Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelijkertijd lijdt ten minste de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan vitaminetekorten en blijft de obesitas onder kinderen toenemen.

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en politieke conflicten hebben allemaal bijgedragen aan een situatie waarin miljarden mensen lijden aan ondervoeding in vele vormen. Wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, wil daar verandering in brengen door het bevorderen van een wereldwijde bewustwording en actie om te zorgen voor gezonde voeding voor iedereen in een wereld zonder honger.

'Gezonde diëten voor een #ZeroHunger World' is het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar.

Einde maken aan honger

ISO heeft meer dan 1600 normen voor de voedselproductiesector die werken aan het verbeteren van landbouwmethoden en distributie en het bevorderen van duurzame productie, terwijl ook de voedselveiligheid en voeding worden verbeterd. Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan de VN-doelstelling 2 voor duurzame ontwikkeling, die tot doel heeft "een einde te maken aan de honger, voedselzekerheid en betere voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen" tegen 2030.

De ISO 22000 familie van normen voor het beheer van de voedselveiligheid helpt organisaties om de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren en te controleren, waardoor het vertrouwen in de voedselproductiesector wordt gewaarborgd. ISO heeft ook een aantal normen die gericht zijn op duurzame en verantwoorde productiemethoden, zoals ISO 26000 voor sociale verantwoordelijkheid en ISO 20400 voor duurzaam inkopen. Deze moedigen ethische werkomstandigheden aan en bevorderen ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

De technische specificatie ISO/TS 26030 - een toepassing van ISO 26000 in de voedingssector - zal ook een belangrijke rol spelen in de wereldwijde bijdrage aan nulhonger en betere voeding, die momenteel in ontwikkeling is. Door duidelijke richtlijnen te bieden voor de integratie van de kernvraagstukken van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de voedselketen, zal het alle bedrijven stimuleren om ethisch en duurzaam te opereren.

ISO heeft ook veel andere normen en richtlijnen in specifieke sectoren. Zo biedt de onlangs gepubliceerde ISO 34101-serie over duurzame en traceerbare cacao een reeks richtlijnen voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken, betere traceerbaarheid van cacaobonen en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen in de cacaotoeleveringsketen.

Een ander voorbeeld is de Internationale Workshopovereenkomst IWA 29, Professionele boerenorganisatie - Richtlijnen, die tot doel heeft het professionalisme van kleine boerenorganisaties in opkomende markten op te bouwen en hen in staat te stellen de wereldwijde markt te betreden.

Om meer te weten te komen over hoe internationale ISO-normen kunnen bijdragen aan het voeden van de wereld, zie de speciale pagina op ISO.org.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: