Alsnog snellere uitbetaling TVL subsidie voor horecaondernemers

20 maart 2021 | Redactie

Alle ondernemers, waaronder horecaondernemers, alsnog snellere uitbetaling van de extra vaste lastenvergoeding (TVL) verwachten. Vrijdag verklaarde de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag KHN niet-ontvankelijk in het kort geding dat KHN namens haar leden tegen de Staat heeft aangespannen.

Middels een gang naar de rechter wilde KHN dat de Staat werd geboden om de verhoogde TVL subsidie over het vierde kwartaal 2020 bij wijze van voorschot zo spoedig mogelijk te betalen. De civiele rechter wilde de zaak inhoudelijk niet beoordelen en gaf aan dat horecaondernemers individueel bezwaar moeten maken bij de bestuursrechter. Onder druk van een hoger beroep en 19.000 bezwaarschriften heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vanmiddag een uitbetalingsregeling medegedeeld: voor a.s. donderdag 25 maart stuurt het RVO 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek, zodat er binnen één tot drie weken een besluit én betaling kan volgen.

RVO buigt onder druk hoger beroep en individuele bezwaarschriften

De RVO, die de uitbetaling van de TVL uitvoert, had eind februari medegedeeld dat zij de betaling met maximaal 16 weken zou uitstellen, omdat zij haar systemen niet op tijd op orde had. Daarop stapte KHN naar de rechter. De civiele rechter besliste dat de vorderingen thuishoren bij de bestuursrechter en wilde de zaak daarom niet inhoudelijk beoordelen. De rechter gaf aan dat horecaondernemers individueel bezwaar moeten maken bij de bestuursrechter. KHN besloot daarop in hoger beroep te gaan en haar leden per direct op te roepen bij de RVO een bezwaarschrift in te dienen, immers dat was de lezing van de rechter. Het aantekenen van 19.000 individuele bezwaarschriften zou als mogelijke consequentie hebben dat het apparaat van de RVO zou vastlopen, waarop de RVO besloot te kijken naar de mogelijkheden om ondernemers toch zo snel mogelijk de verhoogde TVL subsidie uit te betalen.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Door de inspanningen van KHN kunnen ondernemers op korte termijn alsnog de uitbetaling van de extra TVL subsidie tegemoet zien. De RVO heeft het volgende medegedeeld:

 De RVO is op 18 maart gestart met de vaststelling van TVL Q4 en zal in de komende dagen de vooraf ingevulde vaststellingsverzoeken naar alle ondernemers sturen die TVL Q4 toegekend hebben gekregen. Daar zit de ophoging van Q4 automatisch bij.

Voor maandag 22 maart wil de RVO de eerste 30.000 ondernemers hun vaststellingsverzoek hebben gestuurd (ze zijn begonnen dat in tranches te doen, om te voorkomen dat systemen onbereikbaar raken).

De RVO verwacht voor donderdag 25 maart 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek te hebben gestuurd.

Zodra ondernemers die gegevens bevestigen en terugsturen, krijgt gemiddeld 90 procent van de aanvragers binnen 3 weken een besluit én betaling. Vaak gaat dat sneller, ongeveer 60 à 70 procent ontvangt waarschijnlijk binnen 1 tot 1.5 week een besluit en betaling.

Indien ondernemers in een aanvullende controle vallen en bijvoorbeeld aanvullende bewijsstukken moeten opleveren, zal dit proces langzamer gaan.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Wij zijn uiteraard diep teleurgesteld en ervaren dit als een uiterst onwelwillend vonnis. Maar we zijn blij dat na onze intensieve inspanningen, we de RVO  hebben kunnen bewegen om alsnog tot snellere uitbetaling over te gaan. Dat is ook hoognodig, het water staat veel ondernemers echt tot aan de lippen.”

KHN zal dit proces nauwlettend in de gaten houden. Mocht de RVO zich niet aan deze tijdlijn houden, dan ziet KHN zich alsnog genoodzaakt in hoger beroep te gaan en alle 19.000 leden op te roepen een individueel bezwaarschrift in te dienen. KHN is de medewerkers van de uitvoeringsinstanties en dus ook de RVO dankbaar voor het harde werk en waardeert hun inspanningen. KHN gaat er van van uit dat haar leden zo snel mogelijk het geld tegemoet kunnen zien.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: