Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelijkertijd lijdt ten minste de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan vitaminetekorten en blijft de obesitas onder kinderen toenemen.

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en politieke conflicten hebben allemaal bijgedragen aan een situatie waarin miljarden mensen lijden aan ondervoeding in vele vormen. Wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, wil daar verandering in brengen door het bevorderen van een wereldwijde bewustwording en actie om te zorgen voor gezonde voeding voor iedereen in een wereld zonder honger.

'Gezonde diëten voor een #ZeroHunger World' is het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar.

Einde maken aan honger

ISO heeft meer dan 1600 normen voor de voedselproductiesector die werken aan het verbeteren van landbouwmethoden en distributie en het bevorderen van duurzame productie, terwijl ook de voedselveiligheid en voeding worden verbeterd. Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan de VN-doelstelling 2 voor duurzame ontwikkeling, die tot doel heeft "een einde te maken aan de honger, voedselzekerheid en betere voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen" tegen 2030.

De ISO 22000 familie van normen voor het beheer van de voedselveiligheid helpt organisaties om de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren en te controleren, waardoor het vertrouwen in de voedselproductiesector wordt gewaarborgd. ISO heeft ook een aantal normen die gericht zijn op duurzame en verantwoorde productiemethoden, zoals ISO 26000 voor sociale verantwoordelijkheid en ISO 20400 voor duurzaam inkopen. Deze moedigen ethische werkomstandigheden aan en bevorderen ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

De technische specificatie ISO/TS 26030 - een toepassing van ISO 26000 in de voedingssector - zal ook een belangrijke rol spelen in de wereldwijde bijdrage aan nulhonger en betere voeding, die momenteel in ontwikkeling is. Door duidelijke richtlijnen te bieden voor de integratie van de kernvraagstukken van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de voedselketen, zal het alle bedrijven stimuleren om ethisch en duurzaam te opereren.

ISO heeft ook veel andere normen en richtlijnen in specifieke sectoren. Zo biedt de onlangs gepubliceerde ISO 34101-serie over duurzame en traceerbare cacao een reeks richtlijnen voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken, betere traceerbaarheid van cacaobonen en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen in de cacaotoeleveringsketen.

Een ander voorbeeld is de Internationale Workshopovereenkomst IWA 29, Professionele boerenorganisatie - Richtlijnen, die tot doel heeft het professionalisme van kleine boerenorganisaties in opkomende markten op te bouwen en hen in staat te stellen de wereldwijde markt te betreden.

Om meer te weten te komen over hoe internationale ISO-normen kunnen bijdragen aan het voeden van de wereld, zie de speciale pagina op ISO.org.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: