Friethoes opent ambachtelijke FrietFabriek voor horeca

16 september 2016 | Jorien Slager

Naast hun winkel en evenementencatering opent FrietHoes een ambachtelijke FrietFabriek om hun friet te snijden, voor te bakken en te koelen. FrietHoes gaat namelijk hun dagverse, ambachtelijke friet aan horeca leveren. Daarmee zijn ze de eerste die echt verse, voorgebakken friet landelijk via groothandels gaat uitleveren. Maar toch is dat niet waar het om gaat. 

Friet met karma

Bij FrietHoes zijn ze er heilig van overtuigd dat de wereld er leuker op wordt als we allemaal net ietsje meer doen om ‘m ook leuker te maken. Dus een milieuvriendelijke verpakking, biologisch waar mogelijk en vooral geen toevoegingen of behandelingen. FrietHoes chef Joost Hoes: ‘Iedereen wordt het gelukkigst van een chef die zelf de aardappel tot zijn eigen verse friet maakt. Maar wij weten uit eigen ervaring ook hoeveel tijd en geld dat kost.’ 

Om dat te veranderen huurden ze een ruimte in een leuke hoek van Haarlem te midden van wijnleveranciers en speciaal bierbrouwerijen. Een flinke verbouwing met vooral oog voor de koelinstallatie. ‘Het goed terugkoelen kost normaal gesproken het meeste tijd, maar is ook de belangrijkste stap in het proces. Hoe sneller dat gaat, hoe langer de friet echt vers blijft en krokant afbakt.’ Joost legt uit hoe belangrijk dat is: ’Wat nu op de markt is en door industriële frietbakkers verse friet wordt genoemd, is alsnog zo behandeld dat het een maand ‘vers’ kan blijven en dat proef je gewoon.”

Echt dagvers

Elke vorm van rotzooi in de friet is bij FrietHoes uit den boze. Dus zelfs niet blancheren of invriezen. Daarom leveren ze binnen 24 uur van pieper tot pas, met als resultaat smaakvolle friet zonder behandelingen of toevoegingen, die zeker vier dagen lang lekker vers smaakt. Eerst in samenwerking met Rungis het concept beproefd, nu in samenwerking met een landelijk netwerk van verschillende groothandelaren. De broer van Joost, Sebastiaan Hoes vertelt: ‘We moesten de juiste partners zoeken die ook bereid waren dat stapje meer te zetten om het logistiek mogelijk te maken zes dagen in de week echt verse friet bij mensen te kunnen krijgen.’ Nu er aantal partners zijn gevonden kunnen ze gaan beginnen met hun missie van echte friet voor iedereen. Sebastiaan legt uit: ‘Dat Nederland klaar is voor meer echte en duurzame producten is oud nieuws. In elke frietverkiezing staan de dagverse frieten bovenaan en met industriële friet kom je eigenlijk niet meer weg in de horeca. Tegelijkertijd kan je niet verwachten dat elk restaurant ineens een extra kok aanneemt voor de friet.”

Gewoon uitproberen

Elke restaurateur kan op de site van FrietHoes met een druk op knop een proefverpakking aanvragen. Joost zegt: ‘We vinden het zelfs wel lachen als een chef een keer een proefpakketje bestelt voor het personeelseten.’ Ze zullen de friet ook aan een hoop chefs moeten laten proeven om hun missie te laten slagen: ‘We willen uiteindelijk dat FrietHoes friet net zoals een ambachtelijke kroket echt besteld wordt. Niet als anoniem bijgerecht uit de industrie, maar iets waar je voor kiest omdat je weet dat het vers en echt lekker is. Doodeng om te zeggen, maar we hopen wel een beetje de Holtkamp van de friet te worden.’

Meer over FrietHoes

Het verhaal van de broers Hoes begon in 2007 toen Joost, toen nog werkzaam als chef-kok, het verzoek kreeg friet te verkopen tijdens een beurs. Joost vond dat zo leuk dat hij eind 2009 een biologische frietwinkel opende in een klein winkelpandje vlakbij het station van Haarlem: FrietHoes. Sebastiaan, die op dat moment in de reclame werkte, zag wel wat in het idee van Joost. Hij kocht een oude bus, liet die ombouwen tot foodtruck en werd zo onderdeel van het bedrijfje van zijn broer. Nu zijn er 5 friet vehikels, staan ze op vele festivals en wonnen ze meerdere prijzen en top 10 noteringen, zoals recent nog de Frietopia award voor beste biologische friet.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: