Bedrijfscontinuïteit bij (terminale) ziekte ondernemer

10 februari 2021 | Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp

Stel, u wordt gebeld met de mededeling dat u een terminale ziekte heeft. U vraagt zich dan vast af of er nog bepaalde zaken geregeld moeten worden met het oog op het optimaliseren van uw fiscale positie en/of die van uw erfgenamen. Dit kan natuurlijk ook gelden wanneer u tijdelijk handelingsonbekwaam bent, bijvoorbeeld wanneer u met corona in het ziekenhuis ligt.

Een 7-tal onderwerpen die hierbij mogelijk relevant zijn:

Een (betalings)volmacht
Het testament
Het levenstestament
Uw huwelijkse voorwaarden
Tijdig schenken
Achterstallige rentebetalingen
Achterstallige huurbetalingen

 

Een (betalings)volmacht

Regel tijdig een volmacht zodat uw naasten de (tijdelijke) bevoegdheid krijgen om rechtshandelingen te verrichten en zo uw onderneming operationeel te houden. Mocht u er zelf tijdelijk niet toe in staat zijn, is het goed om te weten dat uw partner de verplichtingen van uw onderneming wel kan blijven voldoen.

Het testament

Heeft u huwelijkse voorwaarden waarbij de eigen woning eigendom is van één van de echtgenoten, verander dan vóór overlijden de huwelijkse voorwaarden, waarmee grote besparingen kunnen worden bereikt op successierechten (erfbelasting). Daarnaast kunnen aanpassingen (waar nog mogelijk) gewenst zijn met het oog op de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling).

Het levenstestament

In een ‘gewoon’ testament bepaalt u wat er met de nalatenschap moet gebeuren na  overlijden. Maar de periode daarvóór is minstens zo belangrijk. Wat als u de zaken niet meer zelf kunt regelen. Met een levenstestament houdt u zelf de regie over uw leven, ook als u niet goed beslissingen meer kunt nemen. U legt er niet alleen financiële, maar ook medische en persoonlijke wensen in vast. Bijvoorbeeld wie er met artsen mag overleggen, of u wel of niet behandeld wilt worden en of u euthanasie wenst in bepaalde situaties. Dit kan dus aanvullend werken op de hierboven beschreven volmacht.

Uw huwelijkse voorwaarden

Zet indien gewenst en mogelijk de huwelijkse voorwaarden om naar algehele gemeenschap van goederen (bijvoorbeeld met het oog op de BOR). Wijzig de huwelijkse voorwaarden ter vermijding/beperking belastingheffing op uw bedrijfsvermogen. In bepaalde situaties kan het zelf gunstig zijn om na te denken over echtscheiding, ter voorkoming dat een finaal verrekenbeding moet worden uitgevoerd.

Tijdig schenken

Doe een 180-dagen schenking ter grootte van de eerste schijf van het tarief. Het benutten van de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling aan kinderen. Deze schenking valt buiten het bereik van de 180-dagenregeling.

Achterstallige rentebetalingen

Regelmatig wordt er geadviseerd om bij leven de zogenaamde papierenschenking te doen, waarbij de rentebetalingen worden uitgesteld. Indien mogelijk, zorg ervoor dat deze tijdig zijn ingelopen, ter  voorkoming van een fictieve verkrijging.

Achterstallige huurbetalingen

Hetzelfde geldt ook voor het inhalen van verzuimde of onvoldoende huurbetalingen ter voorkoming van een fictieve verkrijging. Zorg ervoor dat deze tijdig zijn voldaan om mogelijke onnodige heffing te voorkomen.

Tips:

Tip 1) Denk goed na over wie u in welke situatie machtigt tot handelen namens uw bedrijf, dit kan grote (financiële) gevolgen hebben..

Tip 2) Ga voor bovenstaande zaken naar een notaris of financieel; adviseur of regel het eventueel zelf.

Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.

Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Fastservice
Bram Ladage breidt vegetarisch assortiment uit

Flexitariër, vegetariër of veganist? Dan ben je ook bij Bram Ladage aan het juiste adres. De Rotterdamse patatkoning voegt deze week een duurzame oesterzwamkroket en veganistische NoChicken Nuggets toe aan het assortiment. Hiermee trapt Bram Ladage zijn Maand Zonder Vlees af: een maand waa ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Achtergronden
13 jaar geleden in Lunchroom: Lunch & Zo, Maastricht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Meer energie voor horecaondernemers

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: