Column Bart van der Schoot: Deze ontwikkeling biedt een smakelijke vooruitblik

Auteur: Bart van der Schoot
BartvanderSchoot Columns 4 april 2024
Column Bart van der Schoot: Deze ontwikkeling biedt een smakelijke vooruitblik

Afgelopen week zat ik in een lunchzaak en wilde eens iets proberen wat ik nog niet eerder had geproefd. Een vegan lunch, en tot mijn grote verbazing was het aanbod in vegan producten ruim aanwezig. Ik besloot een ‘Stapel op jou Club’ te nemen, ja echt, een clubsandwich zonder vlees.

De afgelopen jaren heeft veganisme een opmerkelijke entree gemaakt in de wereld van de horeca, een beweging die niet langer te negeren valt. Eens beschouwd als een niche die slechts voor een handjevol toegewijden relevant was, heeft het nu een prominente plek op de menukaarten van talloze restaurants veroverd. De opmars van vegan food in de horeca markeert een tijdperk van verandering, waarin duurzaamheid en gezondheid hand in hand gaan met culinaire innovatie.

De transformatie is niet alleen gedreven door de groeiende vraag vanuit de consument naar plantaardige opties, maar ook door de creativiteit van chefs die de uitdaging aangaan om de rijke smaken en texturen van de natuur op het bord te toveren. De keuken is hun laboratorium geworden, waarin ingrediënten zoals linzen, noten, tofu en seitan de hoofdrol spelen in gerechten, die zowel de fijnproever als de milieubewuste eter bekoren.

Deze verschuiving is tevens een reactie op de groeiende bewustwording rondom de impact van onze voedselkeuzes op het milieu. De horeca speelt een cruciale rol in deze beweging en door het aanbieden van veganistische opties draagt zij bij aan een vermindering van de ecologische voetafdruk. Het is een krachtig signaal dat genieten van eten en drinken ook kan zonder daarbij concessies te doen aan ethische waarden of de gezondheid van onze planeet.

De uitbreiding van vegan opties in de horeca is niet slechts een trend, maar een blijvende verandering die aantoont dat de branche zich aanpast aan de eisen van de moderne consument. Deze ontwikkeling biedt een smakelijke vooruitblik op de toekomst van eten, waarin planten centraal staan en culinaire kunst en duurzaamheid samensmelten. Het is duidelijk dat veganisme in de horeca niet alleen een statement maakt over eten, maar ook over de wereld waarin we leven en hoe we die willen vormgeven voor toekomstige generaties.

Deze clubsandwich was echt heerlijk en een typisch voorbeeld van innovatie in de horeca én een aanmoediging voor iedereen die nog geen vegan durfde te proeven.

Bart van der Schoot is eigenaar en oprichter van De Franchise Adviseur. Bart is via deze organisatie voorzitter bij verschillende franchiseverenigingen. Daarnaast is hij  voorzitter van het bestuur van de BelangenVereniging voor Franchisenemers Nederland (BVFN). Deze vereniging behartigt de belangen van franchisenemers in ons land.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrief van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws