Verlangen

18 november 2013 |
Verlangen<

Zo langzaamaan wordt het weer tijd om na te gaan denken over de gezellige en feestelijke decembermaand. Speciale dagen organiseren, of een extra lekkernij bij warme drankjes serveren. Alles voor de
gast, gastvrijheid en gezelligheid.

Altijd keuze en altijd overvloed
Vraagje: nu verspilling van voedsel zo hoog op ieders agenda staat (Brussel heeft 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de voedselverspilling in de EU), mag u ook wat aan inzet van uw gasten verlangen? Hoe vaak zie je niet dat garnering op het bord blijft liggen? Slaatjes en bijgerechten die amper worden aangeraakt, slablaadjes die tussen broodjes worden uitgevist. Het is een bewijs dat we in staat zijn om met een wereldbevolking van 7,2 miljard mensen voor 12 miljard aan voedsel te produceren. Altijd keuze en altijd overvloed. Je zegt niet tegen een gast, zoals als een ouder tegen een kind: ‘eet je bord eens netjes leeg’.

Doggybag
Uit een recente peiling blijkt dat de helft van alle restaurants wekelijks meer dan tien kilo voedsel weggooit. Dat de gast het eten domweg niet op krijgt wordt als belangrijkste reden gegeven. Het zijn vooral salades en groenten die in de prullenbak verdwijnen. De tweede grote voedselstroom die richting de afvalbak gaat betreft voorbereid maar niet verkocht eten. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, wordt het minste weggegooid.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangrijkste oorzaken voor voedselverspilling de onvoorspelbaarheid van het aantal gasten, de strenge wetgeving wat betreft houdbaarheid en hergebruik en het weer zijn. Opvallend is dat meer dan de helft van de onderzochte gelegenheden een doggybag aanbiedt, maar dat een handje vol gasten hier gebruik van maakt. Hier kan met duidelijke communicatie door het personeel flink wat ‘waste’ worden voorkomen.

Mijn verlangen
Bij de jaarlijkse feestmaand horen mooie wensen. Het duurt nog ruim een maand, maar laat ik de eerste van het land zijn en mijn verlangen uitspreken dat er in 2014 werkelijk minder voedsel wordt verspild. Niet alleen goed voor de planeet, maar door margeverbeteringen ook voor uw portemonnee.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: