Bijna de helft van de Nederlanders gaat uit eten tijdens de feestdagen

15 december 2017 | Thijs Jacobs

Gastronomie en de kerstperiode blijft een gouden combinatie. Zo blijkt uit onderzoek van IENS dat 47% van de Nederlanders uit eten gaat tijdens de aankomende feestdagen. Hoewel iets meer dan de helft liever thuis kokkerelt, is vooral Tweede Kerstdag erg populair om buiten de deur te eten. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft op deze dag een diner in een restaurant gereserveerd.  

Familie

Dat de feestdagen bij voorkeur doorgebracht worden met dierbaren wordt duidelijk bevestigd in het onderzoek van IENS. Zo nuttigen Nederlanders het kerstdiner in een restaurant het liefst in gezelschap van hun partner (50%) of familieleden (43%). Een minderheid (7%) kiest ervoor om aan tafel te schuiven met vrienden. Opvallend is dat de minste reserveringen zijn gemaakt op Oudejaarsavond (2%) en Nieuwjaarsdag (7%), juist deze feestdagen brengt men liever thuis door. 
 

Wereldkeuken favoriet


Ondanks dat het een speciale gelegenheid is, blijven Nederlanders volgens het onderzoek reserveren bij hun favoriete restauranttypes. De wereldkeuken (21%), Franse keuken (20%) en Italiaanse keuken (9%) vallen het meest in de smaak. De belangrijkste criteria voor het selecteren van een restaurant tijdens de feestdagen zijn het kerstmenu, ambiance en service. Ook de afstand naar het restaurant telt sterk mee in de beslissing. Nederlanders letten in dit geval niet per se op de prijs, men besteedt gemiddeld 45 euro aan een kerstdiner. 
 

In de Randstad de meeste reserveringen

Het onderzoek toont aan dat online groepsreserveringen in Nederland de afgelopen maand met 20% zijn gestegen. De verwachting is dat dit alleen maar toeneemt tot het einde van de kerstperiode. Vooral in de Randstad worden veel kerstdiners in restaurants geboekt. De meeste reserveringen zijn gemaakt in Amsterdam (25%), gevolgd door Utrecht (7%) en Rotterdam (6%).

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Interview Longread
Interview: lunchcafé waar je kunt douchen

Lunchrooms bevinden zich in de meeste gevallen in (stads)centra en stemmen daar het aanbod op af. Winkelend publiek, vriendinnengroepen en schoolgaande jeugd zijn er kind aan huis, maar je zult er zelden een trucker zien. Bij Lunchcafé Jut & Jul is het juist andersom, de truckers kunnen h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: