Wilco Admiraal - Van cacaopoeder naar Specialty Coffee

16 juni 2012
Wilco Admiraal - Van cacaopoeder naar Specialty Coffee

In 1999 kwam ik na acht maanden backpacken terug uit Australië. Behalve dat er weer sprake was van seizoenswisselingen en chagrijnige mensen, was een van de eerste dingen die ik opzocht een kop goede koffie.

‘Down Under’ haalde ik immers elke dag minimaal één kop ambachtelijk bereide cappuccino of espresso bij de buurtwinkel of in een klein cafeetje onderweg. De koffiecultuur was daar op dat moment al enorm ontwikkeld. Daardoor raakte ik besmet met het virus dat Specialty Coffee heet.

In koffieminnend Nederland was dezelfde kwaliteit koffie gek genoeg nergens te vinden. Ik vroeg me af of Nederland misschien bewust niet aan de Specialty Coffee was gegaan. De norm voor een goede cappuccino was bijvoorbeeld dat de kop van meer dan stevig opgeklopt (scheer)schuim getooid werd met minimaal twee strooiporties cacao. Ik had me er al een beetje bij neergelegd dat dit hier het hoogst haalbare niveau van koffiezetten zou zijn en blijven. Om over espresso nog maar te zwijgen...

Toen ik rond 2004 een ‘echte’ baristatraining volgde en meedeed aan de Nederlandse Kampioenschappen Latte Art en Barista, kwam ik in contact met de beginnende koffiescene in Nederland. Ik stapte in een wereld waar jarenlang de dienst werd uitgemaakt door de grote industriële koffiebranderijen, maar waar langzamerhand een groeiende groep koffie-enthousiastelingen het pad bereidde voor Specialty Coffee. Zij besteedden al hun vrije uren aan het trainen, enthousiasmeren en motiveren van beginnende potentiële topbaristi. Baristi die op hun beurt hun kennis doorgaven en de koffie naar een steeds hoger niveau brachten.

Er kwamen koffieketens die het Nederlandse publiek lieten wennen aan de smaak van goed gezette koffie. Koffiebranderijen investeerden in trainingsprogramma’s, er worden inmiddels elk jaar zes verschillende Nederlands koffiekampioenschappen georganiseerd, en de meeste mensen weten wat een barista is. We kunnen niet meer terug: Specialty Coffee is hier om te blijven. En dat alles omdat een paar vakidioten en koffieverslaafden van Nederland een beter koffieland wilden maken. Bedankt dat jullie mij zo enthousiast maakten voor het leukste vak dat er is.

Overig nieuws