Wist je dit al over Koningsdag?

26 april 2016 |

De grootste en meest gezellige feestdag van Nederland is Koningsdag. Voor de horeca een perfect moment om extra omzet te genereren, alhoewel het weer
dit jaar bepaald niet meezit... Sinds 2014 viert heel Nederland massaal de verjaardag van Koning Willem-Alexander en op 27 april kleuren miljoenen mensen de straten van Nederland jaarlijks in het oranje. Even leuk en even vrolijk als de voorganger Koninginnedag. Er is dan ook weinig veranderd, alleen de dag.

Dit feest is niet natuurlijk niet ontstaan voor het koekhappen, zaklopen en de vrijmarkten; de oorspronkelijke reden dat Koninginnedag werd gevierd was om de nationale eenheid te versterken, en dat is dan ook zeker gelukt. Deze oer-Hollandse feestdag heeft wel meer interessante feiten. Wij zetten de leukste weetjes hier voor je op een rij!

1. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de Dag van de Arbeid (1 mei) de concurrent van Koninginnedag
De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden en vierden Koninginnedag niet. De burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid dan weer niet. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders en raakte De Dag van de Arbeid in vergetelheid. Als Koninginnedag op een zondag viel, werd de dag gevierd op 29 april. Maar was dit het geval voor 1980, dan werd Koninginnedag gevierd op 1 mei.

2. Koningin Wilhelmina en haar familie waren zelf nooit aanwezig bij de festiviteiten
Koningin Juliana kreeg jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Koningin Beatrix heeft uiteindelijk van Koninginnedag gemaakt wat het vandaag de dag is, met de gekende vrijmarkt en het koekhappen.
Willem Alexander is de eerste koning sinds 1890! Sinds dat jaar heeft Nederland alleen koninginnen gehad.

3. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden de Duitse bezetters alle festiviteiten
De Nederlanders vierden toch stiekem Koninginnedag. Koningin Wilhelmina sprak zelfs via Radio Oranje het volk moed in. Het opspelden van het traditionele oranje lintje of speldje was ook verboden, maar als alternatief werden er oranje afrikaantjes op de vensterbank gezet en stonden er wortelen op het menu.
Ieder jaar wordt er de dag van vandaag in Nederland ongeveer 100 miljoen euro uitgegeven aan oranje-artikelen.

4. Koningsdag is ook een nationale feestdag in Curaçao, Sint Maarten en op Aruba
Koningsdag 2014 werd op Curaçao nog gewoon op 30 april gevierd omdat de schoolvakanties voor de periode 2013-2014 al vast waren gesteld voordat Koningsdag bekend werd gemaakt. Koningsdag wordt in andere landen bij de Nederlandse ambassades gevierd met oranjebitter en haring.

5. In tegenstelling tot eerdere waarschuwingen van de media, zaten de hotels in Amsterdam op 30 april 2013 nog niet vol
Er waren in het totaal ongeveer 22.000 hotelkamers en ongeveer 5.000 kamers van particuliere aanbieders geboekt. Dat was ongeveer 75 à 80 procent van de beschikbare kamers. Een dag voor de troonswisseling waren er volgens Hans Vugts van de Koninklijke Horeca Nederland nog 257 hotels met beschikbare kamers, ongeveer 2.500 kamers in totaal.

In de hoofdstad waren er in 2013 200 plaspunten, aangesloten op het riool, 21 kilometer dranghek, 250.000 plattegronden, tweehonderd EHBO’ers verdeeld over zestien eerstehulpposten.

6. De vrijmarkt is een jarenlange traditie op Koninginnedag
Iedereen mag op straat verkopen zonder vergunning, maar meestal wel met regels i.v.m. voedsel en drank. Dit bijzonder beleid op Koninginnedag leidt tot uitgebreide vrijmarkten en in Utrecht zijn deze rommelmarkten ‘s nacht al toegestaan.

De vrijmarkten zijn een belangrijke traditie van Koningsdag en meer dan de helft van de Nederlanders komen hier op af. Maar mocht het regenen, pakt ongeveer 40% van de verkopers zijn boeltje weer in. Gelukkig schijnt de zon meestal eind april en wordt er verwacht dat er voor 315 miljoen euro aan spullen worden verkocht. Dat is ongeveer 92 euro per persoon.

Er zijn ongeveer 1.100 Oranjeverenigingen in Nederland, waarvan er in ongeveer 360 zijn aangesloten bij de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen.

7. Onze zuiderburen vieren al jaren hun Koningsdag op 15 november
Maar het feest is niet zo populair als bij ons. De Belgen gaan niet koekhappen en rondhossen met een biertje in de hand. Sterker nog, koning Filip en zijn Mathilde wonen het feest niet eens bij. Het wordt ingetogen gevierd met concerten en dankdiensten. De federale ambtenaren zijn vrij, maar kinderen moeten gewoon naar school.
Nederland houdt van Oranje. Er zijn meer dan 40000 oranje auto’s in Nederland, waarvan meer dan 8600 in Zuid Holland.

8. Het kapsel van Koningin Beatrix ontworpen is door een Franse meesterkapper uit Parijs, Alexandre de Paris
Buiten het kapsel van Beatrix, heeft hij ook het haar van Audrey Hepburn en Prinses Grace van Monaco verzorgd. In 2005 is het woord 'Beatrixkapsel' opgenomen in de Dikke van Dale.
De geliefde koningin deed op 30 april 2013 afstand van haar troon. 131.000 geboren en getogen Amsterdammers beleefden hun tweede troonswisseling.

9. Vanaf september 2010 heeft het Koninklijk Huis een twitter-account
De leden van de koninklijke familie plaatsen niet zelf hun ‘tweets’, de redactie wordt gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Na 2 tweets had het account al bijna 6000 volgers en vandaag de dag zijn dat er, met bijna 1200 tweets, meer dan 175000. Het Koninklijk Huis zelf volgt echter niemand.
Ook Koning Willem Alexander tweet actief met meer dan 5000 tweets en ruim 379000 followers.

10. Uit historische meteorologische gegevens blijkt Koningsdag kouder te zijn dan Koninginnedag
Maar het blijft lastig te voorspellen. In het archief komen we dan ook grote verschillen tegen.

1993 – Warmste Koninginnedag – 26.9 graden
1970 – Koudste Koninginnedag – 8.6 graden
1955 – Meeste neerslag – 9.6mm
1999 – Meeste uren zon – 13.8 uur

Weer of geen weer, de oranje jurkjes zijn het populairste oranje-artikel volgens een onderzoek van een vergelijkingswebsite.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: