht heeft zoveel mogelijk duurzaam proberen te werken tijdens de renovatie van de oude eetzaal. Zo zijn veel oude meubels opgeknapt. De tafels zijn bovendien multifunctioneel en kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk tot podium omgebouwd worden. Daarnaast zijn er veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en metaal, en is er optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht. En op de vloer dus het CO2-neutrale Marmoleum van Forbo Flooring, dat niet alleen fraai en supersterk is, maar ook heel gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch. Een van de toegepaste vloeren heet Marmoleum Cocoa (bijnaam chocoladevloer, red.). Hierin zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct van de cacao-industrie geupcycled. Zo is de nieuwe ‘dining hall’ ook weer een stukje duurzamer geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: