Verlangen

18 november 2013
Verlangen

Zo langzaamaan wordt het weer tijd om na te gaan denken over de gezellige en feestelijke decembermaand. Speciale dagen organiseren, of een extra lekkernij bij warme drankjes serveren. Alles voor de
gast, gastvrijheid en gezelligheid.

*Altijd keuze en altijd overvloed*
Vraagje: nu verspilling van voedsel zo hoog op ieders agenda staat (Brussel heeft 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de voedselverspilling in de EU), mag u ook wat aan inzet van uw gasten verlangen? Hoe vaak zie je niet dat garnering op het bord blijft liggen? Slaatjes en bijgerechten die amper worden aangeraakt, slablaadjes die tussen broodjes worden uitgevist. Het is een bewijs dat we in staat zijn om met een wereldbevolking van 7,2 miljard mensen voor 12 miljard aan voedsel te produceren. Altijd keuze en altijd overvloed. Je zegt niet tegen een gast, zoals als een ouder tegen een kind: ‘eet je bord eens netjes leeg’.

*Doggybag*
Uit een recente peiling blijkt dat de helft van alle restaurants wekelijks meer dan tien kilo voedsel weggooit. Dat de gast het eten domweg niet op krijgt wordt als belangrijkste reden gegeven. Het zijn vooral salades en groenten die in de prullenbak verdwijnen. De tweede grote voedselstroom die richting de afvalbak gaat betreft voorbereid maar niet verkocht eten. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, wordt het minste weggegooid.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangrijkste oorzaken voor voedselverspilling de onvoorspelbaarheid van het aantal gasten, de strenge wetgeving wat betreft houdbaarheid en hergebruik en het weer zijn. Opvallend is dat meer dan de helft van de onderzochte gelegenheden een doggybag aanbiedt, maar dat een handje vol gasten hier gebruik van maakt. Hier kan met duidelijke communicatie door het personeel flink wat ‘waste’ worden voorkomen.

*Mijn verlangen*
Bij de jaarlijkse feestmaand horen mooie wensen. Het duurt nog ruim een maand, maar laat ik de eerste van het land zijn en mijn verlangen uitspreken dat er in 2014 werkelijk minder voedsel wordt verspild. Niet alleen goed voor de planeet, maar door margeverbeteringen ook voor uw portemonnee.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws