Column Pieter Punter: Alleen de bitterbal lijkt zich te handhaven

19 december 2016 | Pieter Punter

De snackfoodindustrie blijft erg traditioneel en weinig vernieuwend. Wat staat ons in het nieuwe jaar te wachten? Sergio Herman zal zeker nog een aantal ‘Frites Ateliers’ openen. Onlangs heb ik zijn Zeeuwse frites geprobeerd in Utrecht. De frites was eigenlijk gewoon patat, geen wereldschokkende andere smaak of textuur dan die van de concurrenten. De truffelmayonaise was wel heel lekker en apart en de zaak loopt prima. Ook op het gebied van kroketten gebeurt er van alles.

Gelukkig heeft de Hema het aanbod van Febo om een rookworstkroket te maken afgeslagen. De Hema rookworst is een iconisch product, daar moet je vanaf blijven. Er is echter van alles aan de hand met de kroket; er komt een zuurkoolkroket (wellicht dus toch met worst), een pekingeendkroket (nee, niet met sambal) en er is sprake van een snertkroket.  Een Amsterdamse chef heeft de krokodel bedacht, geen vleesragout maar frikandellenragout. Garnalenkroketten blijven een probleem, alleen die van Holtkamp slagen met vlag en wimpel, de meeste anderen hebben wel de naam maar missen de garnalen (wellicht een idee voor Sergio Herman). 

Dit zijn natuurlijk allemaal ongezonde keuzes, er is nauwelijks aanbod van groenteburgers, vegasnacks of stampballen (de stampbal is al in 2009 uitgevonden). Snackgroentes, kleine tomaatjes of minigroenten worden zelden gespot in de snackbar of lunchroom. De peulvrucht maakt ook een nieuwe start, lekker, voedzaam en gezond. Pulled pork heeft Nederland ook veroverd, helaas is de kwaliteit vaak bedroevend en de smaak van de saus te overheersend. Retail wordt steeds meer een concurrent van de horeca. Er is een groot aanbod van allerlei snacks in de supermarkten in kleine verpakkingen (Max Verstappen brengt ze razendsnel rond), dit zou uitstekend passen in het assortiment van de snackbar en zeker een nieuwe doelgroep aanspreken.

Frikandellen, kroketten, berenklauwen en vlammetjes zijn ontzettend van de vorige eeuw. Alleen de bitterbal lijkt zich te handhaven, hoewel de generatie die hiermee is opgegroeid langzamerhand uitsterft. Een absolute blijver is echter de patat, daar kunnen we niet genoeg van krijgen. Hier zien we ook een trend naar meer kwaliteit en ambachtelijkheid, er komen steeds meer zaken die zelf snijden en verse frieten bakken en een sterrenchef als voorbeeld hebben.   

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: