Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

22 mei 2019 | Thijs Jacobs

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door een Barbecoa Steakhouse en een Fifteen restaurant in Groot-Brittannië.

In het geval van een faillissement komen 1300 mensen zonder werk te zitten. Inmiddels is adviesbureau KPMG in de arm genomen om het proces te begeleiden.

Stijgende kosten en concurrentie

Als oorzaak van de negatieve resultaten wordt de lastige consumentenmarkt genoemd, maar ook de sterke concurrentie en almaar stijgende kosten. Jamie Oliver heeft in de Britse media gereageerd op de berichtgeving en stelt erg bedroefd te zijn door het nieuws. In januari bleek al dat de omzet van de Britse restaurants van Oliver terugliep; zo ver dat een sluiting onvermijdelijk leek. In Nederland en Duitsland werd daarentegen gesproken over uitbreiding.

De vestigingen van Jamies Italian in Nederland vind je in de Rotterdamse Markthal en in het centrum van Den Haag. De zaken blijven open, net als andere vestigingen buiten Groot-Brittannië die door franchisenemers worden gerund. 

Jamie Oliver staat ook wel bekend als 'The Naked Chef', vanwege zijn tv-show met dezelfde naam die tijdens de jaren negentig mateloos populair was. In ons land vind je ook vestigingen van Fifteen en Jamie Oliver’s Diner (Rotterdam). Fifteen Amsterdam sloot in november 2016 noodgedwongen de deuren na een faillissement en ook Jamie Oliver's Diner is nu alweer gesloten. In Tilburg en Arnhem wisten Jamie Oliver's Pizzeria's het ook niet langer dan een jaar vol te houden.

Enkele jaren geleden draaide het zakelijke imperium van Oliver nog een omzet van 160 miljoen pond. Onder het bedrijf vallen ook de tv-programma's en het videokanaal op internet, alhoewel driekwart van de omzet werd gerealiseerd door de vestigingen van Jamie's Italian dat in 2008 werd opgericht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Achtergronden
Juni-editie Lunchroom: alles over thee, terras-etiquette, gebak en brood

Je kunt de juni-editie van Lunchroom weer gratis downloaden. In deze uitgave lees je het interview met de dames van Thee Leutje in Leerdam. Deze lunch- en tearoom is authentiek en gezellig, maar bovenal zijn de producten van topkwaliteit! Verder lees je over brood, terras-etiquette (Anne-Marie va...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: