Tips voor Lunchrooms: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

17 maart 2020 | Redactie

Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. 

In dit liveblog geeft de redactie van Lunchroom handige tips en deelt het creatieve ondernemersverhalen van collega's. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! Zo houden we de horeca overeind! We verdelen tips van de redactie met tips van collega's.

Tip van de redactie

Vanavond weten we hoe de anderhalvemetereconomie eruit gaat zien. De verwachting is dat die er komt. Veel horecaondernemers spelen er al op in door keukens op te breken en productieprocessen te scheiden waardoor de anderhalvemeterregel gewaarborgd kan worden. Terrassen worden opgedeeld en looproutes gemarkeerd. Ga in gesprek met de gemeente om te kijken of het mogelijk is om het terras - eventueel tijdig - uit te breiden om meer omzet te kunnen genereren. Binnen de anderhalvemetereconomie valt ongeveer 70 procent van de omzet alsnog weg.

Vouchers:

Geef jij al vouchers uit voor wanneer de beperkingen worden opgeheven? Via https://www.helpdehoreca.nl/ kun je je aanmelden en zodoende inkomsten genereren in deze zware tijden. Daar staat straks natuurlijk wel wat tegenover, maar het is een begin.

Tip van Hakvoort:

Leverancier van keukenapparatuur Hakvoort, stuurde deze checklist om ervoor te zorgen dat keukenapparatuur niet verwaarloos raakt: 

Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt
Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat
Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine
Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel
Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen
Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan.
Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt
De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.
Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap
Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler
Ontkalk de bain marie
Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten  draaien. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier
Kook de frituur uit
Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan
Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar
Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan.

Tip: La Base, Weesp

Pizza Restaurant La base in Weesp is helaas gesloten, maar staat niet stil.

2 x per week maken zij gratis maaltijden samen met lokale ondernemers voor het zorgpersoneel die hard aan het werk zijn voor alle mensen die zijn getroffen door het COVID19 virus. Zij stellen iedere maandag en vrijdag 100 maaltijden beschikbaar. Deze kunnen zij gratis bij hun ophalen en thuis of op het werk opwarmen.

Tip: comfort food

Het is een rare tijd. Mensen hebben behoefte aan comfort food, dus wanneer je een afhaal- of bezorgservice hebt, dan zouden deze producten zeer succescol kunnen zijn.

Tip: markeringen

Wanneer je voedsel laat afhalen, zorg dan voor markeringen op de vloer, zodat iedereen de minimale 1,5 meter onderlinge afstand eenvoudig kan bewaren.

Tip: bezorgen

Ook jij kunt bezorgen. Verschillende bezorgpartijen hebben acties in het leven geroepen, waardoor je je versneld kunt aansluiten bij een dergelijk platform.

Tip van Fiona Stoger, Coffeelicious (meerdere vestigingen)

Wij hebben onze productiekeuken omgetoverd tot een bakkerswinkel! Ook bezorgen we. Onze webshop is goed gevuld. We leveren gratis taarten aan ziekenhuizen etc.

Tip van KHN

Voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs bestaat geen wettelijke regeling. KHN heeft op dit moment actief contact met overheid, maar ook met banken én de vastgoedsector. Ook kun je het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. Of over het aanpassen van de voorwaarden (een huurvrije periode of een omzetgerelateerde huurprijs gedurende een bepaalde periode). KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken voor een (tijdelijke) vrijstelling. Download de brief hier.

Jacco Heijkoop, CEO van The Tosti Club

De ontwikkeling was al een tijdje aan de gang maar nu –tijdens de coronacrisis- willen we onder meer onze WhatsApp-applicatie inzetten om onze zaak draaiende te houden. Aan de hand van een botje (robot) kun je onze ÉCHTE tosti’s en onze andere favourites bestellen, die een half uur later klaarstaan om opgehaald te worden. Het gebruik is heel eenvoudig. Je appt ‘bestel’ naar +31 76 303 3302 en dan reageert onze virtuele collega en assisteert jou door de bestelling. Het fijne is dat je direct in dezelfde omgeving kan betalen en jouw bestelling 30 minuten later klaarstaat op locatie.

KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een facebookpagina opgezet: HorecaHelpt. De pagina is een platform waar horecaondernemers hun verhalen, initiatieven, tips en steunbetuigingen kunnen delen.

Tip van de redactie

Laat je zien. Zet al je communicatiemiddelen (social, e-mail, posters aan de binnenkant van je bedrijf) in om aan je gasten te laten zien wat je aan het doen bent. Afhalen en Bezorgen? Communiceer het. Volledig gesloten? Communiceer het. De samenwerking met een ander bedrijf? Communiceer het. 

Tip van de redactie

Er komt gelukkig een dag dat de horeca weer open mag. Denk goed na over de visie en strategie van je bedrijf ná de crisis. Een cruciale fase voor de continuïteit van je bedrijf. Zet ideeën op papier, vergader met collega's via Google Hangouts, Facetime of Skype.

Tip van de redactie

Bezorgen en afhalen. Gisteren werd bekend dat Rijksoverheid afhalen weer toestaat. Zorg dat er een vorm van cashflow ontstaat. Ontwikkel een team van medewerkers die afhalen en bezorgen mogelijk maken.

Tip van de redactie

Ga in gesprek met leveranciers en de pandeigenaar. Iedereen is zich bewust van de situatie. Ga in gesprek om huur en lopende rekeningen op te kunnen laten schorten. 

Tip van de redactie

Houd een grote schoonmaak. Mocht je ervoor gekozen hebben om volledig dicht te gaan omdat je de infrastructuur niet hebt om te bezorgen of af te halen, gebruik de tijd om de keuken eens flink aan te pakken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw lunchzaak belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw ond ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

21 jaar Lunchroom
21 jaar geleden in Lunchroom: Bagels & Zo, Utrecht

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de schier onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verhaa ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: