Chinese restaurants, ijssalons en frietzaken willen temperatuur gasten meten

21 april 2020 | Redactie

Vakorganisaties VCHO, ProFri en het IJscentrum hebben een concept-protocol ingediend bij de ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra voor de 8800 horecabedrijven die zij vertegenwoordigen. Het bevat concrete richtlijnen om zowel nu als in de nabije toekomst als horecabedrijf te kunnen functioneren in de anderhalve-meter-economie. Onderdeel van het protocol is: bij de ingang meten van de temperatuur van de gasten.

Het trio maakt bij het protocol wel een voorbehoud: “Hoewel wij het belang van de anderhalve-meter-samenleving begrijpen, is deze maatregel voor de horeca nauwelijks rendabel. Wij zien dit protocol dan ook uitdrukkelijk als tussenstap, zodat de horeca nog enigszins draaiende kan blijven. Om uiteindelijk te kunnen overleven, blijft overheidssteun in deze tussenfase noodzakelijk. Hoe dan ook zal de horeca een uitzonderlijk moeilijke tijd doormaken.”

Zitgelegenheid

Het protocol is bedoeld voor restaurants en andere horecabedrijven met zitgelegenheid en bestaat uit drie onderdelen, namelijk: gasten, personeel en leveranciers. Bedrijven zonder zitgelegenheid of horecabedrijven die het zitgedeelte tijdelijk buiten gebruik hebben gesteld en zich louter richten op hun afhaal- en/of bezorgfunctie, worden geadviseerd om de richtlijnen en adviezen op te volgen van hun eigen vakorganisatie.

Thuismaatregel óók in horeca

Opgenomen zijn maatregelen als anderhalve meter ruimte tussen stoelen, afscheidingen met transparante schermen, desinfectie-mogelijkheden bij de ingang, contactloze betalingen, looproute-markeringen, het gebruik van handschoentjes en mondkapjes door de medewerkers én richtlijnen voor leveranciers.

Verder doen de drie organisaties voorstellen over de tafelschikking: “Tot 1 juni geldt in zijn algemeenheid, dus ook thuis, dat er niet meer dan 3 personen samen mogen komen. Dit willen wij ook in de horeca doorvoeren, maar dan per tafel. Als deze maatregel na 1 juni versoepeld wordt, kan ook de horeca zich daaraan aanpassen.”

Krachten bundelen

De drie brancheorganisaties, die samen 8800 horecabedrijven vertegenwoordigen, willen met dit concept-protocol ook hun stem laten horen. Verder roepen ze Koninklijke Horeca Nederland (KHN, bijna 20.000 leden) op om met hen de krachten te bundelen. VCHO, ProFri en het IJscentrum zijn teleurgesteld dat KHN tot op heden niet bereid is gezamenlijk op te trekken met haar collega-organisaties. “Er is één ding waarbij alle circa 60.000 horecaondernemers juist nu baat hebben; dat is dat wij gezamenlijk een vuist maken om hun belangen optimaal te dienen. KHN houdt bij voorstellen van onze kant steeds de boot af en geeft er absoluut geen blijk van de hoeder van gehele horeca te willen zijn."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Yoghurt Barn genomineerd bij Coolest Dutch Brands 2020

Nederlanders eten de meeste yoghurt ter wereld. Toch is Yoghurt Barn het enige restaurant in Nederland dat geheel in het teken van deze frisse lekkernij staat. Wouter en Esther Staal hadden totaal geen ervaring in de horeca toen ze negen jaar geleden hun eerste Yoghurt Barn openden. Inmiddels hebben ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Opening Koffie & thee
Coffeelicious nu ook in de Albert Heijn in ‘s-Gravendeel

Na 2 succesvolle pick-up points met de Cookie Mobiel in ‘s-Gravendeel komt Coffeelicious nu vast in het assortiment bij AH Mahu ‘s-Gravendeel te liggen. Vanaf aanstaande zaterdag 17 oktober ligt Coffeelicious in het vaste assortiment bij AH Mahu ‘s-Gravendeel. In het assortiment zi ...

Branded Content Nice 'n Easy
''Brood dat je wilt ontdekken''

Met PUR PAIN brengt de Vlaamse Biobakkerij De Trog ambachtelijke, pure en 100% biologische broodproducten tot bij de Food professional. De bakkerij uit Ieper in België heeft zich weten uit te bouwen tot een ware trendsetter in de Belgische voedingssector. Eten verbindt mensen en culturen, broo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: