Bijna de helft van de Nederlanders gaat uit eten tijdens de feestdagen

15 december 2017 | Thijs Jacobs

Gastronomie en de kerstperiode blijft een gouden combinatie. Zo blijkt uit onderzoek van IENS dat 47% van de Nederlanders uit eten gaat tijdens de aankomende feestdagen. Hoewel iets meer dan de helft liever thuis kokkerelt, is vooral Tweede Kerstdag erg populair om buiten de deur te eten. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft op deze dag een diner in een restaurant gereserveerd.  

Familie

Dat de feestdagen bij voorkeur doorgebracht worden met dierbaren wordt duidelijk bevestigd in het onderzoek van IENS. Zo nuttigen Nederlanders het kerstdiner in een restaurant het liefst in gezelschap van hun partner (50%) of familieleden (43%). Een minderheid (7%) kiest ervoor om aan tafel te schuiven met vrienden. Opvallend is dat de minste reserveringen zijn gemaakt op Oudejaarsavond (2%) en Nieuwjaarsdag (7%), juist deze feestdagen brengt men liever thuis door. 
 

Wereldkeuken favoriet


Ondanks dat het een speciale gelegenheid is, blijven Nederlanders volgens het onderzoek reserveren bij hun favoriete restauranttypes. De wereldkeuken (21%), Franse keuken (20%) en Italiaanse keuken (9%) vallen het meest in de smaak. De belangrijkste criteria voor het selecteren van een restaurant tijdens de feestdagen zijn het kerstmenu, ambiance en service. Ook de afstand naar het restaurant telt sterk mee in de beslissing. Nederlanders letten in dit geval niet per se op de prijs, men besteedt gemiddeld 45 euro aan een kerstdiner. 
 

In de Randstad de meeste reserveringen

Het onderzoek toont aan dat online groepsreserveringen in Nederland de afgelopen maand met 20% zijn gestegen. De verwachting is dat dit alleen maar toeneemt tot het einde van de kerstperiode. Vooral in de Randstad worden veel kerstdiners in restaurants geboekt. De meeste reserveringen zijn gemaakt in Amsterdam (25%), gevolgd door Utrecht (7%) en Rotterdam (6%).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: