Horeca blijft zeker nog dicht tot december

28 oktober 2020 | redactie

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog rekening gehouden met verschillende scenario's, afhankelijk van de ontwikkeling met betrekking tot de stijging van het aantal coronabesmettingen en de druk op de gezondheidszorg.

Wil Nederland teruggaan naar risiconiveau 3 op de zogeheten 'routekaart', dan moet het aantal besmettingen per dag dalen tot onder de 6000. Het is duidelijk: zover is het nog lang niet. Dit wijzen de recente cijfers uit. Maar ook bij niveau 3 is de situatie nog steeds ernstig. Experts menen dat met de huidige maatregelen het reproductiecijfer licht zal dalen, waardoor het virus langzaam teruggedrongen wordt. Daarmee is een totale lockdown niet direct nodig, maar zal het langer duren totdat het virus 'uitdooft'. Daarom gaan er stemmen op om een korte en stevige lockdown in te stellen. 

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft al aangegeven dat in enkele steden de spoedeisende hulp tijdelijk gesloten is geweest omdat de druk op de zorg te groot was. Hij denkt ook dat eind november 57 procent van de zorg uitgesteld gaat worden vanwege de forse toename van het aantal coronabesmettingen. 

Inmiddels heeft het OMT een negatief reisadvies voor het buitenland tijdens de kerstvakantie voorgesteld. Het OMT daarnaast voor Europese afstemming over het sluiten van de horeca, het verbieden van feesten en evenementen en het handhaven van de maatregelen.

In Duitsland wordt een lockdown inmiddels voorbereid. Op die manier wil het land bewerkstelligen dat families en vrienden elkaar tijdens de kerstdagen weer kunnen zien. De lockdown gaat op 4 november in wanneer daarover een akkoord wordt bereikt. De lockdown houdt ook een sluiting van de horeca in. Hotels mogen enkel kamers beschikbaar stellen voor mensen die daarvoor een absolute noodzaak hebben. Feitelijk is deze lockdown grotendeels vergelijkbaar met de lockdown die Nederland nu ondervindt. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: