Verlangen

18 november 2013 |
Verlangen<

Zo langzaamaan wordt het weer tijd om na te gaan denken over de gezellige en feestelijke decembermaand. Speciale dagen organiseren, of een extra lekkernij bij warme drankjes serveren. Alles voor de
gast, gastvrijheid en gezelligheid.

Altijd keuze en altijd overvloed
Vraagje: nu verspilling van voedsel zo hoog op ieders agenda staat (Brussel heeft 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de voedselverspilling in de EU), mag u ook wat aan inzet van uw gasten verlangen? Hoe vaak zie je niet dat garnering op het bord blijft liggen? Slaatjes en bijgerechten die amper worden aangeraakt, slablaadjes die tussen broodjes worden uitgevist. Het is een bewijs dat we in staat zijn om met een wereldbevolking van 7,2 miljard mensen voor 12 miljard aan voedsel te produceren. Altijd keuze en altijd overvloed. Je zegt niet tegen een gast, zoals als een ouder tegen een kind: ‘eet je bord eens netjes leeg’.

Doggybag
Uit een recente peiling blijkt dat de helft van alle restaurants wekelijks meer dan tien kilo voedsel weggooit. Dat de gast het eten domweg niet op krijgt wordt als belangrijkste reden gegeven. Het zijn vooral salades en groenten die in de prullenbak verdwijnen. De tweede grote voedselstroom die richting de afvalbak gaat betreft voorbereid maar niet verkocht eten. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, wordt het minste weggegooid.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangrijkste oorzaken voor voedselverspilling de onvoorspelbaarheid van het aantal gasten, de strenge wetgeving wat betreft houdbaarheid en hergebruik en het weer zijn. Opvallend is dat meer dan de helft van de onderzochte gelegenheden een doggybag aanbiedt, maar dat een handje vol gasten hier gebruik van maakt. Hier kan met duidelijke communicatie door het personeel flink wat ‘waste’ worden voorkomen.

Mijn verlangen
Bij de jaarlijkse feestmaand horen mooie wensen. Het duurt nog ruim een maand, maar laat ik de eerste van het land zijn en mijn verlangen uitspreken dat er in 2014 werkelijk minder voedsel wordt verspild. Niet alleen goed voor de planeet, maar door margeverbeteringen ook voor uw portemonnee.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: