Tips voor Lunchrooms: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

17 maart 2020 | Redactie

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. 

In dit liveblog geeft de redactie van Lunchroom handige tips en deelt het creatieve ondernemersverhalen van collega's. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! Zo houden we de horeca overeind! We verdelen tips van de redactie met tips van collega's.

Tip van Hakvoort:

Leverancier van keukenapparatuur Hakvoort, stuurde deze checklist om ervoor te zorgen dat keukenapparatuur niet verwaarloos raakt: 

-          Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt

-          Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat

-          Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine

-          Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel

-          Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen

-          Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan.

-          Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt

-          De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.

-          Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap

-          Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler

-          Ontkalk de bain marie

-          Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten  draaien. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier

-          Kook de frituur uit

-          Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan

-          Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar

-          Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan.

Tip: La Base, Weesp

Pizza Restaurant La base in Weesp is helaas gesloten, maar staat niet stil.

2 x per week maken zij gratis maaltijden samen met lokale ondernemers voor het zorgpersoneel die hard aan het werk zijn voor alle mensen die zijn getroffen door het COVID19 virus. Zij stellen iedere maandag en vrijdag 100 maaltijden beschikbaar. Deze kunnen zij gratis bij hun ophalen en thuis of op het werk opwarmen.

Tip: comfort food

Het is een rare tijd. Mensen hebben behoefte aan comfort food, dus wanneer je een afhaal- of bezorgservice hebt, dan zouden deze producten zeer succescol kunnen zijn.

Tip: markeringen

Wanneer je voedsel laat afhalen, zorg dan voor markeringen op de vloer, zodat iedereen de minimale 1,5 meter onderlinge afstand eenvoudig kan bewaren.

Tip: bezorgen

Ook jij kunt bezorgen. Verschillende bezorgpartijen hebben acties in het leven geroepen, waardoor je je versneld kunt aansluiten bij een dergelijk platform.

Tip van Fiona Stoger, Coffeelicious (meerdere vestigingen)

Wij hebben onze productiekeuken omgetoverd tot een bakkerswinkel! Ook bezorgen we. Onze webshop is goed gevuld. We leveren gratis taarten aan ziekenhuizen etc.

Tip van KHN

Voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs bestaat geen wettelijke regeling. KHN heeft op dit moment actief contact met overheid, maar ook met banken én de vastgoedsector. Ook kun je het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. Of over het aanpassen van de voorwaarden (een huurvrije periode of een omzetgerelateerde huurprijs gedurende een bepaalde periode). KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken voor een (tijdelijke) vrijstelling. Download de brief hier.

Jacco Heijkoop, CEO van The Tosti Club

De ontwikkeling was al een tijdje aan de gang maar nu –tijdens de coronacrisis- willen we onder meer onze WhatsApp-applicatie inzetten om onze zaak draaiende te houden. Aan de hand van een botje (robot) kun je onze ÉCHTE tosti’s en onze andere favourites bestellen, die een half uur later klaarstaan om opgehaald te worden. Het gebruik is heel eenvoudig. Je appt ‘bestel’ naar +31 76 303 3302 en dan reageert onze virtuele collega en assisteert jou door de bestelling. Het fijne is dat je direct in dezelfde omgeving kan betalen en jouw bestelling 30 minuten later klaarstaat op locatie.

KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een facebookpagina opgezet: HorecaHelpt. De pagina is een platform waar horecaondernemers hun verhalen, initiatieven, tips en steunbetuigingen kunnen delen.

Tip van de redactie

Laat je zien. Zet al je communicatiemiddelen (social, e-mail, posters aan de binnenkant van je bedrijf) in om aan je gasten te laten zien wat je aan het doen bent. Afhalen en Bezorgen? Communiceer het. Volledig gesloten? Communiceer het. De samenwerking met een ander bedrijf? Communiceer het. 

Tip van de redactie

Er komt gelukkig een dag dat de horeca weer open mag. Denk goed na over de visie en strategie van je bedrijf ná de crisis. Een cruciale fase voor de continuïteit van je bedrijf. Zet ideeën op papier, vergader met collega's via Google Hangouts, Facetime of Skype.

Tip van de redactie

Bezorgen en afhalen. Gisteren werd bekend dat Rijksoverheid afhalen weer toestaat. Zorg dat er een vorm van cashflow ontstaat. Ontwikkel een team van medewerkers die afhalen en bezorgen mogelijk maken.

Tip van de redactie

Ga in gesprek met leveranciers en de pandeigenaar. Iedereen is zich bewust van de situatie. Ga in gesprek om huur en lopende rekeningen op te kunnen laten schorten. 

Tip van de redactie

Houd een grote schoonmaak. Mocht je ervoor gekozen hebben om volledig dicht te gaan omdat je de infrastructuur niet hebt om te bezorgen of af te halen, gebruik de tijd om de keuken eens flink aan te pakken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: