Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om een reactie. 

Dirk: "Je begrijpt dat wij over een eventuele beslissing niet mogen communiceren, maar het feit is dat wij ook nog niet weten wat de uitkomst vanavond wordt. Daar beslist het OMT op dit moment over. Wat Rober Willemsen en ik hebben kunnen doen, is het kabinet en het OMT van advies voorzien over hoe de horeca op een veilige manier weer open kan."

Niet alleen de terrassen open, maar ook binnen

Er werd in verschillende media gesproken over een maximum van 30 gasten in een café of restaurant. Klopt dit? Dirk: "We hoorden de geruchten ook, over de terrassen die op 1 juni weer open zouden mogen onder voorwaarden. Maar dat is wat ons betreft te weinig en vandaag hebben we de beleidsmakers kunnen vertellen waarom dat zo is en op welke manier onze sector op een verantwoorde en volwassen manier gasten binnen kan ontvangen. Mijn indruk is dat er goed geluisterd is, en dat de boodschap helder is ontvangen door het kabinet en het OMT. Heel veel horecaondernemers hebben al laten zien welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen. Beloon dat dan door de sector op verantwoorde wijze de deuren te laten openen."

De nood is hoog

Dirk wil (geheel terecht) wel graag buiten de medische discussie blijven: "Natuurlijk zouden wij als KHN graag zien dat we morgen als vanouds de deuren weer mogen openen, maar de realiteit laat dat niet toe. Dat snappen wij ook wel. Na het gesprek van zojuist heb ik wel goede hoop dat niet alleen de terrassen weer kunnen openen, maar dat de horeca ook binnen op gepaste wijze weer open kan. De nood is namelijk hoog. Gelijdelijk openen willen we dus graag, maar vergeet daarbij niet het repareren en aanvullen van de noodmatregelen niet. We hebben nog wat te repareren met de eerste NOW-regeling die onvoldoende bleek en we hopen op een uitbreiding, die weer te maken heeft met de huurlasten van horecaondernemers."

De verwachting?

Tot slot, we proberen het toch nog even. Wat is de verwachting voor vanavond? "Onze inhoudelijke argumenten voor een heropening van de horeca - niet alleen van de terrassen, maar ook binnen - werden goed ontvangen. Uiteindelijk blijft het een advies van ons en we weten niet in welke mate het wordt overgenomen. Het OMT moet beslissen en de premier moet het nog uitspreken vanavond. Daarna weet onze sector pas echt waar het aan toe is. Het is simpelweg te vroeg om een concrete verwachting uit te spreken, maar we hopen dat ons voorstel wordt overgenomen en dat we hebben kunnen laten  zien onder welke voorwaarden de horeca weer open kan."

Al het cafénieuws wekelijks in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: