Wist je dit al over Koningsdag?

26 april 2016 |

De grootste en meest gezellige feestdag van Nederland is Koningsdag. Voor de horeca een perfect moment om extra omzet te genereren, alhoewel het weer
dit jaar bepaald niet meezit... Sinds 2014 viert heel Nederland massaal de verjaardag van Koning Willem-Alexander en op 27 april kleuren miljoenen mensen de straten van Nederland jaarlijks in het oranje. Even leuk en even vrolijk als de voorganger Koninginnedag. Er is dan ook weinig veranderd, alleen de dag.

Dit feest is niet natuurlijk niet ontstaan voor het koekhappen, zaklopen en de vrijmarkten; de oorspronkelijke reden dat Koninginnedag werd gevierd was om de nationale eenheid te versterken, en dat is dan ook zeker gelukt. Deze oer-Hollandse feestdag heeft wel meer interessante feiten. Wij zetten de leukste weetjes hier voor je op een rij!

1. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de Dag van de Arbeid (1 mei) de concurrent van Koninginnedag
De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden en vierden Koninginnedag niet. De burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid dan weer niet. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders en raakte De Dag van de Arbeid in vergetelheid. Als Koninginnedag op een zondag viel, werd de dag gevierd op 29 april. Maar was dit het geval voor 1980, dan werd Koninginnedag gevierd op 1 mei.

2. Koningin Wilhelmina en haar familie waren zelf nooit aanwezig bij de festiviteiten
Koningin Juliana kreeg jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Koningin Beatrix heeft uiteindelijk van Koninginnedag gemaakt wat het vandaag de dag is, met de gekende vrijmarkt en het koekhappen.
Willem Alexander is de eerste koning sinds 1890! Sinds dat jaar heeft Nederland alleen koninginnen gehad.

3. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden de Duitse bezetters alle festiviteiten
De Nederlanders vierden toch stiekem Koninginnedag. Koningin Wilhelmina sprak zelfs via Radio Oranje het volk moed in. Het opspelden van het traditionele oranje lintje of speldje was ook verboden, maar als alternatief werden er oranje afrikaantjes op de vensterbank gezet en stonden er wortelen op het menu.
Ieder jaar wordt er de dag van vandaag in Nederland ongeveer 100 miljoen euro uitgegeven aan oranje-artikelen.

4. Koningsdag is ook een nationale feestdag in Curaçao, Sint Maarten en op Aruba
Koningsdag 2014 werd op Curaçao nog gewoon op 30 april gevierd omdat de schoolvakanties voor de periode 2013-2014 al vast waren gesteld voordat Koningsdag bekend werd gemaakt. Koningsdag wordt in andere landen bij de Nederlandse ambassades gevierd met oranjebitter en haring.

5. In tegenstelling tot eerdere waarschuwingen van de media, zaten de hotels in Amsterdam op 30 april 2013 nog niet vol
Er waren in het totaal ongeveer 22.000 hotelkamers en ongeveer 5.000 kamers van particuliere aanbieders geboekt. Dat was ongeveer 75 à 80 procent van de beschikbare kamers. Een dag voor de troonswisseling waren er volgens Hans Vugts van de Koninklijke Horeca Nederland nog 257 hotels met beschikbare kamers, ongeveer 2.500 kamers in totaal.

In de hoofdstad waren er in 2013 200 plaspunten, aangesloten op het riool, 21 kilometer dranghek, 250.000 plattegronden, tweehonderd EHBO’ers verdeeld over zestien eerstehulpposten.

6. De vrijmarkt is een jarenlange traditie op Koninginnedag
Iedereen mag op straat verkopen zonder vergunning, maar meestal wel met regels i.v.m. voedsel en drank. Dit bijzonder beleid op Koninginnedag leidt tot uitgebreide vrijmarkten en in Utrecht zijn deze rommelmarkten ‘s nacht al toegestaan.

De vrijmarkten zijn een belangrijke traditie van Koningsdag en meer dan de helft van de Nederlanders komen hier op af. Maar mocht het regenen, pakt ongeveer 40% van de verkopers zijn boeltje weer in. Gelukkig schijnt de zon meestal eind april en wordt er verwacht dat er voor 315 miljoen euro aan spullen worden verkocht. Dat is ongeveer 92 euro per persoon.

Er zijn ongeveer 1.100 Oranjeverenigingen in Nederland, waarvan er in ongeveer 360 zijn aangesloten bij de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen.

7. Onze zuiderburen vieren al jaren hun Koningsdag op 15 november
Maar het feest is niet zo populair als bij ons. De Belgen gaan niet koekhappen en rondhossen met een biertje in de hand. Sterker nog, koning Filip en zijn Mathilde wonen het feest niet eens bij. Het wordt ingetogen gevierd met concerten en dankdiensten. De federale ambtenaren zijn vrij, maar kinderen moeten gewoon naar school.
Nederland houdt van Oranje. Er zijn meer dan 40000 oranje auto’s in Nederland, waarvan meer dan 8600 in Zuid Holland.

8. Het kapsel van Koningin Beatrix ontworpen is door een Franse meesterkapper uit Parijs, Alexandre de Paris
Buiten het kapsel van Beatrix, heeft hij ook het haar van Audrey Hepburn en Prinses Grace van Monaco verzorgd. In 2005 is het woord 'Beatrixkapsel' opgenomen in de Dikke van Dale.
De geliefde koningin deed op 30 april 2013 afstand van haar troon. 131.000 geboren en getogen Amsterdammers beleefden hun tweede troonswisseling.

9. Vanaf september 2010 heeft het Koninklijk Huis een twitter-account
De leden van de koninklijke familie plaatsen niet zelf hun ‘tweets’, de redactie wordt gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Na 2 tweets had het account al bijna 6000 volgers en vandaag de dag zijn dat er, met bijna 1200 tweets, meer dan 175000. Het Koninklijk Huis zelf volgt echter niemand.
Ook Koning Willem Alexander tweet actief met meer dan 5000 tweets en ruim 379000 followers.

10. Uit historische meteorologische gegevens blijkt Koningsdag kouder te zijn dan Koninginnedag
Maar het blijft lastig te voorspellen. In het archief komen we dan ook grote verschillen tegen.

1993 – Warmste Koninginnedag – 26.9 graden
1970 – Koudste Koninginnedag – 8.6 graden
1955 – Meeste neerslag – 9.6mm
1999 – Meeste uren zon – 13.8 uur

Weer of geen weer, de oranje jurkjes zijn het populairste oranje-artikel volgens een onderzoek van een vergelijkingswebsite.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: